Hoe berenbotten sterk blijven tijdens rust

Beren houden hun botten tijdens de winterslaap in conditie, hoewel ze maandenlang nietsdoen. Dat is te verklaren uit de verminderde stofwisseling van hun botten, ontdekte een team van biologen in de Verenigde Staten: de beren remmen tijdens de winterslaap hun botafbraak sterk. De bloedwaarden van een hormoon dat botafbraak tegengaat, worden vijftien keer zo hoog. Ook de botgroei wordt geremd. De Amerikanen vingen tussen 2006 en 2009 Amerikaanse zwarte beren (Ursus americanus), en hielden er dertien een half jaar in gevangenschap om hun winterslaap te onderzoeken. De resultaten zijn pas eind vorige week gepubliceerd in Journal of Experimental Biology. Door de botstofwisseling te verminderen, sparen de beren energie. In de winterslaap verbruiken Amerikaanse zwarte beren 75 procent minder energie dan in de zomer.