Eerste verdachte in Valkenburgse zedenzaak komt vrijwillig opdagen

Gisteren is voor het eerst een verdachte in de zogenoemde Valkenburgse zedenzaak voor de rechter verschenen op vrijwillige basis. Tot nu toe was geen van de mannen in de rechtszaal verschenen omdat ze bang zijn dat hun identiteit op straat komt te liggen.

De komst leverde de verdachte een lagere eis op: het Openbaar Ministerie wilde eigenlijk tien maanden cel eisen waarvan vier voorwaardelijk, maar trok van het onvoorwaardelijke deel nu twee maanden af.

29 mannen staan terecht

In totaal staan 29 mannen terecht die ervan worden verdacht seks te hebben gehad met een zestienjarig meisje.

De veertigjarige verdachte die gisteren kwam opdagen, verklaarde tegen de rechtbank dat het meisje zei dat ze 21 jaar was en praatte als iemand die wist wat ze deed.

Twee andere verdachten kregen gisteren ook te horen welke straf ze volgens het OM moeten krijgen. Een 45-jarige man kreeg een strafeis van zes maanden. Een man van 44 moet, als het aan justitie ligt, vijf maanden gevangenisstraf krijgen, waarvan twee voorwaardelijk.

Vorige week donderdag en vrijdag werden de zaken van twaalf verdachten behandeld, maar zij bleven weg. Er zijn celstraffen geëist variërend van enkele maanden tot een jaar. De komende dagen worden de overige zaken behandeld. De rechtbank in Maastricht heeft drie verdachten gedwongen om naar de zitting te komen. Dinsdag komt een van de verdachten voor, de andere twee donderdag, aldus een woordvoerster van de rechtbank.