België zet Nederlandse radicale imam uit

Staatssecretaris Theo Francken. Foto EPA / Julien Warnand

Voor het eerst heeft België de verblijfsvergunning van een radicale imam afgenomen. Dat bevestigt een woordvoerder van staatssecretaris Theo Francken van Asiel en Migratie na berichtgeving in Belgische media vandaag.

Het gaat om een Marokkaans-Nederlandse man uit Dison, in de provincie Luik. Hij heeft dertig dagen om het land vrijwillig te verlaten. Als hij niet vertrekt, zal hij overgedragen worden aan Nederlandse autoriteiten.

bedreiging nationale veiligheid

Belgische veiligheidsinstanties houden de prediker al een tijdje in het vizier. Hij zou zeer actief geweest zijn in de extremistische kringen rond Verviers. Daar werden in januari nog twee vermoedelijke terroristen gedood bij een politieactie.

De woordvoerder:

De man is een bedreiging voor de nationale veiligheid. Hij predikt salafistisch gedachtegoed aan jonge moslims. Hij vergiftigt hen door verheerlijking van terroristische aanslagen en moedigt terrorisme aan.

Mohammed Merah

De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (Nieuw-Vlaamse Alliantie) tegen de Belgische pers: “Hij dweept actief met de jonge Algerijn Mohammed Merah die in 2012 in Toulouse drie kinderen en een volwassene doodde in een joodse school.” Gisteren bracht Francken zijn collega staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) op de hoogte van de beslissing.

Aan BNR Nieuwsradio vertelde Theo Francken dat Klaas Dijkhoff de mogelijkheid zou onderzoeken wat ze met de haatimam in Nederland gaan doen. Het ministerie bevestigt niets, en laat via een woordvoerder weten af te wachten of de imam van zijn beroepsmogelijkheid gebruik gaat maken.

De man kan nog dertig dagen in beroep gaan tegen de beslissing. Zijn gezin hoeft niet te vertrekken.

    • Menno Sedee