Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

We hebben een ‘Agreekment’. Dit is wat we weten over het akkoord

Het was 21 minuten voor het openen van de Amsterdamse beurs. Witte rook, in de vorm van één woord op de twittertijdlijn van volgers van de Belgische premier Charles Michel: ‘agreement’. Dit zijn de hoofdpunten uit het akkoord.

Een betoger met de Griekse en de Europese vlag.
Een betoger met de Griekse en de Europese vlag. Foto EPA / Fois Plegas G.

Het was 21 minuten voor het openen van de Amsterdamse beurs. Na weken vastgelopen onderhandelingen over hervormingen in ruil voor nieuwe steun aan de Grieken, kwam daar de witte rook, in de vorm van één woord op de twittertijdlijn van volgers van de Belgische premier Charles Michel:

Twitter avatar CharlesMichel Charles Michel Agreement

Binnen een half uur was de persconferentie met voormannen van de Europese Unie - president van de EU Donald Tusk, commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem - voorbij. En hadden de belangrijkste leiders van de Eurozone gereageerd. Tusk introduceerde het woord ‘agreekment’, Juncker zei dat een #Grexit vermeden is en Dijsselbloem gaf alvast wat details over de maatregelen die Griekenland moet nemen.

Eerst nog door het parlement

Dijsselbloem kondigde onder meer de oprichting aan van een fonds van 50 miljard euro, waar de opbrengst van privatiseringen in moet vloeien. Het geld wordt aangewend om schulden terug te betalen en banken te herkapitaliseren. De goed ingevoerde journalist Peter Spiegel van de Financial Times over het fonds:

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Just got leaked version of final #Greece agreement. Here’s the language on then new €50bn fund. http://t.co/H0g4ib1G5W

Verder moet Griekenland uiterlijk woensdag deze maatregelen door het parlement hebben geloodst:

  • Vereenvoudiging van het btw-systeem en het verbreden van de belastinggrondslag om de belastinginkomsten te vergroten.
  • Pensioenen versoberen om het pensioensysteem toekomstbestendig te maken.
  • Grondige hervorming van het civiel recht om gerechtelijke procedures te versnellen en kosten te reduceren.
  • Het garanderen van de volledige onafhankelijkheid van het Griekse bureau voor statistiek ELSTAT.
  • Het introduceren van semi-automatische uitgavebeperkingen wanneer gestelde doelen voor het bereiken van begrotingsoverschotten niet gehaald dreigen te worden.
  • Omzetten van Europese regels in nationale wetgeving over het redden van banken.

Premier Rutte zei tijdens een persconferentie dat met het akkoord 82 tot 86 miljard euro gemoeid is. Dat is inclusief de maximaal 25 miljard euro die nodig is om de Griekse banken te herkapitaliseren.

De Europese beurzen reageerden na de opening om 9.00 uur opgelucht op de Griekse deal. De AEX opende 1,3 procent hoger op 487,86 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,8 tot 1,7 procent vooruit. Peter Spiegel waarschuwde wel voor te veel optimisme:

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Lest everyone forget, final #Greece statement makes clear there’s no bailout yet. This deal just on reopening talks http://t.co/8APdsiowfG

Lees hieronder de officiële verklaring van de Eurozone over het akkoord: