‘Plan voor toelaten transgenders in leger VS spoedig gepresenteerd’

Ash Carter, de Amerikaanse minister van Defensie.
Ash Carter, de Amerikaanse minister van Defensie. Foto AP/Carolyn Kaster)

Transgenders zijn mogelijk binnen afzienbare tijd welkom in het Amerikaanse leger. Het ministerie van Defensie zou momenteel de laatste hand leggen aan plannen waarmee het verbod wordt opgeheven, zo melden hooggeplaatste functionarissen aan persbureau AP. Er wordt dan een einde gemaakt aan een van de laatste op seksualiteit gebaseerde belemmeringen om bij het Amerikaanse leger te kunnen en het is tegelijkertijd een nieuwe stap in de rechten voor transgenders.

Als er - naar verwachting deze week - een aankondiging van de plannen komt, kunnen transgenders niet per direct bij het leger. Er zullen zo’n zes maanden nodig zijn om de impact van de verandering in te schatten en om de details uit te werken. Tot die tijd blijven transgenders dus uitgesloten.

Stiekem dienen

Hoewel transgenders niet bij het leger mogen, zouden er volgens schattingen toch tot wel 15.000 actief zijn. Vaak in het geheim, maar ook in veel gevallen met medeweten van hun collega’s of hun bevelhebber, schrijft AP.

Sinds 2011 mogen homo’s en lesbiennes al openlijk in het Amerikaanse leger dienen. Ash Carter, minister van Defensie, zei vorige maand dat het leger probeert een plek te worden waar “niemand in stilte dient” en “waar we al onze soldaten, matrozen, vliegers en mariniers behandelen met de waardigheid en het respect dat ze verdienen”.

Het plan komt enkele weken nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde dat homostellen in alle staten mogen trouwen.

Update: homo’s mogen leiders zijn bij scouting

Vanavond is er ook bij de scouting in America, de Boy Scouts of America, een belangrijke stap wat betreft homorechten gezet. Een uitvoerend comité van de organisatie heeft goedgekeurd dat homoseksuele volwassenen groepsleiders mogen zijn. Deze kwestie zorgde voor een grote kloof binnen de scouting. Maandag 27 juli wordt het voorstel waarschijnlijk bekrachtigd.