Republikein Scott Walker maakt kandidatuur presidentschap bekend

Scott Walker.
Scott Walker. Foto AP / Brennan Linsley

De gouverneur van Wisconsin Scott Walker (47) zal meedingen in de strijd om het Amerikaanse presidentschap. Hij is daarmee de vijftiende Republikeinse presidentskandidaat. Dat maakte hij zo bekend op Twitter:

Twitter avatar ScottWalker Scott Walker I’m in. I’m running for president because Americans deserve a leader who will fight and win for them. - SW http://t.co/DZG253QjfP #Walker16

Walkers kandidatuur kwam niet onverwacht. Onze correspondent in Washington Guus Valk schreef op 6 maart in NRC over Scott Walker:

Walker presenteert zich als een zakelijk politicus die resultaten bereikt, en het zelf tegen de vakbonden durft op te nemen. Hij verkleinde de macht van de bonden in Wisconsin, waarna er grootschalige protesten uitbraken. Hij overleefde een zogeheten recall-verkiezing in 2012, een (zeldzame) verkiezing om een gouverneur uit het zadel te krijgen. Hij werd de eerste gouverneur die ooit zo’n verkiezing won.

Walker behoort tot de populairste kandidaten die in 2016 genomineerd kunnen worden voor de Republikeinse Partij. In de laatste peilingen neemt Walker een derde plek in, na Jeb Bush en Donald Trump.

Een ander voordeel van Walker is dat veel van hem wordt verwacht in de staat Iowa, waar traditiegetrouw het eerste gestemd mag worden. Hij is daar gedeeltelijk opgegroeid en zijn politieke, conservatieve, standpunten stroken met die van de Republikeinse inwoners. De uitslag in Iowa heeft de reputatie de rest van de voorverkiezingen te beïnvloeden.

conservatief

Scott Walker, sinds 2010 Wisconsin-gouverneur, staat bekend om zijn conservatieve standpunten. Zo noemde hij de legalisering van het homohuwelijk door Supreme Court deze maand een “grave mistake”. Walker verlaagde de belastingen tijdens zijn gouverneurschap met bijna twee miljard dollar, verruimde de wapenwet in zijn staat en maakte het moeilijker om er abortus te plegen.

In maart zei hij dat hij niet van plan was om zijn politieke standpunten aan te passen om stemmen te winnen. Zijn campagnevideo begint met hetzelfde standpunt:

CNN sprak alvast wat bekenden van Walker over de nieuwe kandidaat, onder wie zijn zoons Matt en Alex: