Drie arrestaties om miljoenenfraude persoonsgebonden budgetten

Opsporingsambtenaren hebben vandaag drie verdachten van miljoenenfraude met zorggeld aangehouden. De personen hebben naar schatting 2 miljoen euro verdiend aan fraude met Persoonsgebonden Budgetten, schrijft het Openbaar Ministerie.

Foto ANP / Roos Koole

Opsporingsambtenaren hebben vandaag drie verdachten aangehouden van miljoenenfraude met zorggeld. De personen hebben naar schatting 2 miljoen euro verdiend aan fraude met Persoonsgebonden Budgetten, schrijft het Openbaar Ministerie (OM). Dat bedrag kan hoger uitvallen, aangezien het onderzoek nog niet is afgerond.

In verband met de zaak heeft de inspectie SZW van het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) tien woningen en bedrijfspanden in Rotterdam, Schiedam en Roosendaal doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op bankrekeningen en op vier auto’s. Bij de doorzoekingen zijn ook vuurwapens en munitie aangetroffen.

Mogelijke link met Turkije

Het onderzoek richt zich op drie zorgbureaus. Die leverden vermoedelijk minder zorg dan werd aangegeven of zij leverden geen zorg. Een zogenoemd Persoonsgebonden Budget (PGB) is een bedrag waarmee iemand die zorg nodig heeft, die zelf kan inkopen. Het OM vermoedt dat de zorgbureaus de PGB’s samen met de ontvangers van het PGB hebben aangevraagd. Of de budgethouders op de hoogte waren van de fraude, wordt nog onderzocht.

De fraude kwam aan het licht na aangifte van een zorgverzekeraar. Er wordt nog gekeken of de vermoedelijke fraudeurs fictieve arbeidsovereenkomsten hadden met zorgverleners uit Turkije. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de directie Opsporing van de Inspectie SZW, een team dat speciaal is opgericht om fraude met zorggelden aan te pakken.

    • Laura Klompenhouwer