Mr. of Mrs. President? Alle Amerikaanse kandidaten op een rij

In november zijn de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Wie zijn de Democratische en Republikeinse kandidaten? Waar komen ze vandaan, hoe voeren ze campagne en – belangrijk – maken ze kans? NRC houdt het kandidatenlijstje bij.

Het Witte Huis.
Het Witte Huis. Foto ANP / Valerie Kuypers

Door: Maartje Somers en Carlijn Vis
(De kandidaten worden per partij genoemd op alfabetische volgorde.)

De Democraten

Hillary Clinton

Hillary Clinton, op 16 maart 2015

Hillary Clinton, op 16 maart 2015. Foto EPA / Andrew Gombert
 

1. Wie is zij?
Hillary Rodham Clinton werd in 1947 geboren in Chicago. Ze groeide op in een conservatief, Republikeins gezin in Illinois. Tijdens haar rechtenstudie ontmoette ze Bill Clinton. Op 11 oktober 1975 zijn de twee getrouwd.

Mrs. Clinton had al jong politieke ambities. Vrienden zagen in de twee vanaf het begin een power couple: Bill charismatisch en energiek, Hillary analytisch en rationeel. En trouw: toen Bill tijdens zijn presidentschap meerdere keren te maken kreeg met schandalen en beschuldigingen van vreemdgaan, bleef Hillary hem steunen.

De ambitie om de eerste vrouwelijke president van de VS te worden, zou ze al hebben voordat zij met Bill in het Witte Huis ging wonen. In 2008 verloor ze de race om de Democratische kandidatuur; de Democraten kozen voor Obama. Onder hem werd ze in 2009 minister van Buitenlandse Zaken: een verzoeningsactie van Obama, die voor haar een nieuwe kans betekende.

2. Hoe profileert zij zich?
Op zondag 12 april maakte ze haar presidentskandidatuur wereldkundig. Haar plan: de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten worden.

Waar ze in haar jonge jaren nog activistisch, progressief en sociaal bewogen was, presenteert de 67-jarige politica nu een ietwat brave, no drama-versie van zichzelf. Hillary is intellectueel en berekenend, zo schreef haar biograaf Carl Bernstein in A Woman in Charge (2003). Toch heeft ze diepgewortelde overtuigingen over gelijke rechten voor vrouwen en ook over rassenverhoudingen. In het kort: een conservatief hoofd en een progressief hart, zo formuleerde ze het zelf eens tegen een studiegenoot.

Ze heeft een indrukwekkend team om zich heen verzameld, dat haar de Democratische nominatie en het presidentschap moet bezorgen. Ze probeert zich daarbij bescheiden en benaderbaar op te stellen. In haar campagnefilmpje zijn eerst “gewone Amerikanen” met toekomstplannen te zien, daarna komt ze zelf in beeld en zegt ze: “Gewone Amerikanen willen een kampioen. Ik wil die kampioen zijn.”

Dat is de toon van de campagne, Clinton probeert er geen Hillary-show van te maken. Ze wil niet majestueus en afstandelijk overkomen, maar “samen met Amerikanen bouwen aan een goede toekomst”.

3. Maakt ze kans?
Clinton maakt flinke kans: binnen de partij gaat ze voorlopig aan kop. Ze neemt het op tegen Martin O’Malley (oud-gouverneur van Maryland) en Bernie Sanders (senator in Vermont). Kijkend naar de landelijke peilingen doet O’Malley mee voor spek en bonen, maar Sanders kan het haar zeker moeilijk maken.

Mocht Clinton president worden, dan is het nog niet duidelijk of ze Mrs. President of Madam President wordt genoemd. Als minister liet ze zich aanspreken als Madam Secretary, dus Madam President ligt voor de hand. Maar toen het haar eens werd gevraagd, gaf ze geen antwoord.

Lees een uitgebreid profiel van Hillary Clinton: ‘Hoe Hillary Clinton al jaren om het presidentschap heen danst‘(€).

Martin O’Malley

Martin O'Malley op 3 juni in Washington.

Martin O’Malley op 3 juni in Washington. Foto EPA / Jim Lo Scalzo

1. Wie is hij?
Martin Joseph O’Malley werd geboren in 1963 in Washington. Zijn vader was in de Tweede Wereldoorlog bommenwerper voor de Amerikaanse luchtmacht en werkte later als strafadvocaat en procureur voor de staat Columbia. O’Malley studeerde rechten en begon zijn politieke carrière in 1984, toen hij zich als jongen van 20 jaar bij het campagneteam van Democraat Gary Hart voegde.

In 1999 werd O’Malley burgemeester van Baltimore. Later, van 2007 tot 2015, was hij gouverneur van Maryland. Na twee termijnen mocht hij zich niet opnieuw verkiesbaar stellen als gouverneur.

2. Hoe profileert hij zich?
Op 30 mei maakte O’Malley bekend dat hij meedoet aan de presidentsverkiezingen. De 52-jarige Democraat wordt gezien als een linkse politicus en presenteert zich als een liberaal alternatief op Clinton. Hij richt zich op economische vraagstukken, immigratie en het homohuwelijk. Het onderwerp sociale ongelijkheid komt vaak terug in zijn toespraken. O’Malley:

“We kunnen de Amerikaanse Droom niet laten uitkomen als we toegeven aan de stemmen van de machtigen en geprivilegieerden. De belangen van die rijken zijn door onze regering gebruikt om een economie te creëren die voorbijgaat aan de belangen van de meerderheid van de bevolking.”

Als gouverneur van Maryland claimde hij zijn beslissingen altijd te toetsen aan de vraag of ze goed waren voor de middenklasse.

3. Maakt hij kans?
O’Malley richt zich op linkse kiezers, maar volgens The New York Times komt die focus niet authentiek over omdat O’Malley in het verleden aanhanger was van Clinton en lid van de Democratic Leadership Council. Amerikaanse media schatten zijn kansen laag in. Hij lijkt kansloos, schreef ook NRC-redacteur Maartje Somers, maar hij vindt dat de Democraten wat te kiezen moeten hebben.

