Geen gekke das of bril meer, tenzij je uit de provincie komt

Foto NRC

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De mannenmodeshow van Franzel Amsterdam en Vodafone Fashion LAB tijdens de Amsterdam Fashion Week

Wie: Modeman Bastiaan van Schaik en een paar mannen in jurken

Wat vogelspotten met mode te maken heeft? Niks eigenlijk. Behalve dat Bastiaan van Schaik naast modeguru nu ook vogelaar is. Tijdelijk in elk geval, voor het EO-programma ‘In de ban van de Condor’ dat in september op televisie verschijnt. Samen met nog een paar BN’ers is Van Schaik vogels gaan spotten en dat was “echt wáánzinnig”. Maar vandaag is hij naar de Amsterdam Fashion Week gekomen om mánnen te spotten.

Hij schuift aan bij de modeshow van Eric Franzel, die we natuurlijk allemaal kennen als deelnemer aan Holland’s Best Fashion Designers. Van Schaik: “Franzel heeft een soort streetrapper stijltje. Best aardig hoor. Hij probéért het in elk geval, begrijp je?”

Jurk met baard

Het eerste model verschijnt op de catwalk. Een getinte man in een lange witte jurk met daaronder tennisschoenen. Je ziet er de eerste de beste streetrapper nog niet in rondlopen, maar vooruit. Volgens Van Schaik hebben we hier te maken met een typisch staaltje ‘gender bending’. “Het komt er op neer dat je gewoon alles kan aantrekken wat je wil, of je nou een man of een vrouw bent. Een stoere man in een jurk, maar mét baard en zonder make-up, waarom niet?”

Aan een moderne bril herkent men de provinciaal, zegt Bastiaan van Schaik.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Gekke twist

Naar kantoor wordt dat misschien toch een beetje lastig, net als de jumpsuits die volgens Van Schaik dit najaar de mannenmode gaan domineren. “Het wordt helemaal Versace 1992, nou dan weet je het wel.” Wat moet de brave kantoorklerk dan wel aan deze herfst? “Gewoon een strak gesneden pak dat vooral goed bij de schouders aansluit. Verder niks bijzonders.”

De wat extravagantere types die hun gevoel voor fashion willen uitdrukken door een gekke twist aan te brengen in hun outfit worden door Van Schaik gewaarschuwd:

“Een gekke stropdas of een moderne bril? Dat is zo not done. Dan zien ze dus metéén dat je uit de provincie komt.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken