Deze éne koers toont het hele verloop van de Griekse crisis

Foto EPA

Na een dag en een nacht onafgebroken vergaderen, bereikte de Eurogroep gisteren eindelijk een akkoord over de Griekse schuldencrisis. Terugblikkend is er één koers die de cruciale momenten van de afgelopen weken perfect weergeeft: de rente op Griekse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar.

Met elke nieuwe dosis slecht nieuws - het besluit van premier Tsipras het akkoord met de internationale geldschieters voor te leggen aan de Griekse bevolking en het ‘nee’ dat daarop volgde - nam het vertrouwen van investeerders in Griekse staatsobligaties fors af.

Dat is ook niet zo gek. In onzekere tijden vluchten beleggers uit risicovolle obligaties. En het gevaar dat Griekenland niet aan zijn verplichtingen kon voldoen, leek heel reëel. Zo reëel dat als je op 9 juli de Griekse Staat geld leende, je daar ruim 19 procent rente op kreeg. Dat was het hoogste rentepercentage sinds september 2012, de laatste keer dat het leek dat Griekenland niet meer aan zijn betalingsverplichting kon voldoen:

    • Reinier Kist