O’Malley wordt ook bekritiseerd omdat hij vooralsnog geen directe aanvallen heeft gedaan op Hillary Clinton. Verder kan de situatie in Baltimore ongunstig zijn voor zijn populariteit; Baltimore staat in de schijnwerpers door de uitzichtloosheid van de zwarte bevolking in die staat en de rellen die ontstonden na de dood van Freddie Gray, die omkwam door politiegeweld. Toen O’Malley burgemeester was daalde de criminaliteit en steeg het aantal arrestaties flink, maar zijn zero tolerance-beleid staat nu in kwaad daglicht wegens de vele onnodige doden door politieoptredens, schreef Somers.

Lees ook het profiel van O’Malley: East Coast liberal trekt Clinton naar links.

Bernie Sanders

Foto Reuters / Joshua Roberts

Bernie Sanders. Foto Reuters / Joshua Roberts

1. Wie is hij?
Bernard Sanders werd in 1941 geboren in New York en groeide op in een joodse wijk in Brooklyn. Als student was hij actief in de burgerrechtenbeweging en liep hij mee met de March on Washington for Jobs and Freedom.

Zijn politieke loopbaan begon in 1971, toen hij zich aansloot bij de Liberty Union Party in Vermont, een partij die zich verzette tegen de Vietnamoorlog. Sanders, inmiddels 74 jaar, is nu senator in de staat Vermont.

2. Hoe profileert hij zich?
Sanders maakte 30 april bekend dat hij het opneemt tegen Hillary Clinton. Hij omschrijft zichzelf als “democratisch socialist” en richt zich vooral op de middenklasse, de “gewone Amerikaan”. Sanders: “Ik heb er vertrouwen in dat gewone Amerikanen een fundamentele verandering willen en dat de overheid voor die groep aan de slag gaat, en niet alleen maar voor miljardairs.”

Een van zijn veelvuldig gebruikte uitspraken is:

“Het is een schande dat er rijke hedgefundmanagers zijn die een lager belastingtarief betalen dan vrachtwagenchauffeurs of verpleegkundigen omdat ze profiteren van een aantal mazen in de wet.”

Zijn toespraken gaan niet over hoe groots Amerika is. Hij is juist lovend over Europa. “Daar is nog betaalbare gezondheidszorg, fatsoenlijk ouderschapsverlof en goedkoop hoger onderwijs. Wij zijn de enige westerse democratie waar dat maar niet lukt.”

Opvallend in zijn aanpak is dat hij niet expliciet tégen Clinton in gaat. Op het moment dat Hillary zichzelf “The people’s champion” noemt, zou hij kunnen zeggen dat híj er meer voor de middenklasse is dan zij, maar dat doet hij niet.

3. Maakt hij kans?
Correspondent in Washington Guus Valk schreef 19 september in NRC Handelsblad dat de 74-jarige senator onverwacht de grootste uitdager is geworden van Hillary Clinton. In de staten Iowa en New Hampshire scoort hij volgens sommige peilingen hoger dan Clinton. Aan het begin van zijn campagne zei hij nog dat hij een stuk minder bekend is dan Clinton, maar inmiddels heeft Sanders geen gebrek aan publiek: hij trekt stadions met 20.000 toeschouwers. In het najaar van 2015 piekte Sanders in de peilingen, daarna zakte zijn populariteit weer. In de laatste weken voor de eerste voorverkiezingen maakt hij een opmerkelijke terugkeer. Op 1 februari zijn de eerste voorverkiezingen in Iowa, de staat waar Sanders op kop ligt.

Lees ook het artikel van NRC-correspondent Guus Valk die Sanders ontmoette in de aanloop naar de verkiezingen: Deze linkse eenling is alarm voor Hillary en het profiel: ‘The Bern is alles wat Hillary niet is’.

Deze Democraten hebben besloten niet langer mee te doen met de race:

Lincoln Chafee (heeft zich teruggetrokken)

Foto AP / Manuel Balce Ceneta

Lincoln Chafee, op 3 juni 2015. Foto AP / Manuel Balce Ceneta

Lincoln Chafee, senator en oud-gouverneur van Rhode Island, maakte op 3 juni 2015 zijn kandidatuur bekend. Hij positioneerde zichzelf als ‘interessant alternatief voor Hillary Clinton’. Hij vond dat zij zich, door haar instemming met de Irak-oorlog in 2003, diskwalificeerde voor het presidentschap in 2016. Hij verweet haar dat haar beleid teveel lijkt op dat van oud-president George W. Bush. Chafee stemde tegen het binnenvallen van Irak. Deze kwestie vormde, samen met de nationale veiligheid, Chafee’s grootste speerpunt in zijn campagne. De politicus werd gezien als een vreemde eend in de bijt: in het verleden was hij als senator Republikein (van 1999 tot 2007) en daarna als gouverneur Independent. Chafee trok zich op 23 oktober terug uit de verkiezingsstrijd. Hij bungelde onderaan in de peilingen en was vlak daarvoor hard onderuit gegaan in een debat onder democratische kandidaten.

Jim Webb (heeft zich teruggetrokken)

Jim Webb

Jim Webb. Foto EPA / Narong Sangnak

Jim Webb, politicus, filmmaker en schrijver, kondigde op 2 juli zijn kandidatuur aan. Hij richtte zich op Amerikaanse arbeiders en wilde onder meer de macht van de financiële sector aanpakken. Ook hij is fel tegenstander van de Amerikaanse invasie in Irak. Webb trok zich op 20 oktober terug omdat onder meer zijn standpunten niet overeenkomen met de machtsstructuur en de basis van de Democratische Partij.

De Republikeinen

Jeb Bush

Foto EPA/ Pete Marovich

Foto EPA/ Pete Marovich

1. Wie is hij?
John Ellis (Jeb) Bush werd geboren op 11 februari 1953 in Midland, Texas. De nu 62-jarige politicus komt uit een zeer prominente Amerikaanse politieke dynastie. Zijn opa was senator, zijn vader George was president (1989 - 1993), net als zijn broer George W. (2001 - 2009). Jeb Bush is katholiek en al veertig jaar getrouwd met zijn Mexicaanse vrouw, Columba.

Jeb Bush was in eerste instantie vooral een zakenman, maar maakte naam als politicus in Florida, waar hij in 1998 gouverneur werd. In de acht jaar dat hij gouverneur was, veranderde hij de ‘swing state’ - een staat die bij verkiezingen traditioneel nooit uitgesproken Democratisch of Republikeins is - drastisch.

