Koers Twitter schoot omhoog na nepbericht. Wat was er aan de hand?

De koers van Twitter schoot vandaag kortstondig omhoog na een nepbericht. Mogelijk heeft iemand hier miljoenen aan verdiend via een ‘pump and dump scheme’. Dit is wat we nu weten.

Foto EPA / Joerg Carstensen

De waarde van Twitter-aandelen schoot vandaag even omhoog. Aanleiding: een bericht van het doorgaans betrouwbare persbureau Bloomberg over een op handen zijnde overname à 31 miljard dollar. Het aandeel werd bijna 8,5 procent meer waard, voordat bleek dat het om een nepbericht ging.

Het nieuwsbericht Twitter attracts suitors werd vandaag gepubliceerd op het domein www.bloomberg.market. Twitter - dat juist al een tijdje met problemen kampt - zou volgens bronnen met banken een miljardenovername voorbereiden.

Overnameberichten zorgen wel vaker voor koerswinsten. De opluchting van investeerders was ook hier direct voelbaar. En toen bleek het bericht opeens nep.

Twitter avatar business Bloomberg Business .@Bloomberg spokesman: Twitter story is fake http://t.co/SshuDoY2s0

Pump & Dump

De makers van het nepnieuws hadden wel behoorlijk hun best gedaan om de artikelpagina’s van Bloomberg na te bootsen. De vraag is wie erachter zit. Persbureau Reuters meldt dat het domein ‘bloomberg.market’ vier dagen geleden is aangemaakt. De website is onder de naam ‘WhoIsGuard’ geregistreerd in Panama. ‘WhoIsGuard’ is een bedrijf dat de eigen naam opgeeft als beheerder van een site, als de eigenlijke eigenaar anoniem wil blijven.

De schuldige is volgens The Verge mogelijk iemand die een ‘pump and dump scheme’ voor ogen had. Hierbij verspreidt een aandeelhouder onjuiste informatie, alvorens zijn aandelen te dumpen terwijl de prijzen omhoog schieten. Als dit de bedoeling was, ziet het ernaar uit dat het plan is geslaagd. Maar wie er echt achter het nepnieuws zat en of dit zijn/haar motief was, moet nog blijken.

In de fraude die omschreven wordt als ‘pump and dump’ gaan jaarlijks miljarden om, zo wordt geschat in dit filmpje:

Twitter is sinds 2013 beursgenoteerd. Bij de beursgang in november van dat jaar was internetbedrijf zo’n 18 miljard dollar waard. Nu heeft het kwakkelende microblogplatform last van een stagnerende stijging van het aantal gebruikers. Daarnaast lukt het maar niet om winst te maken, ondanks een omzet op jaarbasis van 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro). In het laatste kwartaal van 2014 was het verlies 125 miljoen dollar.

Het nepnieuws wreekte zich vandaag overigens niet. De koerswinst van Twitter bedroeg in de loop van de dag alsnog ruim 3 procent.