Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

OM vervolgt twee bedrijven voor gasexplosie Diemen

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat twee bedrijven vervolgen na de gasexplosie in september vorig jaar in Diemen. Het gaat om de aannemer en de onderaannemer. Bij de explosie vielen twee doden en raakten vijftien mensen gewond.

Onderzoekers aan het werk bij het flatgebouw waar een dag eerder een ontploffing plaatsvond. Door de explosie kwamen twee mensen om het leven, naar twee vermisten wordt nog gezocht.
Onderzoekers aan het werk bij het flatgebouw waar een dag eerder een ontploffing plaatsvond. Door de explosie kwamen twee mensen om het leven, naar twee vermisten wordt nog gezocht. ANP / Evert Elzinga

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat twee bedrijven vervolgen na de gasexplosie in september vorig jaar in Diemen. Dat meldt het OM in een verklaring. Het gaat om de aannemer en de onderaannemer.

Justitie verwijt de bedrijven onvoldoende zorgvuldig te zijn geweest bij de graafwerkzaamheden. Woningbouwvereniging De Key had een aannemer opdracht gegeven voor de bouw van een nieuwe liftschacht in de flat. Bij het graven werd een gasbuis geraakt.

In juni concludeerde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid al dat het ongeluk kon gebeuren door gebrekkige informatie-uitwisseling voorafgaand aan de graafwerkzaamheden die bij het gebouw plaatsvonden. Hierdoor was het voor de aannemer niet duidelijk dat er een werkende gasleiding in het graafgebied lag. Ook werd het gevaar van een gaslekkage als gevolg van de graafschade onderschat.

Twee doden, vijftien gewonden bij explosie

Bij de explosie kwamen twee mensen om het leven en raakten vijftien mensen gewond. De dodelijke slachtoffers waren een kraanmachinist die door de onderaannemer was ingehuurd, en een medewerkster van de woningbouwvereniging die op bezoek was bij een van de bewoners.

Tweeëndertig woningen raakten zo zwaar beschadigd dat zij voor langere tijd onbewoonbaar waren. Inmiddels zijn die appartementen hersteld en zijn de liften vervangen. Begin juni kregen de bewoners de sleutels terug van hun woningen.