Hij voerde ook een van de ruimste vuurwapenwetten van het land in: de zogeheten Stand Your Ground Law. Volgens die wet mogen burgers iemand doodschieten als ze vermoeden dat hun leven wordt bedreigd. De wet was de voornaamste reden dat de bewaker George Zimmerman werd vrijgesproken, nadat hij in 2012 de ongewapende tiener Trayvon Martin had doodgeschoten.

2. Hoe profileert hij zich?
Op 15 juni maakte Bush zijn kandidatuur bekend. Binnen zijn eigen partij staat hij bekend als gematigd. Hij wil zich inzetten voor “de kwetsbaarsten in de samenleving”, een standpunt dat vragen oproept bij conservatievere Republikeinen.

Zijn ideeën over het onderwijs (hij wil landelijke leerstandaarden) en immigratie (hij wil het stelsel hervormen) krijgen ook kritiek vanuit conservatieve hoek. Op buitenlands gebied kiest hij een neoconservatieve koers, vergelijkbaar met die van zijn broer. Hij gelooft in Amerika als land dat democratie kan bevorderen en schuwt militaire conflicten niet.

3. Maakt hij kans?
Bush heeft de politieke opvoeding en ervaring én, niet geheel onbelangrijk, het geld. Volgens Politico had de organisatie Right to Rise, die campagne voert voor Bush, eind vorig jaar al 100 miljoen dollar opgehaald.

Maar, vooralsnog gaat het niet zo goed als verwacht. In de aanloop naar de voorverkiezingen waren de optredens van Bush zwak en dat is terug te zien in de peilingen. Bush is minder charismatisch dan enkele van zijn tegenstanders, en geen begenadigd spreker. Ook merkt hij dat zijn achternaam soms een last is, zo ontdekte hij dat George Bush noemen in zijn toespraken geen goed idee is. En dat pepert Trump er ook nog eens in: Trump herinnert kiezers er regelmatig aan dat de aanslagen van 11 september 2001 werden gepleegd tijdens het presidentschap van George W. Bush. En dat de CIA vooraf wist dat er een aanslag zou komen. Ook toen CNN Jeb tijdens een interview confronteerde met het beleid van zijn broer, maakte Jeb Bush een onzekere indruk.

Lees voor een uitgebreid profiel: Verlegen Jebby moet het nu gaan maken.

Ben Carson

Ben Carson

Ben Carson. Foto EPA / Michael Reynolds

1. Wie is hij?
Ben Carson werd geboren in 1951 in Detroit en groeide op in een arm gezin. In zijn jonge jaren stimuleerde zijn moeder - zelf onopgeleid - hem om te lezen. Na de middelbare school studeerde hij psychologie en later medicijnen. Hij werkte jarenlang als neurochirurg in het Johns Hopkins ziekenhuis in Baltimore en verwierf internationale bekendheid toen hij de eerste arts was die succesvol een Siamese tweeling scheidde. In 2010 kreeg hij een Presidential Medal of Freedom van George W. Bush. In 2013 ging Carson met pensioen en legde hij zich toe op het schrijven. Tot nu toe schreef hij acht boeken, over religie en politiek. De meeste werden bestsellers. In 2009 werden zijn memoires door tv-zender TNT omgezet in een televisiefilm met Cuba Gooding jr. in de hoofdrol.

Met zijn kandidatuur lijkt Carson te beginnen aan een derde carrière. Als neurochirurg, schrijver en politicus is de nu 63-jarige Carson een held van de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Carson wordt door velen gezien als een Amerikaans ‘voorbeeld van succes’: hij klom op van een arme zwarte jongen in de grote stad tot een internationaal bekende neurochirurg.

2. Hoe profileert hij zich?
Op 4 mei maakte hij zijn kandidatuur officieel bekend. De ooit partijloze Carson ontwikkelde zich de laatste jaren tot een van de meest conservatieve Republikeinen, met name op zorg- en ethische thema’s. Hij presenteert zichzelf als ‘de anti-Obama’, zo laat hij regelmatig horen dat hij tegen diens zorgstelsel ObamaCare is. In maart vorig jaar noemde Carson homoseksualiteit “een keuze”. Ben Carson is een ultraconservatief in een gematigde verpakking, schreef NRC-redacteur Maartje Somers. Naast radicale uitspraken heeft hij het ook vaak over verzoening. Hij valt andere kandidaten nooit persoonlijk aan. Zijn uitgangspunt op dat vlak is: de Amerikaanse adelaar kan alleen vliegen met een linker- en een rechtervleugel.

Zijn achterban bevindt zich vooral onder aanhangers van de Tea Party, de conservatieve hoek van de Republikeinse partij. Verder heeft hij de steun van zogeheten super-PAC’s, organisaties die geld voor hem werven. En hij is altijd welkom in het Amerikaanse programma Fox News, om zijn commentaar op Obama te geven.

3. Maakt hij kans?
Ben Carson geldt als een gevaarlijke outsider in de strijd om de Republikeinse kandidatuur. In sommige peilingen wordt hij genoemd als tweede kanshebber, achter Trump. Of hij de Republikeinse nominatie in de wacht kan slepen, is de vraag: nooit eerder lukte iemand met weinig politieke ervaring dat. Zijn standpunten zijn soms vaag en tegenstrijdig en in debatten grijpt hij (te) vaak terug naar zijn wetenschappelijke achtergrond.

Lees ook het uitgebreide profiel van Carson: De man die Trump nerveus maakt.

Chris Christie

Foto EPA / Andrew Gombert

Chris Christie, op 30 juni 2015. Foto EPA / Andrew Gombert

1. Wie is hij?
Chris Christie werd geboren in 1962 in New Jersey. Na zijn studie politicologie werkte hij als advocaat bij een advocatenkantoor in New Jersey. In 2002 werd Christie benoemd tot openbaar aanklager voor New Jersey, een post die hij tot eind 2008 bekleedde. Als openbaar aanklager viel hij vooral op door zijn felheid over corruptie bij de overheid.

In 2009 stelde Christie zich verkiesbaar voor het gouverneurschap van New Jersey. Toen kreeg hij kritiek omdat hij geld ontving van een advocatenkantoor dat hij als openbaar aanklager een duur contract had toegeschoven. Ook bleek tijdens die verkiezingen dat hij een lening had verstrekt die hij niet had opgegeven bij de belastingdienst. Toch wist Christie de zittend gouverneur, Democraat Jon Corzine, met een minimaal verschil te verslaan.

2. Hoe profileert hij zich?
Christie gebruikt in zijn speeches graag harde feiten en focust zich onder meer op onderwijs. Hij probeert kiezers te trekken door te zeggen dat hij de enige kandidaat is die met eerlijke cijfers op de proppen komt. Een ander veelgebruikt argument is dat hij twee keer heeft gewonnen in een overwegend Democratische staat; met dat verhaal wil hij Republikeinen laten zien dat hij in staat is om zijn partij weer in het Witte Huis te krijgen.

3. Maakt hij kans?
Christie staat niet bekend om zijn diplomatieke vaardigheden. Dat bleek ook toen hij in 2014 speechte in het kustplaatje Belmar in New Jersey, twee jaar nadat superstorm Sandy de kust zwaar had beschadigd. Betoger Jim Keasy, voormalig stadsbestuurder van de nabijgelegen kustplaats Asbury Park, viel Christie aan omdat hij vond dat de wederopbouw en het herstel niet snel genoeg gingen. Christie antwoordde daarop: sit down and shut up.

De kansen voor Christie werden in eerste instantie niet hoog ingeschat. Uit een enquête van NBC/Wall Street Journal bleek dat 55 procent van de Republikeinse kiezers niet op Christie zal stemmen. Bovendien heeft hij weinig campagnegeld opgehaald. Toch krabbelt Kasich in de aanloop naar de voorverkiezingen omhoog in de peilingen. Volgens The Huffington Post stond hij eind vorig jaar op de derde plek, na Trum en Carson.

Ted Cruz

Ted Cruz, op 12 februari 2012.

Ted Cruz, op 12 februari 2012. Foto EPA / Jim Lo Scalzo

1. Wie is hij?
Rafael Edward Cruz werd geboren op 22 december 1970 in Canada. De 44-jarige politicus groeide op in een problematisch migrantengezin: zijn Cubaanse vader dronk veel en verliet het gezin toen Cruz drie jaar was. Pas toen vader Cruz religieus werd, kwam het gezin weer bijeen.

Cruz won als kind debatwedstrijden en studeerde later aan de prestigieuze universiteiten Harvard en Princeton. Als advocaat leerde hij zijn woorden te slijpen. Van 2003 tot 2008 was hij openbaar aanklager in Texas. Sinds 2013 vertegenwoordigt hij de staat Texas in de Senaat.

Bij de presidentsverkiezingen van 2000 speelde hij op de achtergrond een belangrijke rol. Die verkiezingen werden uiteindelijk gewonnen door zijn partijgenoot George W. Bush (president van 2001 - 2009). Cruz staat bekend om zijn goede voorbereiding en om zijn theatrale neigingen. Leuk detail: hij houdt zijn pleidooien graag op cowboylaarzen.

Hij wordt gezien als een groot politiek talent, zo spreekt hij meestal volledig uit het hoofd. Tegelijkertijd wordt hij ook regelmatig omschreven als activist in plaats van politicus. In 2013 probeerde hij - met een 21 uur durend betoog - Obama’s nieuwe zorgstelsel ‘Obamacare’ tegen te houden.

Naast radicaal en luidruchtig, is hij bijzonder gelovig (protestants). Zo zei hij in februari (2015) dat Amerika gesticht is “op het idee dat onze rechten niet door de mens zijn gegeven. Ze komen van de Almachtige God.”

2. Hoe profileert hij zich?
Op 23 maart kondigt hij zijn kandidatuur aan. De Texaan richt zich op gematigde Republikeinen. Hij speelt in op de onvrede onder een groot deel van de blanke, evangelische achterban die zich niet gehoord voelt. Bij zijn bekendmakingsspeech zei hij:

“De helft van de wedergeboren christenen stemt niet. Ze blijven thuis. Stel je voor dat miljoenen gelovigen in heel Amerika nu opstaan en in het stemhokje onze waarden verdedigen.”

Zijn politieke agenda bestaat vooral uit heel veel níét doen: geen migratiehervorming, afschaffing van de belastingdienst en stoppen met Obamacare. Hij verpakt deze boodschappen in een optimistische toon: nagenoeg iedere zin van zijn toespraak op 23 maart begon met ‘Imagine’: stel je voor.

3. Maakt hij kans?
De kans dat hij president wordt is klein. Hij heeft grote geldschieters nodig, en daar ontbreekt het nog aan. Bovendien heeft hij veel conflicten in de partij waardoor hij nauwelijks bondgenoten heeft. Toch is de Republikein in staat om het de elite van zijn partij lang moeilijk te maken.

Lees voor een uitgebreid profiel:Ted Cruz: de kansloze, ontembare kandidaat

Carly Fiorina

Carly Fiorina

Carly Fiorina. Foto EPA / Justin Sullivan

1. Wie is zij?
Carly Fiorina werd geboren in 1954 in Austin in Texas. Van 1999 tot 2005 was ze CEO van het computerbedrijf Hewlett-Packard. Ze stond in die tijd bekend als een van de machtigste zakenvrouwen van Amerika. Na een overname van Compaq werd zij gedwongen af te treden. Haar terugtreding leverde haar de bijnaam ‘de anti-Steve Jobs’ op.

De inmiddels 60-jarige dame is nu een conservatieve politicus. Ze ziet zichzelf als de “tegenhanger van Hillary Clinton”, maar behalve dat ze beiden vrouw zijn, lijken er weinig overeenkomsten.

2. Hoe profileert zij zich?
Op 4 mei maakte ze haar kandidatuur bekend. Zij opende meteen de aanval op Hillary Clinton met de woorden:

“Ik heb veel bewondering voor haar, maar het is duidelijk dat ze niet te vertrouwen is”.

Ze zette vaker in op de vergelijking met Hillary Clinton. In april vorig jaar zei ze dat zij als Republikeinse presidentskandidaat de Democratische Clinton kan “neutraliseren”.

Fiorina heeft veel ervaring in de zakenwereld en komt zelfverzekerd over. Haar politieke opvattingen zijn conservatief. Ze is tegen abortus, maar voor het homohuwelijk. Ze heeft veel minder politieke ervaring dan bijvoorbeeld Clinton, maar wel een groot netwerk in de zakenwereld.

Onlangs liet ze zich horen in de gevoelige discussie over pijnstillerverslaving. Op verkiezingscampagne vertelde ze over de overdosis pijnpillen en heroïne die haar dochter Lori op 35-jarige leeftijd fataal werd.

