‘Meerderheid EU-lidstaten voor herbenoeming van Dijsselbloem’

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in gesprek met zijn Spaanse ambtsgenoot Luis de Guindos.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in gesprek met zijn Spaanse ambtsgenoot Luis de Guindos. Foto EPA / JULIEN WARNAND

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) kan vandaag waarschijnlijk rekenen op een tweede termijn als voorzitter van de eurogroep. Dat concludeert het AD na een rondgang langs alle negentien leden. Dijsselbloem heeft als enige uitdager zijn Spaanse ambtsgenoot, Luis de Guindos.

Laatstgenoemde hoopt vandaag met de steun van Berlijn gekozen te worden als voorzitter. De positie van bondskanselier Angela Merkel is onduidelijk. Vorig jaar sprak ze steun uit voor de Spanjaard, maar inmiddels zou ze zich afvragen of het vervangen van Dijsselbloem op dit moment wel een verstandige beslissing is. Als eurogroep-voorzitter is de Nederlander de laatste weken volop bezig met het bezweren van de Griekse crisis.

Meer invloed voor Madrid

Dijsselbloem kan volgens het AD sowieso rekenen op de steun van Litouwen, Letland, Slovenië en natuurlijk Nederland. Waarschijnlijk zijn ook Luxemburg, Oostenrijk, Slowakije, Estland, Frankrijk, Italië en Finland voor een herbenoeming. Alleen Spanje en Portugal hebben onomwonden hun voorkeur voor De Guindos uitgesproken.

De Guindos stelde zich niet kandidaat omdat hij de post zo begeert, maar in de hoop om meer invloed binnen de EU te verwerven voor Spanje. De belangrijkste posten worden nu bekleed door politici uit de Benelux, Italië, Polen en Frankrijk.

Als het nu nog weifelende Duitsland voor Dijsselbloem kiest, is het helemaal een gelopen race, aldus het AD. Veel landen, waaronder Ierland, zouden zich laten leiden door de keuze van Merkel. De eurogroep-voorzitter wordt gekozen door alle negentien ministers van Financiën. De stemming staat voor 15.00 uur gepland.