Nigeriaanse president ontslaat legertop

Buhari in mei in Abuja
Buhari in mei in Abuja Foto AP / Sunday Alamba

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft bevelhebbers van de landmacht, de marine en de luchtmacht ontslagen. Hun opvolgers worden later vandaag bekendgemaakt, meldt een woordvoerder van Buhari aan persbureau Reuters.

De aankondiging van de nieuwe president zat er al aan te komen. Buhari heeft van de strijd tegen de islamitische terreurgroep Boko Haram zijn prioriteit gemaakt en beloofde daarbij een ingrijpende cultuuromslag om corruptie tegen te gaan.

Het door corruptie ondergraven Nigeriaanse leger heeft ook op het gebied van mensenrechten een slechte reputatie: Boko Haram heeft 17.000 doden op zijn naam staan, maar het leger is minstens zo erg, bleek vorige maand uit een rapport van Amnesty International. Het leger pakte 20.000 mensen op, hongerde duizenden mensen uit en spoot chemicaliën in overvolle barakken, schreef buitenlandredacteur Wim Brummelman:

De vraag waar Buhari voor staat: moet hij negen commandanten laten vervolgen, onder wie de twee hoogste militairen en hun voorgangers? Zij worden in het rapport bij naam genoemd. Moet de nieuwe president, zelf een ex-generaal, schoon schip maken binnen het leger, juist nu hij vrijdag bij zijn beëdiging beloofde de “dwaze en goddeloze” terreurgroep Boko Haram uit te roeien, waar hij datzelfde leger voor nodig heeft?

Oud-dictator Buhari werd begin april gekozen als opvolger van Goodluck Jonathan. In juni stemde hij in met de oprichting van een regionale strijdmacht onder Nigeriaanse leiding, waarvan het hoofdkwartier in de Tsjadische hoofdstad Ndjamena komt. Samenwerking was onder Jonathan niet van de grond gekomen. De strijdmacht moet op 30 juli operationeel zijn.

Lees ook: Verdwijningen, foltering en oorlogsmisdaden (gratis voor abonnees), over het rapport van Amnesty over oorlogsmisdaden door het Nigeriaanse leger