Agenten gaan bekeuren met app op smartphone

De papieren verkeersboete verdwijnt. Binnenkort begint de politie met een nieuwe manier van bekeuren. Overtredingen worden niet langer genoteerd in een bonnenboekje, waarvan het ‘doordrukgeeltje’ wordt uitgereikt. In plaats daarvan gaan agenten werken met een app op hun smartphone.

Wie langs de kant van de weg staande wordt gehouden, krijgt voortaan alleen mondeling te horen welke overtreding geconstateerd is. Bij verkeerd geparkeerde auto’s worden algemene parkeerbonnen onder de ruitenwisser gelegd. Concrete informatie over de overtreding krijgt de bekeurde pas bij het zien van de acceptgiro.

Volgens een politiewoordvoerder is de nieuwe werkwijze effectiever. „Op je smartphone verschijnt bijvoorbeeld na het invullen van het kenteken ook meteen het merk en type.” Ook zouden bekeuringen nu sneller op de deurmat moeten liggen, doordat de administratieve afhandeling eenvoudiger wordt.

Het idee voor de vernieuwing werd in 2012 gepresenteerd door toenmalig minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD). Het is onderdeel van een breder plan om bureaucratie bij de politie te verminderen. Opstelten schreef destijds aan de Tweede Kamer dat hij „ergerlijke en overbodige administratie” wil „opruimen”.

Het systeem wordt geleidelijk ingevoerd. Rond de zomer van 2016 wordt naar verwachting de laatste papieren bekeuring uitgereikt.