Nieuw muziekplatform biedt betaalbare bands

Foto iStock

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag.

Gigstarter is een nieuw Nederlands platform dat artiesten en personen die een band zoeken bij elkaar brengt.

Meer dan driehonderd acts bieden zich aan op de website: van jazzbands tot singersongwriters en flamenco-gitaristen. Het inhuren van de muzikanten kan voor iedere gelegenheid en volgens Volkskrant al vanaf 150 euro.

Oprichter Paul de Kuyper noemt optredens tegenwoordig de grootste inkomensbron voor artiesten.

“Vroeger was de cd-verkoop het verdienmodel, nu is het album louter een marketingmiddel om optredens binnen te halen. De hit is de reclame, niet meer het product.”

Volkskrant meldt dat het nooit eerder een bedrijf met zo’n lage omzet in de rubriek Onderneming heeft gehad. In Gigstarters eerste jaar haalde het bedrijf 1000 euro binnen. De Kuyper zou net als Airbnb en Uber een percentage van iedere boeking kunnen vragen, maar wil dat niet.

“Dat past niet binnen de filosofie. We willen geen prikkel creëren om ons platform te omzeilen. We willen juist dat zoveel mogelijk mensen ons platform gebruiken.”

De Kuyper denkt na over een premiumversie van Gigstarter waarmee muzikanten onder meer uitgebreidere opties krijgen voor de promotie van hun optreden. Verder verdient het bedrijf met het programmeren voor cafés en festivals.

Nederland gaat belasting betalen over hulp in ontwikkelingslanden

Nederland vraagt nu nog vrijstelling van btw en invoerheffingen wanneer een Nederlands hulproject in ontwikkelingslanden materiaal uit ons land importeert. Volgens minister Ploumen (ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse handel) is dat niet eerlijk, dus wordt deze regel ongedaan gemaakt.

“We kunnen niet vragen van bedrijven om belasting te betalen in ontwikkelingslanden en het zelf niet doen.”

De minister is de komende dagen in Addis Abeba, Ethiopië, om te praten over hoe de wereld de komende vijftien jaar gefinancierd moet worden. Nederland gaat voor betere belastinginning. Volgens de VN moet een land zo’n 20 procent van zijn nationaal inkomen aan belasting binnenhalen om armoede te kunnen bestrijden. Nederland zal tekenen voor steun aan belastingdiensten in den vreemde.

Nederland geldt volgens Trouw als zeer vriendelijk belastingland voor bedrijven. En dat is schadelijk voor ontwikkelingslanden. Bedrijven zetten constructies op zodat ze geen belasting hoeven te betalen in het land waar ze produceren, maar in Nederland. Met zeven Afrikaanse landen onderhandelt Nederland over een nieuwe belastingverdrag wat dit soort misbruik tegen moet gaan.

Belangrijkste Nederlandse tv-dienstverlener is nu Amerikaans

Weleens van Consolidated Media Industries (CMI) gehoord? De bedrijfsnaam is wellicht onbekend, maar CMI is de belangrijkste dienstverlener voor tv-bedrijven in Hilversum. Het bedrijf verzorgt onder meer de techniek rondom live-uitzendingen en levert ook studio’s en personeel. Nu is CMI in handen van het Amerikaanse NEP Group. Het FD legt uit wat dat betekent.

Hoeveel er voor die overname is betaald is nog niet bekend. Het FD vat de krachtenbundeling samen als “een ontmoeting van de stille krachten achter de uitzendingen van De Wereld Draait Door en The Oscars.”

NEP is ook gespecialiseerd in de registratie van sportevenementen en andere live-evenementen. Het bedrijf bezit studio’s in Australië, de VS en Europa. Met de overname krijgt NEP een sterkere positie in Europa.

 

    • Annemieke Ruggenberg