The Yes Men are Revolting

None

Het activistenduo The Yes Men werkt al sinds 1996 samen. Als Andy Bichlbaum (echte naam: Jacques Servin) en Mike Bonanno (echte naam: Igor Vamos) zetten ze zich met opvallende acties in

tegen hebzucht in het bedrijfsleven. In hun derde documentaire ligt de focus op het milieu. The Yes Men are Revolting begint in 2009 tijdens een presentatie van de ‘SurvivaBall’, een bizar opblaaspak dat bescherming moet bieden tegen rampen die ontstaan als gevolg van de klimaatverandering. Hoewel de mannen ook hiermee veel publiciteit krijgen, ontstaan er na al die jaren twijfels. Want wat hebben ze nou concreet bereikt? Vamos verhuist met zijn jonge gezin van New York naar Schotland. Dat maakt samenwerken lastig. Toch gaan ze door, met wisselend succes. In Amsterdam organiseren ze een bijeenkomst waarin een nep-medewerker van Gazprom vertelt dat het Russische energiebedrijf een ijsbeer gaat schenken aan Artis. Het levert grappige scènes op, maar niemand trapt er in. Even lijkt het einde van The Yes Men nabij. Door de Arabische Lente en de Occupy-beweging krijgen de twee er uiteindelijk toch weer zin in.

Thijs Schrik