In debatten houdt ze zich aardig staande. Tijdens het tweede CNN-debat met de elf belangrijkste Republikeinen, kwam Fiorina sterker uit de strijd dan Donald Trump. De vastgoedmagnaat had eerder gezegd dat iemand met zo’n gezicht als Fiorina nooit president worden. Fiorina antwoordde in het debat alleen maar: “Ik denk dat de Amerikaanse vrouwen heel goed hebben gehoord wat meneer Trump daar zei.”

3. Maakt ze kans?
Fiorina moet het in de voorverkiezingen bij de Republikeinse partij in elk geval opnemen tegen senator Marco Rubio, senator Ted Cruz en senator Rand Paul. Ze heeft veel minder politieke ervaring dan al deze mannen en daarom geven analisten haar weinig kans. The New York Times schrijft dat haar kandidatuur ook een springplank kan zijn naar meer aanzien en hogere functies bij grote bedrijven.

Jim Gilmore

Jim Gilmore, oud-gouverneur van Virginia.

Jim Gilmore, oud-gouverneur van Virginia. Foto EPA / David Maxwell

1. Wie is hij?
Jim Gilmore werd in 1949 geboren in Virginia. Hij studeerde aan de universiteit van Virginia en ging daarna in dienst bij het Amerikaanse leger. Daarna besloot hij weer te gaan studeren en in 1977 heeft hij zijn rechtendiploma op zak. Aansluitend werkte hij als advocaat.

In 1993 werd hij verkozen tot de procureur-generaal van de staat Virginia. In 1997 liep zijn termijn af. Daarna was hij van 1998 tot 2002 gouverneur van Virginia. Begin 2007 stelde hij zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen, maar halverwege dat jaar stapte hij uit de race.

2. Hoe profileert hij zich?
Op 30 juli kondigde de 66-jarige Gilmore zijn kandidatuur aan. Wat opvalt is dat hij wel meedoet aan de race, maar (nog) geen campagne voert. Hij hield ook geen persconferentie. Hij plaatste een video online waarin hij zijn boodschap verkondigde.

3. Maakt hij kans?
The Washington Post schreef dat er in elke campagne een vreemde eend in de bijt is. En dat de Republikeinen er dit jaar meerdere in de race hebben, maar dat Gilmore wellicht de vreemdste kandidaat is. Hij doet mee, maar lijkt geen haast te maken met kiezers voor zich winnen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Republikein die achterstand ooit nog kan inhalen.

Mike Huckabee

Foto AP / Patrick Semansky

Mike Huckabee op 29 juni 2015. Foto AP / Patrick Semansky

1. Wie is hij?
Mike Huckabee werd in 1955 geboren in Arkansas. Hij was van 1996 tot 2007 gouverneur van die staat.

De nu 60-jarige conservatief stelt zich in 2008 kandidaat voor de Republikeinse voorverkiezingen, maar zonder succes. Na de campagne schrijft hij het boek Do The Right Thing: Inside the Movement That’s Bringing Common Sense Back to America. Dit boek wordt een bestseller. Ook tekent hij een contract bij Fox News, waar hij zijn eigen programma heeft. Bij ABC Radio Networks heeft Huckabee een eigen commentaarrubriek.

Naast politicus en presentator is hij evangelisch spreker.

2. Hoe profileert hij zich?
Hij belooft dat de economische situatie voor de Amerikaanse middenklasse zal verbeteren als hij wordt gekozen om het land te leiden. In een vurige speech gebruikte hij ook harde woorden over Islamitische Staat (IS): als hij president zou zijn, zou Amerika de terreurgroep verwoesten in plaats van proberen te begrijpen.

“We zullen met jihadisten omgaan zoals met dodelijke slangen.”

Hij wil met zijn campagne vooral de oudere, werkende, conservatieve kiezer aanspreken. Huckabee is een graag geziene gast bij Fox News en dat helpt zijn bekendheid.

3. Maakt hij kans?
Om te beginnen moet Huckabee het in Iowa winnen van de jongere Republikeinen in de race. Met een zege in Iowa kan hij verder kiezers voor zich winnen in New Hampshire en South Carolina. Toch maakt Huckabee volgens peilingen in heel Amerika weinig kans. De evangelische kiezer is al goed bediend. Onze correspondent in Washington Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Huckabee deed het verrassend goed in 2008, won onder meer Iowa. Deze keer is de concurrentie onder evangelicals veel groter, dus weinig kans

John Kasich

Foto EPA / C.J. Gunther

2015-09-02 10:34:36 John Kasich in New Hampshire op 2 september 2015.Foto EPA / C.J. Gunther

1. Wie is hij?
Kasich werd geboren in 1952 in Pennsylvania. Als student aan de Ohio State University schreef hij een brief aan president Nixon, waarin hij vroeg om een ontmoeting. De brief werd afgegeven door de president van de universiteit en in 1970 ontmoette Kasich de president. Nixon had 20 minuten voor de jongeman.

Kasich, wiens ouders vakbondsdemocraten waren, werd als tiener conservatief. Als dertiger was hij lid van het Huis van Afgevaardigden. Nu is hij gouverneur in Ohio.

2. Hoe profileert hij zich?
Op 21 juli maakte hij zijn kandidatuur bekend. De 64-jarige gouverneur voert een economisch conservatief beleid. Hij heeft ervaring als Congreslid op buitenlands gebied, en dat geeft hem geloofwaardigheid. Als zoon van een postbode zet Kasich in op zijn “gewone achtergrond” en daarnaast op wat hij tot nu toe heeft bereikt: hij was twee termijnen gouverneur, voorzitter van de House Budget Committee en lid van de Armed Services Committee.

Hij vertelt in de aanloop naar de voorverkiezingen ook dat hij in de negentiger jaren een balans heeft aangebracht in het overheidsbudget en dat als president weer zou kunnen. Verder claimt hij de enige Republikeinse kandidaat te zijn met ervaring op het gebied van nationale veiligheid en begrotingen op nationaal en staatsniveau.

3. Maakt hij kans?
Kasich is geliefd in Ohio. De kans bestaat dat de kiezers in deze staat bewezen bestuurders willen. Die hebben de Republikeinen op voorraad in de persoon van zittende en gewezen gouverneurs, waaronder Kasich. Toch delft hij het onderspit in het campagnegeweld van partijgenoten als Trump en Carson. In de laatste peilingen bungelt Kasich onderaan.

