Weer ’n helse klus voor Tsipras

Voor Griekenland en zijn premier is de ellende nog niet voorbij. Om zaken gedaan te krijgen, moet hij steun krijgen. Van andere partijen.

De premier die alles anders wilde doen dan zijn voorgangers, zal de komende dagen degene moeten zijn die verdedigt dat dat in Griekenland nu niet gaat. Alexis Tsipras en zijn minister van Financiën Euclides Tsakalotos komen thuis met een dik pak huiswerk en in hun kielzog de verfoeide ‘trojka’. De controleurs van de EU, het IMF en ECB die ze eerder de deur hadden gewezen.

De regering moet heel erg snel bewijzen in staat te zijn tot ingrijpende hervormingen. Dat zal Tsipras met zijn huidige kabinet naar alle waarschijnlijkheid niet lukken.

Om effectief te kunnen regeren, moet de premier zowel binnen zijn kabinet als zijn partij Syriza urgent orde op zaken stellen. Na zijn diepe buiging voor de eisen van de EU en het IMF wordt daar steeds openlijker gemuit. Wat voor de meerderheid van de bevolking nog maar nipt te verteren is, is dat niet voor zijn eigen socialistische partij.

In de nacht van vrijdag op zaterdag kreeg het voorstel van de regering aan de EU de steun van 251 van de 300 parlementariërs. Dat is een ongekend ruime meerderheid in het Grieks parlement voor een zwaar bezuinigings- en hervormingspakket. Toch wordt de uitkomst door de Griekse regering geïnterpreteerd als een motie van wantrouwen. Dat komt doordat onder de tegen- en blanco stemmers, tien leden van de regeringscoalitie waren, van wie zelfs twee kabinetsleden en de voorzitter van het parlement, Zoë Konstantopoulou.

Het hervormen van het pensioenstelsel het het verhogen van de btw lukt Tsipras duidelijk alleen met steun van de oppositie.

Mogelijk een kabinet van nationale eenheid in Griekenland

Gisteren stond in Athene in het teken van speculaties over de vorming van een nieuwe brede coalitie. Het was veelbetekenend dat de twee partijen van de vorige regering, Nieuwe Democratie en Pasok, hun partijleiders ook naar Brussel afvaardigden. De leider van de partij To Potami zou volgens Griekse journalisten de hele dag aan de telefoon hangen met verschillende EU-vertegenwoordigers. Zijn partij geldt als het meest bereid tot hervormingen en op de hand van de kredietverschaffers.

Mogelijk vormen zij vandaag met Syriza en de ultrarechtse partij Onafhankelijke Grieken een kabinet van nationale eenheid dat de komende moeilijke maanden moet regeren.

Het ligt voor de hand dat de ministers die zich nu van stemmen onthielden, voornamelijk oud-communisten van de linkervleugel binnen Syriza, daarin worden vervangen door bewindslieden van de nieuwe coalitiepartijen. Ze staan onder druk om ook hun zetel in het parlement op te geven.

Voor het op één lijn krijgen van zijn partij en het mogelijk vormen van een nieuw kabinet heeft Tsipras welgeteld een dag. Vandaag.