3,5 miljoen euro tipgeld voor ontsnapte drugsbaron ‘El Chapo’

De gouden tip die leidt naar de arrestatie van de ontsnapte Mexicaanse drugsbaron Jaoquin ‘El Chapo’ Guzman is 3,5 miljoen euro (zestig miljoen Mexicaanse peso) waard. Dat liet de Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken weten tijdens een persconferentie.

De Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken Miguel Angel Osorio Chong looft tijdens de persconferentie 3,5 miljoen euro tipgeld voor de gouden tip die leidt naar de arrestatie van de drugsbaron 'El Chapo' Foto AFP/ Yuri CORTEZ

De gouden tip die leidt naar de arrestatie van de ontsnapte Mexicaanse drugsbaron Jaoquin ‘El Chapo’ Guzmán is 3,5 miljoen euro (zestig miljoen Mexicaanse peso) waard. Dat liet de Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken weten tijdens een persconferentie.

Volgens de minister Miguel Ángel Osorio Chong heeft de drugsbaas hulp gehad van gevangenismedewerkers tijdens zijn ontsnapping. Reden om de directeur van de zwaarbewaakte Altiplano-gevangenis in Almoloya de Juárez, vlakbij de hoofdstad Mexico-Stad, te ontslaan.

‘Hoe hij ontsnapte? Een woord: corruptie’

De Mexicaanse overheid ondervraagt negenenveertig mensen, waaronder tweeëndertig personeelsleden van de gevangenis, over betrokkenheid bij de spectaculaire ontsnapping. Ook worden videobeelden uit de gevangenis vrijgegeven. ‘El Chapo’ (De Kleine) verdween zaterdagavond via een tunnel van 1,5 kilometer lang die was voorzien van trappen en een ventilatiesysteem. Ook was er een motor aanwezig waarmee afgegraven aarde werd afgevoerd.

Dat kan alleen maar door de wijdverspreide corruptie in Mexico. Zo schrijft Alejandro Hope, een voormalig medewerker van de Mexicaanse geheime dienst op de website El Daily Post

“Hij ontsnapte uit 1,5 kilometer lange tunnel, groot genoeg om een motor in te vervoeren, dat eindigt in een van de weinige doden plekken in Mexico’s meest beveiligde gevangenis. Hoe doe je dat zonder enige corruptie op hoog niveau?”

Guzman had zowel een enkelband om en werd 24 uur per dag bewaakt door videocamera’s. Toch had hij wel enig recht op privacy, zo zaten er twee doden hoeken in zijn cel. Het is nog niet bekend waar deze dode hoeken precies zaten, waarschijnlijk in de wasruimte van zijn cel aangezien daar de tunnel eindigde.

VS wist al in 2014 van ontsnappingsplannen ‘El Chapo’

Al in maart 2014 wist de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA dat familieleden en leden van de drugskartel bezig waren met het bevrijden van de drugsbaron. De Mexicaanse overheid is hiervan op de hoogste gesteld. Tijdens persconferentie van gisteravond liet de minister van Binnenlandse Zaken Osorio Chong weten dat de Amerikanen niet wisten van wie deze informatie afkomstig was.

In februari vorig jaar werd Guzmán, één van de grootste drugsbazen van Mexico die zelfs de miljardairlijst van zakenblad Forbes haalde, gearresteerd in de badplaats Mazatlan. Hij was op vrije voeten nadat hij in 2001 ook al was ontsnapt door zich in een wasmand te verbergen. Het personeel bleek te zijn omgekocht.

    • Huib de Zeeuw