Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

North Sea Jazz 2015: dit waren de hoogtepunten van dag 3

Lionel Richie sloot de veertigste editie van North Sea Jazz af.
Lionel Richie sloot de veertigste editie van North Sea Jazz af. Foto NRC / Andreas Terlaak

De veertigste editie van North Sea Jazz zit erop. De muziekredactie van NRC was het hele weekend in Rotterdam en zag op de derde en laatste dag vooral veel bijzondere momenten van onder meer Reinier Baas, ICP Orchestra met Han Bennink en natuurlijk afsluiter Lionel Richie.

Weinig echte uitschieters, maar wel een flink aantal rijzende sterren en een aantal bijzondere momenten op de derde dag van North Sea Jazz. De grappigste opmerking van de dag kwam volgens NRC-muziekrecensent Amanda Kuyper van een bezoeker die totaal verbaasd tegen zijn vriendin uitriep: “Wat is het hier gróót!” Kuyper: “De eerste jaren North Sea Jazz waren er namelijk nog niet eens tienduizend man. Als je nu hier rondloopt kruis je ruim 23.000 bezoekers op één dag.” De teller stond dit weekend op ruim 70.000 bezoekers. De bijzondere momenten, volgens Kuyper.

Reinier Baas

De jaarlijkse compositie-opdracht werd dit keer uitgevoerd door Reinier Baas (1985), die in 2010 maxima cum laude afstudeerde aan het Amsterdamse conservatorium. In 2012 speelde hij voor het eerst op North Sea Jazz, een jaar later mocht hij al een Edison Award voor in ontvangst nemen voor zijn album Mostly Improvised Instrumental Indie Music met zijn kwintet The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble. Voor North Sea Jazz componeerde hij een bijzonder stuk en voerde hij zijn voorliefde voor spannende titels door. Kuyper:

De compositieopdracht was heel erg geslaagd. Baas schreef een sprookjesachtige jazzopera over Princess Discombobulatrix. De titel zou niet misstaan als Asterix en Obelix-uitgave. Het was mooie, gelaagde eigentijdse jazz met klassieke elementen.

north sea jazz

Gitarist Reinier Baas (rechts) tijdens de uitvoering van zijn NSJ-compositie-opdracht. Foto NRC / Judith Laanen

ICP Orchestra met Han Bennink

De Artist in Residence van 2015 was het Nederlandse drumfenomeen Han Bennink, die invloedrijk was voor de Europese jazzscene. Bennink was in 1967 één van de oprichters van het platenlabel Instant Composers Pool (ICP), dus was het nu extra speciaal dat hij met ‘zijn’ bijbehorende orkest optrad. Kuyper:

Een ontroerend moment was het slot van het ICP Orchestra met Han Bennink. Hij speelde dit weekend diverse keren. Aan het einde van het concert sloeg hij aan het neuriën. Het bleek de Psalm te zijn die het ICP Orchestra vroeger vaak als toegift uitvoerde. Dat was nu een ode aan de zieke aardvader van het orkest, Misha Mengelberg, één van de belangrijkste hedendaagse componisten van Nederland.

Twitter avatar JohanBakker14 Johan Bakker En ook deze drummer was er 40 jaar geleden al bij: Han Bennink! #NSJ15 http://t.co/HUvaklAmQG

Hans Dulfer en Dianne Reeves

Kuyper zag nog een paar gedenkwaardige momenten:

Het totale volstromen van het Mississippi-plein bij het concert van Hans Dulfer, die ook op de allereerste editie van North Sea Jazz speelde. Bijzonder sfeervol was de sing-a-long bij Dianne Reeves, de jazzdiva liet de zaal mee-scatten, verlicht door mobiele telefoons. Dat zie je bij jazz niet vaak.

Hans Dulfer:

Telefoontjes in de lucht bij Dianne Reeves:

Twitter avatar edwinberends Edwin Berends Nice, #DianneReeves @northseajazz introduces her band members singing, one by one #nsj15 http://t.co/rYKcEpxFnr

Avishai Cohen

De Israëlische trompettist (dus niet de gelijknamige bassist die vrijdag speelde) groeide dit jaar door naar het belangrijkste jazzpodium dat North Sea Jazz heeft. Zo snel kan het gaan met nieuwe namen, een trend die dit jaar doorzette op North Sea Jazz, zag Kuyper:

Cohen ging in een jaar van de kleine Yenisei-zaal naar een uitpuilende Hudson. De intieme lyriek met zijn trio was mooi, maar ontbeerde persoonlijkheid in het spel.

