VS doden IS-leiders in Afghanistan met drones

Bij Amerikaanse aanvallen met drones in het oosten van Afghanistan zijn de afgelopen week een aantal leidende figuren van de Islamitische Staat (IS) en tientallen aanhangers van de beweging om het leven gekomen.

Volgens analisten wijst het frequentere gebruik van de drones tegen IS in Afghanistan erop dat Washington alles in het werk stelt de recente opkomst van IS in Afghanistan in een vroeg stadium de kop in te drukken.

IS probeert sinds begin dit jaar voet aan de grond te krijgen in de oostelijke provincie Nangarhar. Sommige Afghaanse en Pakistaanse Talibaanstrijders hebben zich bij de beweging aangesloten. Ook in de noordelijke Afghaanse provincie Kunduz is IS actief.

Bronnen bij Afghaanse inlichtingendiensten meldden zaterdag dat Hafiz Saeed, de leider van IS in Afghanistan, vrijdag was gedood, in het district Achin in Nangarhar. Ook een dertigtal andere IS-strijders zou bij de aanval van vrijdagavond zijn omgekomen.

Twee andere prominente IS-commandanten, Gul Zaman en Shahidullah Shahid, waren eerder vorige week al gedood bij een aanval met een drone. Daarbij werden ook nog enige tientallen andere IS-strijders gedood.

IS erkende de dood van dat tweetal maar volgens een IS-woordvoerder had Hafiz Saeed de aanval overleefd. De beweging maakte vanmorgen een geluidsfragment openbaar, waarop de stem van Saeed te horen zou zijn na de aanval. De authenticiteit van deze tape viel niet direct vast te stellen.

De IS-strijders in het oosten van Afghanistan hebben het hoe dan ook zwaar te verduren omdat ook lokale Talibaan-groepen hen proberen te verjagen. Duizenden burgers in Nan-garhar zijn op de vlucht geslagen voor de gevechten.

Met het doden van Hafiz Saeed, Gul Zaman en Shahidullah Shahid „hebben we de basis van IS vernietigd”, constateerde een medewerker van de Afghaanse inlichtingendiensten op basis van anonimiteit.