Aantal winkels schoenenketen Van Dalen gered na faillissement

Filiaal van Van Dalen in Amstelveen Foto ANP / Remko de Waal

Schoenenwinkelketen Van Dalen maakt een gedeeltelijke doorstart. Ongeveer een derde van de winkels van het gisteren failliet verklaarde bedrijf wordt overgenomen. Dat heeft curator Marc van Zanten vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP.

De filialen worden overgenomen door Yari Holding, dat met twaalf overgenomen winkels de basis wil leggen voor een franchiseformule waar zelfstandige schoenenverkopers zich bij kunnen aansluiten. Het gaat om de winkels op toplocaties.

Faillissementsgolf detailhandel

Van Dalen heeft in totaal 39 vestigingen, waarvan zes in België. Van Dalen werd gisteren samen met moederbedrijf Ardenberg en een aantal kleinere zusterketens failliet verklaard. Ardenberg bezit ook winkels als Dr. Adams, Bitter, Dicapolavori en Jan Jansen, in totaal goed voor een kleine vijftig zaken. In totaal werken er 360 mensen. Na de doorstart behouden er 125 hun baan.

Net als veel andere bedrijven in de detailhandel, had ook Ardenberg last van een krimpende markt en de opkomst van internet als marktplaats voor kleding en schoenen. Eerder gingen Etam, Schoenenreus, Sabon, Siebel, Free Record Shop, de Harense Smid, Expo, Polare, Halfords, iCentre, Block en Mexx failliet, sommige ervan maakten nog een doorstart.

De winkels en ook de webshop blijven voorlopig nog wel open, zodat oude voorraden zoveel mogelijk kunnen worden verkocht. De vestigingen die niet door de doorstart worden gered, gaan in het derde kwartaal dicht.

    • Laura Klompenhouwer