Twitter avatar MSpilt Marco Spilt Avishai Cohen Triveni voor het is eerst gezien en gehoord. Geweldige trompettist om niet meer te vergeten! #NSJ15 http://t.co/94nHjGvKER

Melody Gardot

Het Plusconcert van gisteren, één van de concerten waarvoor je moet bijbetalen, was van de Amerikaanse zangeres Melody Gardot. Eerder dit jaar bracht ze haar vierde album Currency of Man uit. Kuyper:

Melody Gardot imponeerde met een stoerzwoele show waarin ze jazz, blues en r&b aaneen reeg. Ze zag er krachtig uit, met een zonnebril, zwarte hoofddoek, zwart colbert en zwart leren broek met mooie laarsjes. Ze had de gitaar steevast om en zong staand - iets wat ze voorheen weinig deed vanwege haar gezondheid, ze is zwaargewond geraakt bij een auto-ongeluk. Ze had een grote band bij zich met blazers, zong sterk bij stijlvol theaterlicht in filmische arrangementen.

Twitter avatar Jcknd Jacky van der Ende Veelzijdige performance #MelodyGardot Intens, indringende songs en stories #NSJ15 http://t.co/npS1uYX7la

Lianne La Havas

NRC-muziekrecensent Saul van Stapele vond de Britse 25-jarige singer-songwriter Lianne La Havas, die al meerdere malen goed werk verrichtte op North Sea Jazz, één van de beste optredens van de derde dag. Van Stapele:

Opvallend goed was Lianne La Havas, die in korte tijd is uitgegroeid tot een fenomenale headliner. Ze is een virtuoze zangeres met sterke liedjes die een immense, propvolle zaal blijvend kan boeien met slechts haar dynamische zang. Die is vaak teder en fluisterzacht, en dan ineens vol kracht. Ze speelde nummers als ‘Age’ en ‘No Room For Doubt’ gisteren kalm en converserend en vulde de zaal regelmatig met alleen haar trefzekere stem en gitaar.

Twitter avatar DietzelChris Christian Dietzel Could you be any more perfect @liannelahavas ? #NSJ15 http://t.co/PUmSWfMqG3

Lionel Richie

En dan de man op wie we het hele weekend wachtten. Ontelbare keren hoorde je iemand wel ergens op het festival vandaag ‘hello? is it me you’re…’ zeggen tegen een andere festivalbezoeker. Van Stapele had goede verhalen gehoord van Richies optreden op Glastonbury, zo’n anderhalve week geleden. Maar in het verleden behaalde resultaten bieden zoals gewoonlijk weinig garantie voor de toekomst, of in ons geval, het heden. Van Stapele:

Voor zover dat niet al twintig jaar het geval was, heeft Lionel Richie zich nu echt heruitgevonden als reizend camp-amusement. Het was een opvallende, pleasende naam als afsluiter. Hij ging volledig Las Vegas met slechte grappen over zijn leeftijd, een wat oubollige lichtshow en afwisselend licht ironisch gebrachte en op sentiment gerichte megahits. Daarbij werd het publiek van harte uitgenodigd om mee te zingen. Het was muzikaal niet indrukwekkend maar het was een show gericht op feest met meezingliedjes die al decennia in het collectieve geheugen vastgeroest zitten.

Twitter avatar miepj Marijn Jenné Dat je meezingt met Lionel Richie, je collega je aankijkt en zegt ‘dit nummer is uit mijn geboortejaar’ #NSJ15 http://t.co/dv32zWgGt2
Twitter avatar snoopsmaus Romy Mlinzk Last show after 3 fantastic days: Lionel Richie - @LionelRichie yes, it’s you I’m looking for! #nsj15 http://t.co/bXIV2borbe

Nrc.nl deed het afgelopen weekend verslag van de 40e editie van North Sea Jazz. Lees de hoogtepunten van dag 1 en dag 2 terug. Lees het festivalverslag in NRC Handelsblad.