Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Iran en zes wereldmachten sluiten akkoord over nucleair programma

Iran en de zes wereldmachten – de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland – hebben een historisch akkoord bereikt over het nucleaire programma van Iran. Dat hebben de betrokken ministers van Buitenlandse Zaken zojuist bekend gemaakt in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de zes wereldmachten - China, Rusland, Verenigde Staten, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk,, de Iraanse minister en de EU-buitenlandchef bij de officiële presentatie van het akkoord over het Iraanse nucleaire programma.
De ministers van Buitenlandse Zaken van de zes wereldmachten - China, Rusland, Verenigde Staten, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk,, de Iraanse minister en de EU-buitenlandchef bij de officiële presentatie van het akkoord over het Iraanse nucleaire programma. Foto EPA/ Herbert Neubauer

Iran en de zes wereldmachten - de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland - hebben een historisch akkoord bereikt over het nucleaire programma van Iran. Dat hebben de betrokken ministers van Buitenlandse Zaken zojuist bekend gemaakt in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Al voor de officiële presentatie meldde de Iraanse president Hassan Rohani dat zijn land volledig zal meewerken met atoomwaakhond IAEA.

Twitter avatar HassanRouhani Hassan Rouhani Just now, Iran and @iaeaorg agree to accelerate cooperation with aim to fully resolve all prior issues. #IranTalks http://t.co/MjtKsfCvsO

Al stappenplan ondertekend met atoomwaakhond IAEA

Een van de belangrijkste onderdelen van het akkoord is een compromis over de toelating van inspecteurs van het internationale atoomenergieagentschap IAEA aan de militaire locaties waar Iran werkt aan haar nucleaire programma. Hierover is eerder vanochtend een stappenplan ondertekend tussen de Iraanse vice-premier Ali Akbar Salehi en het hoofd van het IAEA Yukiya Amano. De Iraanse staatstelevisie meldde eerder nog dat de islamitische republiek hier niet aan wilde meewerken.

De internationale gemeenschap is bang dat het land haar nucleaire programma wil gebruiken om atoomwapens te ontwikkelen. Iran heeft altijd volgehouden dat het kernprogramma uitsluitend bedoeld is voor energie-opwekking en de productie van radioactieve isotopen voor radiotherapie.

In ruil voor het afbouwen van het programma worden in de komende vijfenzestig dagen de internationale sancties tegen het land afgebouwd. Volgens diplomaten blijft het VN-wapenembargo nog vijf jaar van kracht. Bij schending van de afspraken worden de sancties weer opgelegd. Volgens onze buitenlandredacteur Toon Beemsterboer is het akkoord historisch omdat Iran niet langer een paria is binnen de internationale gemeenschap.

“Met het akkoord begint een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Iran. Na jaren van bijtende sancties, die de Iraanse economie in crisis hebben gestort en het land in een isolement hebben gedreven, wordt Iran weer onderdeel van de wereldgemeenschap.”

Al meer dan tien jaar onderhandelingen

Al in 2003 overlegde de Europese Unie met Iran over beëindiging van het omstreden nucleaire programma. De onderhandelingen kwamen in een stroomversnelling door de verkiezingsoverwinning van de hervormingsgezinde Iraanse president Hassan Rohani in juni 2013. Dat leidde een maand later al tot een interim-akkoord, waarbij Teheran een deel van zijn nucleaire activiteiten bevroor in ruil voor verlichting van de zware economische sancties

De volgende stap was het basisakkoord van begin april in het Zwitserse Lausanne. In ruil voor aanpassing van zijn nucleaire programma (met name de verrijkingscapaciteit van Iran wordt gereduceerd), beloofde de internationale gemeenschap om de zware economische sancties tegen Iran op te heffen. In de afgelopen maanden hebben de zes wereldmachten en Iran verder onderhandeld om op 7 juli een definitief akkoord te kunnen presenteren. Toen deze deadline niet werd gehaald gingen de gesprekken deze week verder.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Historisch én riskant akkoord’