Ben je te dik? Samsung heeft antwoord op die vraag

Foto NASA

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Ben je te dik? Zomaar een vraag die je op een dinsdagochtend graag beantwoord zou zien. Dat kan binnenkort met een Samsung telefoon. Het Zuid-Koreaanse Samsung heeft namelijk het patent gekregen op de analyse van lichaamsvet. Persbureau Yonhap noemt het een sprong vooruit.

De nieuwe smartphone zou het lichaamsvet van de gebruiker kunnen meten terwijl hij of zij de telefoon vasthoudt. Vier elektroden op het apparaat wisselen informatie uit waarmee ze de het percentage lichaamsvet berekenen. Volgens het rapport dat Samsung erover schreef, is het een belangrijke innovatie.

Vorige meetinstrumenten waren duur, groot en ingewikkeld om te gebruiken. Maar de laatste tijd zijn deze instrumenten kleiner geworden en makkelijker te activeren.

Samsung en aartsrivaal Apple proberen al langer gezondheid gerelateerde features in hun telefoons en horloges te verwerken. Denk dan aan apps waarmee je je hartslag kunt meten of je voetstappen kunt tellen. Samsung wilde niets kwijt over de nieuwe phablet die in september gepresenteerd wordt.

Dada bezorgt pakjes volgens Uberprincipe

Na Uber krijgt China nu Dada, een bezorgdienst die volgens hetzelfde principe werkt. Gewone mensen kunnen iets bijverdienen door pakjes en maaltijden te bezorgen. Dat meldt Caixin.

Oprichter van Dada is Philip Kuai, die voorheen het vastgoedbedrijf Anjuke leidde. Kuai studeerde logistiek aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en kwam zo op dit idee. Restaurants zetten hun bestellingen op de Dada-app en geregistreerde bezorgers komen ze ophalen en brengen ze naar de koper.

Er zijn in Beijing al 20 duizend parttime bezorgers geregistreerd bij Dada. Door het hele land werken bezorgers in dertig steden. Er zijn honderdduizend restaurants en winkels aangesloten bij de app. Het afgelopen jaar zijn er al zeshonderdduizend bestellingen bezorgd.

Apps zoals Dada zijn populair in China. Maar de overheid is nog niet helemaal overtuigd. Een vergelijkbare app, Renrenkuaidi, in de provincie Sichuan werd platgelegd door de overheid omdat men bang was dat de dienst werd gebruikt voor het bezorgen van drugs.

Delta Air zoekt ingang in Japanse luchtvaart

De bankroete Japanse luchtvaartmaatschappij Skymark heeft een nieuwe financier gevonden. Het Amerikaanse Delta Air gaat geld steken in Skymark, meldt Nikkei Asian Review. Daarmee hoopt Delta een opening te vinden op de binnenlandse luchtvaartmarkt in Japan.

Skymark heeft acht procent van de Japanse markt voor binnenlandse vrachtvluchten op Haneda luchthaven. De oligarchie bestaat verder uit Nippon Airlines en Japan Airlines. Omdat het verdelen van die vluchten op Haneda wordt gezien als nationaal belang, zijn buitenlandse maatschappijen niet toegestaan.

Skymark was ook in gesprek met ANA, Nippon Air’s moedermaatschappij, maar die gesprekken liepen stuk. Op 5 augustus wordt gestemd over Delta’s voorgenomen belang in Skymark. Delta kocht ook al aandelen in het Braziliaanse GOL en in het Britse Virgin.

    • Eefje Rammeloo