Verdrinken is wereldwijd een verwaarloosd probleem

In Nederland zijn sinds mei zeventien mensen verdronken, van wie acht bij het zwemmen. Anderen zijn per ongeluk te water geraakt, zoals de tweejarige peuter die vrijdag in Rotterdam in een sloot met kroos stapte, of de 86-jarige man die met een scootmobiel te water raakte.

Van de mensen die bij het zwemmen zijn verdronken, had de helft een niet-Nederlandse achtergrond. In Nederland verdrinken jaarlijks ongeveer 220 mensen, het is bekend dat allochtonen een relatief groot risico lopen.

Wereldwijd is verdrinking een groot en lang verwaarloosd probleem. Er verdrinken jaarlijks 370.000 mensen, waarmee verdrinking onder ongelukken de derde doodsoorzaak is. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal hoger, omdat verdrinking slecht wordt geregistreerd: de slachtoffers komen vaak niet in een ziekenhuis of bij een arts terecht. Nederland is van oudsher goed in het voorkomen en behandelen van verdrinkingsgevallen. De in 1767 opgerichte Maatschappij tot Redding van Drenkelingen nam in 2002 het initiatief tot een congres over verdrinking, om het probleem op de kaart te zetten. Recent verscheen onder redactie van Joost Bierens het boek Drowning, waarin alle kennis op het gebied van verdrinking is gebundeld.