Klein zeereservaat redt te weinig pinguïns

Kleine zeereservaten rond hun broedplaatsen hebben beperkt nut voor zwartvoetpinguïns (Spheniscus demersus), bekend uit de dierentuin. De kleine pinguïns broeden aan de kusten van Namibië en Zuid-Afrika. Overbevissing en olievervuiling bedreigen hun voedselvoorziening. Eén van de belangrijkste kolonies huist op Robbeneiland. Tussen 2010 en 2013 werd de visserij binnen twintig kilometer rond het eiland gesloten. De overleving van pinguïnkuikens nam met 18 procent toe, rapporteren ecologen in Biology Letters. Maar ze berekenen dat dat de neergang van die populatie niet zal stoppen. Bovendien is de visserij inmiddels weer open.