Langgestraften Norgerhaven verliezen zaak overplaatsing

Interieur van de gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen. Noorwegen en Nederland zijn overeengekomen dat 242 Noorse gedetineerden worden vastgezet in deze gevangenis. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Ook in hoger beroep hebben zes langgestraften uit de gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen hun overplaatsing niet kunnen tegenhouden. De overheid hoeft de beslissing om hen plaats te laten maken voor 242 Noorse gevangen, niet terug te draaien. Dat besloot het gerechtshof in Den Haag vandaag.

Deze zes langgestraften, van wie er vier een levenslange straf uitzitten, zaten op de speciale afdeling K in Norgerhaven. Dat was volgens hun advocaat Hettie Cremers een unieke afdeling in Nederland voor mensen die een zeer lange celstraf moeten uitzitten. Cremers eerder: “Het bood een menselijker klimaat dat meer gericht was op permanente bewoning dan afdelingen waar gevangenen kortere straffen uitzitten.”

Het hof vindt dat de overheid “een zekere beleidsvrijheid toekomt” en dat de rechter zich terughoudend moet opstellen. De rechter constateert ook dat de Staat niet onrechtmatig heeft gehandeld. Toch heeft het hof net als de voorzieningenrechter eerder een kritische noot over de overheid. Beiden constateren dat “in elk geval de indruk is gewekt dat de Staat zich niet veel gelegen liet liggen aan de belangen” van de langgestraften.

Noorwegen kampt met tekort aan cellen

Nederland kampt met een overschot aan cellen, Noorwegen met een tekort. Noorwegen en Nederland hebben afgesproken dat de 242 Noorse gedetineerden worden vastgezet in de gevangenis Norgerhaven. Nederland heeft ook al Belgische veroordeelden ondergebracht in Tilburg. Op afdeling K zaten in totaal achttien langgestraften. Ze zijn inmiddels overgebracht naar de gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard.

Volgens Cremers hebben haar cliënten daar nog niet de beloofde vergelijkbare plek. Het hof zegt er echter vanuit te gaan dat de leiding van Zuyder Bos, zoals beloofd, hier wel voor gaat zorgen. De directie heeft namelijk op de behandeling van de zaak verklaard zich ervoor in te spannen hun nieuwe afdeling te ontwikkelen tot een soortgelijke afdeling als afdeling K. Cremers: “We gaan dit kritisch volgen”. (ANP)