Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Georgië: Rusland verlegt grens, voorbij internationale oliepijpleiding

Foto ANP / Lex van Lieshout

De Georgische regering beschuldigt Russische troepen ervan een deel van de grens tussen Georgië en de afvallige regio Zuid-Ossetië steeds verder te verleggen, waardoor die nu voorbij een deel van een internationale oliepijpleiding ligt. De grens zou inmiddels bijna een kilometer zijn teruggeduwd door Russische soldaten, die in Zuid-Ossetië de dienst uitmaken.

Door de grensverlegging ligt een deel van de pijpleiding Baku-Supsa van olieconcern BP nu in door Rusland beheerst gebied, meldt persbureau AP. De nieuwe grens ligt ongeveer 500 meter van de snelweg die de Georgische hoofdstad Tbilisi verbindt met de Zwarte Zee.

Bevroren conflict

De Russische troepen zijn sinds de vijfdaagse oorlog van 2008 gestationeerd in Zuid-Ossetië. In augustus dat jaar probeerde het Georgische leger de separatistische regio onder controle te krijgen, waarop Rusland over land en vanuit de lucht een grote aanval op Georgië ontketende. De Russen drongen de Georgiërs snel terug, en brachten Zuid-Ossetië volledig onder hun controle.

Georgië is Zuid-Ossetië sindsdien de facto kwijt. Behalve Rusland hebben alleen Venezuela, Nicaragua en het eilandstaatje Nauru Zuid-Ossetië als onafhankelijk land erkend. EU- en NAVO-diplomaten spreken van een “bevroren conflict”. Sinds Rusland vorig jaar het Oekraïense schiereiland de Krim annexeerde, zijn Georgiërs steeds beduchter voor de dominante aanwezigheid van Russische soldaten, gelegerd op slechts een uurtje rijden van Tbilisi.