‘Beledigende’ cartoon Hiddema hoeft niet gerectificeerd

Oppenheimer tekende vanochtend voor NRC deze cartoon in reactie op zijn vrijspraak.
Oppenheimer tekende vanochtend voor NRC deze cartoon in reactie op zijn vrijspraak. Cartoon Ruben L. Oppenheimer

Cartoonist Ruben Oppenheimer heeft niet onrechtmatig gehandeld tegenover strafpleiter Theo Hiddema. Oppenheimer had Hiddema in een cartoon vorig jaar oktober een “louche advocaat” genoemd, maar dat was niet onnodig grievend, zo heeft het gerechtshof in Den Bosch vanochtend in hoger beroep besloten.

In het kort geding dat Hiddema vervolgens tegen hem aanspande, veroordeelde de Limburgse rechter de cartoonist op 31 oktober 2014 tot rectificatie in het Maastrichtse huis-aan-huisblad De Ster, waarin de cartoon verscheen. De rechters oordelen dat “louche advocaat” niet moest worden gelezen als een feitelijk bedoelde bewering, maar als duidelijke satirische uiting, en als zodanig niet onnodig grievend. Verder weegt Oppenheimers recht op vrijheid van meningsuiting zwaarder dan het recht op de bescherming van de eer en goede naam van Hiddema. De laatste is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

Lees ook: het achtergrondverhaal bij de rechtszaak vorig jaar, ‘Beledigen mag, mits goed onderbouwd’