27 doden door gedrang tijdens religieus festival India

Pelgrims die deelnemen aan het festival verdringen zich in de mensenmassa in Rajahmundry op weg naar de rivier.
Pelgrims die deelnemen aan het festival verdringen zich in de mensenmassa in Rajahmundry op weg naar de rivier. REUTERS/ Narendra

Zeker 27 mensen zijn omgekomen in het gedrang tijdens het begin van een religieus festival in Rajahmundry in India. Ook vielen er 34 gewonden.

Het gedrang ontstond tijdens een bijeenkomst op de oever van de rivier Godavari in de deelstaat Andhra Pradesh. Volgens een woordvoerder van de deelstaat ontstond de oploop doordat een aantal mensen probeerden hun schoenen terug te pakken toen die in de rivier waren gevallen. Daarna ontstond chaos, die ruim een uur duurde. De Indiase premier Narendra Modi liet weten op Twitter dat de politie hard werkt om de situatie ter plekke weer te normaliseren.

Twitter avatar narendramodi Narendra Modi I spoke to CM @ncbn & discussed the situation with him. The State Government is working to restore normalcy.

Een van de rituelen tijdens het festival is om in het water te baden, deelnemers geloven dat hun zonden hiermee worden weggewassen. Het festival duurt twaalf dagen en vindt eens in de 144 jaar plaats. Verwacht wordt dat er in totaal 24 miljoen pelgrims aan mee zullen doen.

Foto Reuters/ Narendra

De rivier waar de gelovigen zichzelf in onderdompelen omdat ze geloven daarmee hun zonden weg te wassen. Foto Reuters/ Narendra

De afgelopen dagen werd het stadje Rajahmundry al overspoeld met duizenden mensen, maar daar is het bedevaartsoord niet op toegerust. Premier Modi, die de pelgrims eerder een fijn festival had gewenst, twitterde daarna dat hij erg getroffen was door het slechte nieuws:

Twitter avatar narendramodi Narendra Modi My good wishes to all pilgrims on the start of the Kumbh Mela in Nashik. Have a wonderful pilgrimage, filled with joy & spirituality.
Twitter avatar narendramodi Narendra Modi Deeply pained at the loss of lives due to stampede at Rajahmundry. My condolences to the families of the deceased & prayers with the injured
    • Anouk Eigenraam