Australische in cel Abu Dhabi

De Australische kunstenaar Jodi Magi (39) zit in de cel in Abu Dhabi wegens het schrijven van „slechte woorden op sociale media”. Zo meldt de Australische publieke omroep ABC.

Magi, die sinds 2012 in de Verenigde Arabische Emiraten woont, postte op Facebook een foto van een auto bij haar appartement, die geparkeerd stond op twee gehandicaptenparkeerplaatsen. Ze maakte het nummerbord onherkenbaar en wees op het egoïstische van parkeren op een invalideplek. Iemand klaagde bij de politie, Magi moest in juni een boete van 2.400 euro betalen en zou het land uit gezet worden.

Nu is Magi alsnog in een cel gezet. Aan de telefoon vanuit de politieauto zei ze maandag tegen ABC: „Ik heb nul idee wat ik fout heb gedaan. Ik heb het internet gebruikt.” Magi zei dat de ambassade haar geen enkele hulp bood: „Ik had het idee dat ambassades er waren om landgenoten te helpen, maar ze zitten hier alleen voor de zakelijke belangen.”

In een reactie zei de Australische minister Julie Bishop (Buitenlandse Zaken) vanochtend dat Magi binnenkort uitgezet zal worden. Haar departement liet weten dat detentie voorafgaand aan uitzetting „gebruikelijk” is, en dat de ambassade wel degelijk hulp biedt. Ook liet het ministerie weten: „Het landenadvies meldt dat sommige plaatselijke wetten nogal hard lijken naar Australische maatstaven, maar dat Australiërs zich er toch aan moeten houden.”