‘Familie door politiegeweld omgekomen Garner krijgt 5 miljoen’

Gwen Carr (rechts), moeder van Eric Garner, na een hoorzitting bij de rechtbank over de zaak eerder dit jaar.
Gwen Carr (rechts), moeder van Eric Garner, na een hoorzitting bij de rechtbank over de zaak eerder dit jaar. Foto EPA/Justin Lane

De stad New York betaalt 5,3 miljoen euro schadevergoeding aan nabestaanden van Eric Garner, de ongewapende zwarte Amerikaan die door politiegeweld om het leven kwam.

Volgens de advocaat van de familie is het tot een schikking gekomen, zegt hij tegen The New York Times. De familie had 75 miljoen dollar schadevergoeding geëist in een rechtszaak. In een verklaring zei burgemeester Bill de Blasio:

“Geen enkel bedrag kan het verlies weer goedmaken, maar hopelijk kan de familie iets van vrede vinden hierdoor. Door deze schikking kunnen ze hopelijk verder gaan met hun leven, al weten we natuurlijk dat ze dit tragische incident nooit kunnen vergeten.”

Met het ziekenhuis, waarvan het toegesnelde ambulancepersoneel dat geen assistentie verleende, afkomstig was, is een aparte schikking getroffen.

Agent niet vervolgd

De 43-jarige Garner overleed op 17 juli vorig jaar toen een blanke agent hem in een wurggreep hield, omdat hij illegaal sigaretten verkocht op straat. De arrestatie werd gefilmd. Meerdere agenten werkten Garner tegen de grond, terwijl hij nog riep dat hij geen adem kon halen. Garner, die ook astma had, raakte buiten bewustzijn en overleed.

De politieagent die Garner een nekklem gaf, is niet vervolgd. De gouverneur van New York kondigde een week geleden wel aan een speciale aanklager te benoemen voor zaken waarbij burgers omkomen door politiegeweld.

De dood van Garner en meerdere ongewapende Afro-Amerikanen, onder wie de tiener Michael Brown in Ferguson, leidde vorig jaar tot hevige protesten in de VS. De zwarte gemeenschap vindt dat voornamelijk blanke politieagenten hen niet gelijk behandelen.

    • Anouk Eigenraam