Beleef vanavond het zomeravondgevoel van Mart. Op Twitter

De Avondetappe met Mart Smeets is vanaf dit jaar niet meer. De NOS biedt nu Studio Tour, zo’n vier uur eerder op de avond. Op Twitter wordt de Avondetappe gemist. Of Mart Smeets. Of het zomeravondgevoel. Of alledrie.

Presentator Mart Smeets voor aanvang van de eerste uitzending van de Avondetappe.
Presentator Mart Smeets voor aanvang van de eerste uitzending van de Avondetappe. Foto ANP / Kippa Bas Czerwinski

De Avondetappe met Mart Smeets (68) is vanaf dit jaar niet meer. De NOS biedt nu Studio Tour, vier uur eerder op de avond. Op Twitter wordt De Avondetappe gemist. Of Mart Smeets. Of het zomeravondgevoel. Of alledrie.

De dag dat het Tourpeloton de grens met Frankrijk overstak, precies een week geleden, drong het pas echt tot Leon Geuyen (43) door. Smeets komt niet meer terug. Die dinsdagavond, kwart voor elf, zat hij versuft op de bank:

Twitter avatar gasolinebrother Leon Wachten wij nu met smart
Op het programma van De Mart

Geuyen, niet toevallig ook oprichter van het populaire wielerblog HetisKoers!:

In Nederland kreeg ik de Tour goed mee. Maar over de grens ben ik afhankelijk van radio en televisie. Toen werd het pregnant. Ik miste het Frankrijk-gevoel.

Sympathisanten steunden hem direct. Dan doen we toch iedere avond een Mart-uurtje, twitterden ze. Sindsdien versturen Avondetappe-liefhebbers iedere avond tussen half elf en half twaalf honderden tweets onder de hashtag #virtueleavondetappe. Het idee: ‘Wat zou Smeets nu hebben gezegd?’. Bijvoorbeeld dit:

Twitter avatar AJG___ Arno van Helvoort Op kop Quemeneur en v.Bilsen. Dat klinkt als de naam van een sjiek advocatenkantoor, maar dat is het níet. #virtueleavondetappe

Of dit:

Twitter avatar PKPvanDijk Koen van Dijk Mag ik zeggen dat zo’n rustdag een dag vol rust is? Ja, dat mag ik. En dus begint Dalida en nemen wij hier afscheid #virtueleavondetappe

De hashtag bereikte direct de status ‘trending topic’, en dat bleef een aantal zomeravonden zo.

Twitter avatar Tsjoerben Yorben Weststrate Als ik zeg, en ik hoor het u ook denken, waar blijft de rebusrenner? Dan komt hij nu. Plezier. #virtueleavondetappe http://t.co/9RmoPcCWlE
Twitter avatar LuijtRB Rob van der Luijt En hier, dames en heren, ziet u de achterkant van het gelijk. Want ook DAT is de Tour. #virtueleavondetappe

Romantische kasteeltjes vs. zweet op het voorhoofd

Het ‘Frankrijk-gevoel’ dat Geuyen mist, wist De Avondetappe perfect te vangen. Zwoele avonden, romantische kasteeltjes, goed eten en drinken. Twaalf jaar lang begeleidde ‘grote meneer’ Mart Smeets het laatste staartje van een Tour-dag om de kijker uiteindelijk soezend onder de klanken van Dalida naar bed te brengen. Geuyen: “Mensen die totaal niks met de Tour hadden, konden ook De Avondetappe kijken.”

Maar er is ook dat andere Tour-gevoel. De snelle duiding, de adrenaline, “het zweet op het voorhoofd van de renners”. Dit jaar koos de NOS daarom met Studio Tour voor een journalistiekere aanpak. Niet uitgezonden vanuit Frankrijk, maar vanuit een Hilversumse studio. De gasten drinken glazen water in plaats van rode wijn. Het tempo ligt hoog. Presentator Gert van ’t Hof wisselt gauw af met Dione de Graaff en Jeroen Stekelenburg op locatie in Frankrijk.

Verhaspelingen

Hoe erg mist Nederland Smeets nou echt? NRC-columnist Japke-d. Bouma in ieder geval erg. Op Facebook bestaat een pagina voor Avondetappe-liefhebbers, maar de groep heeft amper vijfhonderd leden. Uit een peiling van het Algemeen Dagblad bleek weliswaar dat 42 procent van de bijna zevenduizend respondenten Studio Tour geen goede vervanging vond van de Avondetappe, maar 34 procent vond het programma “wel degelijk van waarde”.

Leon Geuyen mist niet zozeer Mart Smeets zélf. Hij mist de mogelijkheid om de hele avond lang Tour-tv te consumeren. Van de nabeschouwing van Studio Sport naar Tour du Jour (RTL) naar Vive le Vélo (Één) naar De Avondetappe. ‘Etappe Smeets’ is nu verdwenen, en Studio Tour vervangt dat niet om zeven uur ’s avonds. Dan heeft hij net gegeten en moet hij zijn kinderen op bed leggen.

En ja, hij ergerde zich ook wel aan Mart. Zijn verhaspelingen van de namen van wielrenners bijvoorbeeld. Een jaar later noemen we dat “onderdeel van de charme”.

Twitter avatar gasolinebrother Leon Het is TONY Martin, Mart, niet Dean Martin! #virtueleavondetappe

De #virtueleavondetappe had volgens Geuyen een dipje dit weekend, maar vlamde gisteravond weer op. In het weekend zitten waarschijnlijk minder mensen met hun smartphone op de bank.

De actie op Twitter frist zijn geheugen ook op. “Ik was Philip Freriks helemaal vergeten! Weet je nog? Où êtes-vous, Fifi?”

Twitter avatar robert_claus Robert Claus Terwijl het noodweer hier uitbreekt, vraag ik me af, Fifi waar ben je… Kom d’r maar in… Fifi #virtueleavondetappe http://t.co/s8blTyyg2F

Hoewel hij om de virtuele Avondetappe vaak hartelijk moet lachen, ziet Geuyen het niet als een genezing voor zijn gemis. “Zo is het ook nooit bedoeld. Het is een volwassen moppentrommel en het moet spontaan blijven. Of hij het volhoudt, weet hij ook nog niet. Nu is het gewoon grappig. “Hashtag aan, wijntje erbij, zo creëer ik mijn eigen Avondetappe.”

Twitter avatar PKPvanDijk Koen van Dijk Mag ik zeggen dat zo’n rustdag een dag vol rust is? Ja, dat mag ik. En dus begint Dalida en nemen wij hier afscheid #virtueleavondetappe
Lees ook: Interview met Mart Smeets: Ik ben een oudere man – die niet helemaal keurig is opgedroogd en de column van Japke-d. Bouma: Het vacuüm dat Mart Smeets achterliet