Rand Paul

Rand Paul, op 20 juni 2014.

Rand Paul, op 20 juni 2014. Foto EPA / Drew Angerer

1. Wie is hij?
Randal Howard Paul wordt geboren op 7 januari 1963 in Pittsburgh, Pennsylvania. Zijn libertaire overtuigingen krijgt hij van zijn vader. Ron Paul (79) is in meer opzichten zijn voorbeeld: Rand werd arts, evenals zijn vader, en doet nu een gooi naar het presidentschap, zoals zijn vader dat ook meermalen deed. Op de achtergrond is vader Ron tijdens deze race dan ook zijn leermeester en mentor.

In de Senaat vertegenwoordigt Rand Paul sinds 2011 de staat Kentucky.

2. Hoe profileert hij zich?
Op 7 april maakt hij zijn kandidatuur bekend in Louisville, in zijn thuisstaat Kentucky. Hij presenteert zich als anti-Washington-populist en lijkt vastberaden om “de Washingtonmachine” (zoals het politieke establishment in Washington, waar Hillary Clinton onderdeel van is, wordt genoemd) te verslaan. Zo zei hij:

“Die machine slokt onze vrijheden op en bemoeit zich tot in alle hoeken en gaten met ons leven.”

Paul vindt dat zowel de Democraten als de Republikeinen schuldig zijn aan een overheid die te veel geld uitgeeft en haar eigen burgers bespioneert.

De 52-jarige politicus is een buitenbeentje in de Republikeinse partij, maar dat heeft hem tot nu toe altijd succes gebracht. Zijn machtsbasis wordt niet gevormd door de traditionele partijachterban (blanke, gelovige ouderen), maar hij vertegenwoordigt, zo zegt hij zelf, “de Facebookgeneratie”. Zijn pagina had deze zomer 1,9 miljoen likes (ter vergelijking: die van Hillary Clinton ruim 660.000).

Pauls aanhangers zijn vaak jong en hebben geen speciale voorkeur voor een van beide partijen. Ze zijn ruimdenkend op het gebied van drugs, rassenverhoudingen en het homohuwelijk.

Als Paul president wordt, wil hij direct stoppen met het afluisteren van burgers die nergens van worden verdacht. En Paul wil ook een einde maken aan de benadeling van Afro-Amerikanen in het rechtssysteem.

Zijn meest revolutionaire plan is het drastisch inkrimpen van de federale overheid. Daarnaast pleit Paul ook voor een vast belastingtarief voor alle Amerikanen (in plaats van rijkere burgers meer laten betalen).

3. Maakt hij kans?
Paul wil de Republikeinen laten zien dat hij de vergrijsde partij een nieuwe aanhang kan bieden en jonge kiezers op de been kan krijgen. Als hem dat lukt, en als hij minder radicaal blijkt te zijn dan zijn vader, wordt hij een serieuze deelnemer aan de voorverkiezingen.

Lees een uitgebreid profiel van Rand in NRC Handelsblad: ‘Oogarts Paul belooft vergrijsde Republikeinen nieuwe aanhang‘ (€).

Marco Rubio

Marco Rubio, op 17 december 2014.

Marco Rubio, op 17 december 2014. Foto EPA / Michael Reynolds

 

1. Wie is hij?
Marco Antonio Rubio werd geboren op 28 mei 1971 in Miami, Florida. Hij is de zoon van een Cubaanse migrant die vier jaar lang illegaal was. Zijn vader werkte onder meer als barman, zijn moeder als kamermeisje. Zijn jeugd is zijn belangrijkste troef bij het campagnevoeren: hij wil de Amerikaanse droom belichamen en als migrantenzoon de eerste Latino-president van de VS worden.

Rubio, aanhanger van de katholieke kerk, is groot fan van het American football en weet alles van “zijn club”: de Miami Dolphins.

Sinds 2011 is hij senator voor Florida. Jeb Bush, de jongere broer van George W. en tweevoudig gouverneur van Florida, is zijn politieke mentor. De 44-jarige Rubio is bij deze verkiezingen de jongste en minst ervaren kandidaat die zich heeft gemeld. Sommigen bejubelen zijn enthousiasme en ambitie, anderen vragen zich af waarom nu al. Was het niet beter geweest als Rubio nog vier of acht jaar had gewacht?

2. Hoe profileert hij zich?
Voor de officiële aankondiging van zijn presidentskandidatuur op 13 april koos hij de Freedom Tower in Miami. De locatie - waar in de jaren zestig vluchtelingen werden geregistreerd die vanuit Castro’s Cuba aanklopten in de VS - past bij zijn ambitie om de eerste Latino-president van de VS te worden.

Hij wordt getypeerd als een inspirerende spreker en is in Florida uitermate populair bij oudere Cubanen. Rubio presenteert zich als frisse nieuwe Republikeinse kandidaat en richt zich onder andere op de kiezers met Latijns-Amerikaanse wortels. Zij worden bij de verkiezingen van 2016 gezien als een cruciale bevolkingsgroep; in 2012 zorgde deze groeiende minderheid voor 10 procent van de stemmen.

Rubio schippert met zijn migratiestandpunt, terwijl dit juist van belang is voor andere kiezers. Zo werkte hij in 2013 mee aan een Congresvoorstel om illegale migranten een kans op een verblijfsstatus te geven. Het kwam hem te staan op zo’n snoeiharde aanval vanuit de Tea Party-achterban, dat hij zijn steun aan het voorstel introk.

3. Maakt hij kans?
Rubio heeft charisma en kan goed campagnevoeren, maar heeft moeite de ver uiteenlopende groepen Republikeinse stemmers aan zich te binden. Zijn Cuba-standpunt kan hem de das omdoen: veel Latino’s uit andere herkomstlanden die uit religieuze overwegingen Republikeins willen stemmen, vinden de dooi met Cuba juist nodig. En ook de Republikeinse zakenwereld, waar het campagnegeld zit, is voor de verbetering van de banden met Cuba omdat dit economisch kansen biedt.

Dat Rubio’s tegenstanders meer ervaring hebben, meer campagnegeld en vaak interessantere cv’s, hoeft in zijn geval niets te zeggen. De jonge senator wist de afgelopen jaren al verschillende politieke races te winnen. In theorie kan hij voor een verrassing zorgen.

