Geen typefout: Apple haalt 92 procent van alle winst op smartphones binnen

Foto NASA

Waarom zou een onderneming die geen Apple heet nog slimme telefoons maken? Natuurlijk, Samsung en HTC verkopen smartphones. Het arme Amazon probeert het. Maar als het gaat om de winstcijfers, dan is ‘Apple tegen de rest’ zoiets als Duitsland-Brazilië vorig jaar - een slachtpartij.

Het techbedrijf haalt 92 procent van alle winst binnen die er wereldwijd wordt gemaakt op de productie en verkoop van smartphones. Dat is bijna álle winst. Zoals MacWorld schrijft is het ook een stijging van 30 procent ten opzichte van een jaar geleden.

“Investeringsbank Canaccord Genuity schat dat Apple’s marktaandeel zelfs acht jaar na het debuut van de iPhone exponentieel groeit.”

Schrijvers tegen Amazon, part II

Schrijvers houden Amazon in het vizier, meldt. De storm van vorig jaar is gaan liggen, maar nu eisen belangengroepen van schrijvers en boekhandelaren dat Justitie een onderzoek instelt naar het ‘wangedrag’ van Amazon als monopolist.

“De maker van de Kindle zou zijn literaire dominantie gebruiken om de boekenbranche ten gronde te richten, de carriéres van schrijvers te ondermijnen en zelfs de vrije meningsuiting in te perken.”

Gezien de cijfers is het niet verwonderlijk dat uitgevers en auteurs zich zorgen blijven maken over die ene grote speler die feitelijk kan bepalen hoe de markt werkt. Amazon verkoopt eenderde van alle gedrukte boeken in de VS, en veruit de meeste e-boeken. Veel uitgevers kunnen zich geen leven zonder Amazon voorstellen; het bedrijf verkoopt in sommige gevallen 85 procent van alle boeken die uitgevers - los van de bibliotheken - verkopen.

Beurswaakhond laat tanden wel degelijk zien

Senator Elizabeth Warren is geliefd onder Amerikanen die president Obama lang niet links genoeg vinden. Ze is zo populair dat de acties om haar aan te zetten tot een kandidaatschap voor het Witte Huis maar niet ophouden, wat ze ook zegt. Maar dat betekent niet dat Warren gelijk heeft.

Kort geleden haalde ze hard uit naar beurswaakhond SEC. Die was slap en zat in feite in de zak van Wall Street, ook onder de nieuwe voorzitter Mary Jo White. De kritiek deed het goed in links-activistische kringen, waarbinnen Wall Street per definitie de boeman is. Maar uit de repliek van White en nu ook een onderzoek van de Wall Street Journal blijkt dat Warren het 100 procent mis had.

De SEC is sinds 2005 steeds strenger geworden: meer frauds en andere zaken onderzocht, hogere boetes uitgedeeld, meer gevreesd door hen in de financiële wereld. Juist individuen krijgen vakere zwaardere staffen opgelegd - iets waar de Occupy Wall Street-beweging altijd om heeft geroepen.

    • Diederik van Hoogstraten