Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Cel- en werkstraffen voor relschoppers Schilderswijk

Leden van de Mobiele Eenheid (ME) vormen een linie om mensen in te sluiten op het Hobbemaplein in de Haagse Schilderswijk. Hier gold een samenscholingsverbod, nadat drie dagen op rij rellen zijn uitgebroken.
Leden van de Mobiele Eenheid (ME) vormen een linie om mensen in te sluiten op het Hobbemaplein in de Haagse Schilderswijk. Hier gold een samenscholingsverbod, nadat drie dagen op rij rellen zijn uitgebroken. Foto ANP / Marten van Dijl

Opnieuw heeft de rechtbank in Den Haag straffen opgelegd aan mensen die betrokken waren bij de rellen in de Schilderswijk begin juli, die volgden op de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Vijf mannen kregen cel- en werkstraffen opgelegd door de politierechter.

De mannen, vier uit Den Haag en één uit Naaldwijk, kregen kregen celstraffen uiteenlopend van 30 tot 42 dagen, waarvan het overgrote deel voorwaardelijk. Geen van hen hoeft langer vast te zitten na aftrek van de dagen dat ze al in de gevangenis zaten. Daarbovenop kregen vier van hen ook een werkstraf tussen de 60 en 80 uur. Drie van hen kregen een gebiedsverbod. Vier van de mannen hadden met stenen naar een politieauto of ME-bus gegooid, de andere man maakte zich door middel van bedreigende gebaren schuldig aan opruiing.

Lees de details van de uitspraken hier.

supersnelrechter

Vrijdag verschenen al vier mannen voor de supersnelrechter, die niet zelf bij de rellen aanwezig waren, maar via social media agenten bedreigden.

  • „Ik hoop dat hij mij een keer aanhoudt. Ik beloof jullie dat ik hem dan helemaal overhoop zal steken”, schreef de 31-jarige Abdel A. uit Amsterdam onder een foto van wijkagent Marius Blok, die niet betrokken bleek te zijn bij de aanhouding van Henriquez. De Amsterdammer kreeg vier weken celstraf, waarvan twee voorwaardelijk. Ook moet Blok een schadevergoeding van 750 euro betalen.
  • Geert V. (36) uit Leeuwarden kreeg drie weken celstraf, waarvan negentien dagen voorwaardelijk, voor opruiing. Hij deelde op Facebook een plaatje van een agent die een vuurwapen op zich gericht krijgt, met de tekst: “When this starts to happen, you know why“. Daarbovenop kreeg hij een werkstraf van zestig uur.
  • Albert B. (29) uit Terneuzen kreeg dezelfde celstraf wegens opruiing, en een werkstraf van vijftig uur.
  • De 29-jarige Emiron uit Rotterdam kreeg een werkstraf van zestig uur en moet 750 euro schadevergoeding betalen. Hij deelde foto’s van een politieman met de tekst “most wanted” erop. Ook deze agent had niets met de arrestatie te maken.

Night at the Park

De ongeregeldheden in de Schilderswijk ontstonden na de dood van Mitch Henriquez. Een dag na het festival Night at the Park in het Zuiderpark kreeg hij een woordenwisseling met agenten. Toen zij hem wilden overmeesteren en de nekklem toepasten, kreeg hij geen lucht meer. Een dag later overleed hij. De vijf agenten zijn op non-actief gesteld. Bij de rellen zijn honderden mensen gearresteerd.

Woensdag staan er weer verdachten terecht.