Lees een uitgebreid profiel van Rubio in NRC Handelsblad: ‘Rubio lijkt kansloos, maar kan voor verrassing zorgen‘ (€).

Rick Santorum

Rick Santorum (op 27 februari 2015).

Rick Santorum (op 27 februari 2015). Foto EPA / Pete Marovich

1. Wie is hij?
Richard John Santorum werd op 10 mei 1958 geboren in Virginia. Hij groeide op in West Virginia en Pennsylvania. Zijn vader was klinisch psycholoog. Op de middelbare school kreeg Santorum de bijnaam “Rooster” (Haan), vanwege zowel zijn kuif als zijn assertieve karakter.

Vier jaar na het behalen van zijn rechtendiploma trouwt hij in 1990 met Karen, met wie hij nu zeven kinderen heeft. Van 1995 tot 2007 was hij senator voor de staat Pennsylvania. Santorum staat bekend om zijn conservatieve houding. In 2003 zei hij in een interview: het homohuwelijk toelaten betekent de deur openzetten naar andere onacceptabele relaties zoals tussen man en kind of man en hond.

De 57-jarige Santorum kondigde op 27 mei in Pennsylvania aan dat hij zich verkiesbaar stelt. Het is de tweede keer dat de conservatieve Republikein een gooi naar het presidentschap doet. In 2012 eindigde hij op een verrassende tweede plek in de Republikeinse voorverkiezingen. De nominatie ging toen naar Mitt Romney die uiteindelijk van president Barack Obama verloor.

2. Hoe profileert hij zich?
Hij is populair in evangelische kringen. Santorum presenteert zich graag als anti-politicus. Hij komt soms slecht uit zijn woorden en noemt in elke speech zijn vrouw en zeven kinderen. Onder zijn logo “Rick Santorum for President” staat:

“Rick Santorum is a conservative committed to restoring the American dream for hardworking Americans.”

Bij de bekendmaking van zijn kandidatuur zei hij:

“We kunnen niet aan de zijlijn blijven staan terwijl onze big government-politici het arbeiders moeilijk maken en hen vervolgens de schuld geven van verdwijnende banen.”

Santorum is tegen abortus en het homohuwelijk. Als hij die onderwerpen kan monopoliseren, kan hij het net als vier jaar geleden goed doen bij de eerste voorverkiezing in Iowa.

3. Maakt hij kans?
Persbureau AP schreef vorig jaar dat Santorum het moeilijk zal krijgen om bij belangrijke verkiezingsdebatten een plek op het podium te krijgen. Daarnaast mist de voormalige senator volgens Politico het toegewijde personeel dat hem voor 2012 in de race hield. Bovendien heeft hij deze ronde ook minder geld: dat is bij zijn vorige campagne uitgegeven. Toch ziet The New York Times Santorum als een stoutmoedige kandidaat die opvalt doordat hij de Republikeinse partij bekritiseert vanwege het najagen van belastingvoordelen voor rijke Amerikanen. Volgens de krant kan hij uit onverwachte hoek komen en veel working class-kiezers voor zich winnen.

Donald Trump

Donald Trump (in februari 2015)

Donald Trump (in februari 2015). Foto EPA / Pete Marovich

1. Wie is hij?
Donald John Trump werd in 1946 geboren in New York. Na zijn studie aan de Universiteit van Pennsylvania, stapte hij in het bedrijf van zijn vader, die in onroerend goed handelde. Van het familiebedrijf maakte de jonge Trump een imperium in onroerend goed, casino’s, golfterreinen en hotels.

De 69-jarige zakenman heeft ook een rijtje nevenactiviteiten. Zo organiseert hij de schoonheidsverkiezing Miss Universe, schreef hij een bestseller over zakendoen (The Art of the Deal) en is hij regelmatig te zien op televisie. Bijvoorbeeld in de serie The Apprentice, een realityshow voor zakenmensen in de dop met als eerste prijs een stage bij zijn bedrijf, Trump. Bijna alles wat hij voortbrengt, draagt zijn naam.

In 1988 en 2000 overwoog Trump ook mee te doen aan de verkiezingen, maar beide keren zag hij ervan af. Ook in 2012 stapte hij vroegtijdig uit de race, met het argument dat hij zich wil focussen op zakendoen in plaats van op politiek. Achteraf zei hij:

“Ik had makkelijk van Obama kunnen winnen.”

2. Hoe profileert hij zich?
Op 16 juni kondigde de vastgoedmagnaat aan dat hij van The Oval Office in het Witte Huis zijn werkkamer wil maken. Trump sprak zijn fans toe op de bovenste verdieping van zijn eigen Trump Towers op 5th Avenue in New York.

Zijn missie: “Make America great again“.

De sleutelwoorden van zijn campagne zijn: ‘geld’, ‘rijk’ en ‘winnen’. Zijn zakelijke aanpak wil hij toepassen op de overheid. Zo wil hij onder meer de overheid organiseren als een bedrijf en banen creëren voor Amerikanen. Verder wil hij de infrastructuur aanpakken en de landsgrenzen beter bewaken.

De Verenigde Staten zitten volgens Trump “in de problemen“. Onder meer op economisch gebied, zo zegt hij:

“Wanneer heeft Amerika voor het laatst een tradedeal van China gewonnen? Ik win continu van China, continu.”

In de aanloop naar de voorverkiezingen slaagt Trump erin bijna dagelijks de media te halen met opmerkelijke uitspraken. Een kleine greep uit het verbale geweld: volgens hem zijn de Verenigde Staten een dumpplaats voor de problemen van andere landen. Immigranten brengen drugs en criminaliteit het land binnen en dat moet stoppen. Trump wil moslims de toegang tot de VS ontzeggen. “Het is niet politiek correct om te zeggen, maar het boeit me niks”, zei hij erbij.

3. Maakt hij kans?
De biograaf van Trump, Gwenda Blair, zegt: “Je moet Trump nooit, nooit onderschatten”. NRC-correspondent in Washington Guus Valk schreef in NRC:

“Trump ging vaak ver, maar zijn aanhang bleef hem trouw. De meeste Republikeinen zijn ervan overtuigd dat Trump de Republikeinse nominatie niet kan winnen: uiteindelijk wint vrijwel altijd de kandidaat met de steun van de partijelite. Opmerkelijk is dat Democraten daar niet zo zeker van zijn. Hij heeft een schild voor uitglijders, zeggen zij, dus waarom zou een volgende blunder hem opeens fataal worden?”

