Nieuwe Botlekbrug geopend

De nieuwe Botlekbrug is gisteren geopend.
De nieuwe Botlekbrug is gisteren geopend. Foto Novum

De nieuwe Botlekbrug over de Oude Maas is gisteren officieel geopend. De nieuwe brug vervangt de oude op dezelfde plaats. Hij heeft vier rijstroken waar de oude er twee had, de maximumsnelheid is verdubbeld naar 100 kilometer per uur. De brug sluit de A15 aan op de Maasvlakte. Het is een van de grootste hefbruggen van Europa. Vooralsnog is alleen de zuidelijke rijbaan richting Rotterdam geopend. Eind dit jaar wordt de noordelijke rijbaan richting Maasvlakte opengesteld voor verkeer, aldus Rijkswaterstaat. De doorvaarthoogte van de nieuwe Botlekbrug is vergroot van 8 naar 14 meter, waardoor hij veel minder vaak open hoeft. Ook kan te zijner tijd het scheepvaartverkeer de brug van beide kanten tegelijkertijd passeren. Op deze manier draagt de brug bij aan een betere doorstroming op zowel weg als water. Naast de nieuwe brug blijft de Botlektunnel beschikbaar voor het wegverkeer.

(ANP)