Froome pakt ritzege in de eerste bergetappe - Gesink eindigt als vierde

Chris Froome pakt ritzege in de eerste bergetappe van de Tour.
Chris Froome pakt ritzege in de eerste bergetappe van de Tour. Foto REUTERS / Eric Gaillard

De Brit Chris Froome heeft vandaag de tiende etappe van de Tour gewonnen. De renner van Team Sky kwam na 167 kilometer als eerste over de finishlijn in de Franse bergpas La Pierre-Saint-Martin. De Nederlander Robert Gesink eindigde als vierde, op 1.33 van Chris Froome.

Froome verstevigt met zijn zege de leiding in het klassement en heeft door zijn overwinning ook direct de leiding in het bergklassement genomen. Gesink maakte vanmiddag met zijn vierde plaats in de eerste bergetappe van de Ronde van Frankrijk grote indruk. Hij koos als eerste de aanval in de klim naar skioord La Pierre-Saint-Martin en kon tevreden terugblikken, reageerde hij bij de NOS op zijn prestatie:

“Ik ben kapot, maar wel tevreden. Ik voelde me goed, ik dacht, doe eens gek.”

Lang heeft hij niet nagedacht over zijn aanval aan het begin van de slotklim en het was niet besproken laat hij weten. Wel schoot de etappewinst door zijn hoofd:

“Zeker, stom eigenlijk. Misschien had ik daar beter niet aan kunnen denken. Voor vandaag was het heel goed, voor morgen zien we wel weer.”

Eerste bergetappe

Na de eerste rustdag van gisteren trok het Tourpeloton vandaag de Pyreneeën in. Na een aanloop met drie colletjes van de vierde categorie was het spannendste van de etappe de 15,3 kilometer lange slotklim met een gemiddelde stijging van 7,4 procent en maxima tot 10,8 procent. Vooraf aan de slotklim reden de Fransman Fédrigo en de Belg Vanbilsen aan kop met op sommige momenten een voorsprong van dertien minuten. Toen het tweetal eenmaal aan de klim begon, reden ze nog twee minuten voor op het peloton.

DE ETAPPE-UITSLAG

1. Chris Froome (GBr) 4.22.07
2. Richie Porte (Aus) + 0.58
3. Nairo Quintana (Col)+ 1.00
4. Robert Gesink (Ned) + 1.32

Het klassement

1. Chris Froome (GBr) 35.56.09
2. Tejay van Garderen (VS) + 2.52
3. Nairo Quintana (Col) + 3.09
4. Alejandro Valverde (Spa) + 4.01
5. Geraint Thomas (GBr) + 4.03
(…)
8. Robert Gesink (Ned) + 4.35

    • Maarten Back