Servische premier bekogeld

None
Foto DIMITAR DILKOFF/AFP

Het bezoek van de Servische premier Aleksandar Vucic (45) aan de 20-jarige herdenking van de massamoord van Srebrenica eindigde zaterdag in een chaotische aftocht onder dekking van zijn lijfwachten. Na het neerleggen van bloemen ter ere van de circa 8.000 Bosnische mannen en jongens die hier in 1995 door Bosnisch-Servische troepen werden vermoord, bekogelde een menigte de premier, die volgens zijn woordvoerder een steen in het gezicht kreeg. Het Servische ministerie van Buitenlandse Zaken sprak over „poging tot moord”. Het controversiële bezoek was bedoeld als verzoeningspoging. Vucic profileert zich nu als pro-Europees hervormer, maar was medewerker van de ultranationalistische Vojislav Seselj, tegen wie een rechtszaak loopt voor oorlogsmisdaden bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Een spandoek herinnerde Vucic zaterdag aan zijn eigen belofte uit 1995 dat „we voor elke vermoorde Serviër, 100 moslims zullen vermoorden”. (NRC)