Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

IMF: Griekenland heeft meer hulp nodig bij houdbaar maken schuldenlast

IMF-directeur Lagarde gisterochtend na afloop van de eurotop in Brussel.
IMF-directeur Lagarde gisterochtend na afloop van de eurotop in Brussel. Foto AFP / Jean-Christophe Verhaegen

Griekenland heeft veel meer hulp nodig om zijn schuldenlast houdbaar te maken dan nu wordt aangenomen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een vertrouwelijk rapport dat in handen is van persbureau Reuters.

In het rapport stelt het IMF dat de financiële positie van Griekenland de afgelopen tijd drastisch is verslechterd. Daardoor loopt de staatsschuld van het land de komende twee jaar op tot bijna twee keer de omvang van de Griekse economie. Om de schuld weer houdbaar te maken, is dan ook veel meer schuldverlichting nodig dan de eurolanden nu overwegen te bieden.

Als de eurolanden vasthouden aan schuldverlichting via langere looptijden voor leningen dan is een dramatische verlenging noodzakelijk, stelt het IMF, inclusief een periode van zo’n dertig jaar zonder aflossingen. Anders zouden grote, directe afschrijvingen op de schuld moeten worden overwogen. Het IMF benadrukt dat de uiteindelijke keuze moet worden gemaakt door Griekenland en “zijn Europese partners”.

Directe afschrijvingen nog niet aan de orde

Het rapport van het IMF komt een dag nadat de eurolanden Griekenland akkoord wisten te laten gaan met strenge voorwaarden voor nieuwe financiële steun. Als aan alle voorwaarden wordt voldaan, zijn de eurolanden daarbij bereid de looptijd van hun kredieten te verlengen. Directe afschrijvingen zijn echter niet aan de orde.

In totaal heeft Griekenland de komende jaren 82 tot 86 miljard euro nodig. Daarvan komt waarschijnlijk 40 tot 50 miljard euro uit Europese noodfonds ESM, als de onderhandelingen hierover de komende weken succesvol worden afgerond. De rest moet bij elkaar worden gebracht via leningen van het IMF en de opbrengsten van privatiseringen.

‘Geen snelle deal voor overbrugging Grieken’

Aangezien de eurolanden over het nieuwe hulppakket nog wel een paar weken zullen onderhandelen, moet er aan de Grieken een overbruggingskrediet worden geleverd waarmee het land zijn acute financiële problemen kan oplossen. Griekenland moet bijvoorbeeld maandag een afbetaling van 3,5 miljard euro doen aan de ECB en ook de betalingsachterstand aan het IMF moet worden weggewerkt.

Over hoe het overbruggingskrediet voor Griekenland moet worden gefinancierd vergaderden de ministers van Financiën van de EU-lidstaten vanmiddag in Brussel, maar een akkoord is nog niet dichtbij. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei voorafgaand aan het overleg dat aan alle zes opties die op tafel zouden liggen nog haken en ogen zitten.

De Britse minister van Financiën George Osborne liet vanmiddag al weten niets te zien in het plan om het overbruggingskrediet te financieren uit de noodpot van de Europese Commissie (het EFSM). Volgens de Britse regering is beloofd dat die pot, waaraan de Britten ook bijdragen, nooit wordt gebruikt om eurolanden met financiële problemen bij te staan.