Als politicus wil Trump maar één ding: winnen. Na ieder incident wordt het einde van Trump voorspeld, maar deskundigen zitten er telkens naast. Volgens de website RealClearPolitics heeft Trump landelijk een ruime voorsprong op de nummer twee in de peilingen, Ben Carson.

Deze Republikeinen hebben besloten niet langer mee te doen:

Lindsey Graham (heeft zich teruggetrokken)

Lindsey Graham (l) samen met zijn zus Darline Graham op 1 juni bij de bekendmaking van zijn kandidaatstelling.

Lindsey Graham (l) samen met zijn zus Darline Graham op 1 juni bij de bekendmaking van zijn kandidaatstelling. Foto EPA / Erik Lesser

Lindsey Graham, oud-kolonel bij de Amerikaanse luchtmacht, maakte op 1 juni bekend dat hij president wil worden. In zijn toespraken benadrukte hij zijn buitenlandervaring. “Ik zal vanaf dag één in het Witte Huis opperbevelhebber zijn en ons land beschermen met een gedegen strategie, een sterk leger, betrouwbare allianties en vastberadenheid”, zei hij. Graham is vrij expliciet geweest over wat hij qua buitenlandbeleid anders zou doen dan president Obama, en dan met name op het gebied van het Midden-Oosten. Hij pleitte ook voor harder ingrijpen tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Graham legde het in de peilingen af tegen “grotere namen”. Graham trok zich op 21 december 2015 terug. Hij wilde naar eigen zeggen niet langer “debatteren aan de kindertafel”. Wel liet hij merken een hoge post in het nieuwe kabinet te ambiëren, ongeacht of de president Republikein of Democraat wordt.

Bobby Jindal (heeft zich teruggetrokken)

Foto AP /  Jim Cole

Bobby Jindal op 25 juni 2015. Foto AP / Jim Cole

Bobby Jindal, die zich als tiener bekeerde van het hindoeïsme tot het katholicisme, staat bekend als een conservatieve katholiek. Ooit was hij een rijzende ster binnen zijn partij; hij is de eerste Indiase Amerikaan die het tot gouverneur van een staat schopte. Op 17 november 2015 heeft hij zich teruggetrokken. “Het is niet mijn keer”, zei de jonge politicus tegen Fox News.

George Pataki (heeft zich teruggetrokken)

George Pataki spreekt in het National September 11 Memorial Museum (mei 2014).

George Pataki spreekt in het National September 11 Memorial Museum (mei 2014). Foto EPA / Richard Drew

New Yorker George Pataki, was van 1995 tot en met 2006 gouverneur van de staat New York, dus ook toen terroristen op 11 september 2001 aanvallen pleegden op het World Trade Center in New York. Op 28 mei stelt hij zich per video verkiesbaar voor de Republikeinse kandidatuur. Bij zijn bekendmaking zegt hij: “Het is de tijd om op te staan, onze vrijheid te beschermen en deze regering aan de kant te zetten.” Hij behoort tot de gematigde vleugel van zijn partij en stond over bepaalde onderwerpen recht tegenover conservatieve partijgenoten; zo vindt hij dat abortus legaal moet blijven en is hij voor gelijke rechten voor heteroseksuelen en homoseksuelen. Eind december maakte hij met een videoboodschap bekend dat hij zich terugtrekt en zei er vertrouwen in te hebben dat Amerikanen de juiste president zullen kiezen, iemand die het land bij elkaar houdt.

Rick Perry (heeft zich teruggetrokken)

Rick Perry in februari tijdens een conferentie in Maryland.

Rick Perry in februari tijdens een conferentie in Maryland. Foto EPA / Pete Marovich

De Texaan Rick Perry was van 2000 tot 2015 gouverneur van Texas, als opvolger van George W. Bush. Hij is voorlopig de langstzittende gouverneur in de geschiedenis van Texas. Op 4 juni kondigde hij aan voor de tweede keer mee te doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In 2012 deed Perry ook mee. Hij werd toen gezien als grote kanshebber, maar de Republikeinen kozen uiteindelijk voor Mitt Romney. Dat had hij deels aan zichzelf te danken: tijdens een tv-debat in 2011 blunderde hij door op een cruciaal moment zijn eigen plannen niet meer te herinneren. Hij zei dat hij drie federale ministeries wilde opheffen, maar kon er maar twee noemen. Een van de leiders van het debat vroeg hem naar de derde, maar Perry antwoordde: “I can’t, I’m sorry. Oops.” Zijn zorgvuldig opgebouwde campagne viel als een kaartenhuis in elkaar. Hij had aanvankelijk een voorsprong op zijn concurrenten, hij was een bewezen banenschepper met solide conservatieve geloofsovertuigingen, formidabele fondsenwerving en een vleugje Texaanse cowboy-schwung, maar na zijn Oeps-moment daalde hij in de peilingen. Nu presenteerde hij zich als een bruggenbouwer die mensen samenbrengt en de economische groei aanjaagt. Op 12 september trok Perry zich terug als kandidaat. Zijn argument: te weinig geld om zijn campagne te bekostigen.

Scott Walker (heeft zich teruggetrokken)

Scott Walker.

Scott Walker. Foto AP/ Jacquelyn Martin

Scott Walker, gouverneur van Wisconsin, presenteerde zich als een zakelijk politicus die resultaten bereikt. Walker is een zeer conservatieve Republikein, zeker als het op sociale en culturele probleemstukken aankomt zoals abortus, wapenbezit en het homohuwelijk. De beslissing van het Hooggerechtshof om het homohuwelijk in alle staten te legaliseren noemde hij een “ernstige fout”. Op 21 september trok Walker zich terug. Reden: de negatieve toon onder de Republikeinse kandidaten, volgens hem vooral veroorzaakt door Trump, beviel hem niet.

Wanneer zijn de verkiezingen?

In de zomer van 2016 zullen de Republikeinen op het partijcongres officieel de presidentskandidaat aanwijzen: de aftrap voor de echte campagne.

Op 8 november zijn de presidentsverkiezingen. De winnaar betrekt op 20 januari 2017 het Witte Huis.

Voor sommige beschrijvingen in dit artikel is gebruik gemaakt van eerdere profielen die voor NRC Handelsblad zijn geschreven door onze correspondent Guus Valk en buitenlandredacteur Maartje Somers.