‘Wouter Bos declareerde sneeuwkettingen bij VUmc’

Dat meldde RTL Nieuws vorige week op zijn website. Maar was het wel een declaratie? En had hij recht op die kettingen?

De aanleiding

Wouter Bos, bestuursvoorzitter van het VU medisch centrum in Amsterdam, werd vorige week op sociale media verketterd nadat RTL Nieuws had bericht dat op het lijstje buitensporige declaraties van acht Nederlandse ziekenhuisbestuurders ook zijn naam voorkwam. Was het in 2009 een verloren Ray Ban-zonnebril à 113 euro die Bos liet vergoeden door zijn ministerie, nu zou het gegaan zijn om de declaratie van een in 2013 aangeschafte set sneeuwkettingen (bijna 120 euro) bij zijn werkgever. RTL Nieuws meldt onder de kop „Opvallendste declaraties topziekenhuizen: van sneeuwketting tot dolfijnentrip” op zijn website „VUmc betaalt sneeuwkettingen voor wintersportvakantie bestuurder Wouter Bos”. Hoe zit dit?

Waar is het op gebaseerd?

De bevindingen van RTL Nieuws werden gedaan met behulp van de Wet openbaarheid van bestuur, die burgers toegang geeft tot informatie van overheidsinstellingen. Eerder dit jaar deed de redactie zo’n onderzoek naar onderwijsbestuurders en hun declaratiegedrag.

En, klopt het?

Om met dat laatste te beginnen: ja, het VUmc heeft de sneeuwkettingen van Wouter Bos betaald. De factuur waar RTL het over heeft, is op internet in te zien en is gericht aan VU Medisch Centrum aan de De Boelelaan in Amsterdam, op naam van W. Bos.

Maar de vraag is: gaat het om een declaratie of niet? In een persbericht dat VUmc publiceerde als reactie op de bevindingen van RTL staat van niet: „[…] Er is geen sprake van een declaratie, maar het betreft een facturatie achteraf. Het gaat hier om een accessoire die eigenlijk door VUmc had moeten worden besteld bij aanvang van het leasecontract. Als gevolg hiervan zijn de sneeuwkettingen later aangeschaft.”

Wouter Bos mag volgens dat contract, onderdeel van zijn arbeidsovereenkomst, maandelijks 1.800 euro aan zijn auto besteden. Het maakt niet uit waar Bos brandstof tankt, bij welke garage hij zijn accessoires aanschaft, waar het onderhoud plaatsvindt en waar zijn verzekeringen zijn ondergebracht. Als hij maar binnen het afgesproken budget blijft.

Volgens Jan Hol, directeur woordvoering VUmc, had Bos de sneeuwkettingen al aangevinkt op het lijstje met accessoires voor de aanschaf van de leaseauto. „Vlak voor zijn wintersportvakantie ontdekte hij dat die niet geleverd waren. Hij heeft toen een offerte laten maken en een set kettingen gekocht, waarvoor dus die nota werd uitgeschreven die RTL nu heeft.”

Sneeuwkettingen horen in het leasecontract van Bos. Dat die worden ingezet voor een privéaangelegenheid, de wintersportvakantie, is niet van belang. Mede door de privékilometers betaalt Bos een fiscale bijtelling van 20 procent op de cataloguswaarde van zijn auto, een Opel Zafira, geleasd bij de firma Athlon Lease.

In de ‘regeling kostenvergoeding raad van bestuur’ die RTL ook op de website publiceert, staat dat bestuursleden van het VUmc helemaal geen kosten kunnen declareren, maar dat de kosten die gepland worden gemaakt, zoals deze sneeuwkettingen, op basis van een factuur worden voldaan door het ziekenhuis.

Kortweg: Bos had al afspraken gemaakt over de sneeuwkettingen. Er was een potje voor. Via een andere weg dan gepland werden ze alsnog geleverd, en daarvoor werd een factuur uitgeschreven.

Tot slot nog over het verschil tussen factureren en declareren. Daarvoor bellen we Herman Opmeer, persvoorlichter van de Belastingdienst. Hij legt uit: „Een leverancier stuurt een factuur direct door naar de werkgever en gaat daarmee als het ware om de werknemer heen. Bij een declaratie schiet de werknemer het bedrag eerst voor, waarna hij het bedrag weer terugvraagt.”

Conclusie

Wouter Bos declareerde geen sneeuwkettingen bij zijn werkgever VUmc, maar liet daar een factuur voor uitschrijven. De kettingen waren onderdeel van zijn leasecontract. We beoordelen de stelling als onwaar.