Topman Nintendo overleden

Op de gamebeurs E3 in 2008 presenteert Satoru Iwata nieuwe spellen en een verbetere Wii-afstandsbediening.
Op de gamebeurs E3 in 2008 presenteert Satoru Iwata nieuwe spellen en een verbetere Wii-afstandsbediening. Foto AP / Ric Francis

De directeur van Nintendo is overleden, meldt het Japanse bedrijf vanochtend. Satoru Iwata bezweek zaterdag op 55-jarige leeftijd aan een tumor aan zijn galkanaal in Kyoto, Japan.

Iwata leidde Nintendo sinds 2002. Sindsdien is de omzet verdrievoudigd. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de lancering van de spelcomputers Nintendo DS (met twee schermen) en Wii. Onder zijn leiding breidde Nintendo ook zijn Pokemon- en Super Mario-series uit.

voorgeschiedenis

Iwata volgde in 2002 Hiroshi Yamuachi op en werd daarmee de eerste Nintendo-president die niet uit de Yamuachi-familie kwam. Nintendo werd in 1889 opgericht door Fusajiro Yamauchi. Hiroshi Yamuachi leidde het bedrijf 53 jaar. Satoru Iwata was de vierde president.

In de jaren tachtig was Iwata betrokken bij de ontwikkeling van vrijwel alle grote Nintendo-titels. Hij werkte toen bij de Japanse computerspelontwikkelaar Hal Laboratory, waarmee Nintendo nauw samenwerkte. In 2000 maakte hij de overstap naar Nintendo.

De opvolger van Iwata maakte het bedrijf niet meteen bekend.