Schäuble: Grexit geniet voorkeur van deel Duitse regering

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble heeft vandaag publiekelijk afstand genomen van de Griekse deal, en dus van bondskanselier Merkel. Hij vindt dat Griekse uittreding uit de Europese Unie een betere uitkomst is van de huidige crisis dan uitwerking van het akkoord.

Schäuble eerder vandaag tijdens een persconferentie in het gebouw van de Europese Raad in Brussel
Schäuble eerder vandaag tijdens een persconferentie in het gebouw van de Europese Raad in Brussel Foto AFP / Thierry Charlier

Een Griekse uittreding uit de Europese Unie zou een betere uitkomst zijn van de huidige crisis dan uitwerking van het gisteren overeengekomen akkoord. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble vandaag opmerkelijk genoeg gezegd. Hij zette tegenover journalisten in Brussel publiekelijk vraagtekens bij de deal die Griekenland gisteren sloot met de internationale schuldeisers, meldt Politico.eu.

Schaüble neemt daarmee volgens Politico voor het eerst openlijk afstand van het standpunt van bondskanselier Angela Merkel, die na de marathonvergadering van afgelopen weekend juist tot de deal kwam met de Grieken. Volgens Schäuble geeft een deel van de Duitse bevolking de voorkeur aan een zogeheten Grexit.

“Er zijn veel mensen, ook in de Duitse federale regering, die ervan overtuigd zijn dat [een Grexit] een betere oplossing zou zijn voor Griekenland en de Grieken.”

‘Grote spanningen’ tussen Merkel Schäuble

Maar Schäuble zei ook dat dit een besluit is dat alleen de Grieken zelf kunnen nemen. Het is bekend dat de minister van Financiën het soms oneens is geweest met Merkel.

NRC-correspondent Frank Vermeulen in Duitsland schreef vorige maand al dat de kwestie-Griekenland tussen Merkel en Schäuble geleid zou hebben tot grote spanningen. Schäuble stond uitdrukkelijk voor de harde aanpak en heeft het dreigen met Grexit nooit geschuwd. Merkel wilde de Grieken binnenboord houden.

Merkel wil de Grieken binnenboord houden. Het lijkt op de voortzetting van de good cop-bad cop tactiek, die beide Duitse politici de laatste jaren gebruiken in de Griekse crisis. Maar volgens de Duitse boulevardkrant Bild zou er nu wel degelijk sprake zijn van een verwijdering tussen Merkel en Schäuble. Die laatste zou zelfs gedreigd hebben terug te treden als hem het compromis met Athene niet bevalt. Dit wordt van regeringszijde overigens ontkend.

Merkel heeft al eens gezegd dat er natuurlijk wel eens verschillende zienswijzen zijn tussen haar en Schäuble, maar dat zij hem ontzettend waardeert. “Hij is een asset voor de regering.” De wrevel bleef dus vooral binnenskamers. In het openbaar bleef Schäuble tot nut toe ook in de pas van Merkel lopen.