Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Gesloten liveblog

Teruglezen: Tsipras en schuldeisers sluiten deal, Dijsselbloem herkozen

Na een marathonvergadering werd vanochtend een cruciale deal bereikt tussen de Grieken en de Europese schuldeisers. De bal ligt nu bij het Griekse parlement, dat woensdag moet instemmen met een reeks vergaande wetsvoorstellen. De ECB verhoogde de noodsteun aan Griekenland niet, waardoor de Griekse banken tot en met woensdag dicht blijven. Op een vergadering van de eurogroep is voorzitter Dijsselbloem herkozen voor een nieuwe termijn. Lees hieronder het liveblog terug.

De belangrijkste punten voor vandaag:

De hoofdpunten van een lange nacht en een bewogen dag op een rij:

 • Met enige schorsingen duren de onderhandelingen al sinds zondagmiddag 16.00 uur voort. Griekenland en Duitsland zouden op ramkoers liggen over een privatiseringsfonds voor staatseigendommen. Tsipras is het ook niet eens met inmenging van het IMF.
 • Rond de klok van negen is het zover: na negentien uur vergaderen presenteerden de Europese schuldeisers en de Griekse delegatie een akkoord (pdf). De deal omvat keiharde bezuinigingen voor de Griekse regering, in ruil voor een steunpakket van 80 miljard euro.
 • De hoofdpunten uit het akkoord lekken al snel uit: de geëiste btw-, belasting- en pensioenhervormingen komen er. Ook wordt een fonds in het leven geroepen dat moet worden gebruikt om schulden af te betalen, investeringen te doen en banken te herkapitaliseren. Lees ook: Dit is wat we weten over het akkoord
 • De Griekse kranten openen nietsontziend en keren zich vooral tegen de Duitse bondskanselier Merkel. Directe en indirecte verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog zijn daarbij niet van de lucht.
 • Na het akkoord volgen persconferenties. Ondertussen vertrekt de Griekse premier Tsipras naar Athene, waar hem de komende dagen een zware klus te wachten staat. Voor woensdag moet het Griekse parlement het akkoord hebben goedgekeurd. Lees ook van NRC Q: Er is een akkoord, hoe nu verder?
 • De Europese Centrale Bank maakt 's middags bekend het steunplafond voor de Griekse banken niet te zullen verhogen. Voor de banken komt er dus geen extra geld vrij om Griekse burgers te helpen. Het ministerie van Financiën bevestigt dat de banken tot en met woensdag dicht blijven.
 • De eurogroep komt volgens planning bijeen om het akkoord te bespreken en om te stemmen voor een nieuwe voorzitter. Jeroen Dijsselbloem krijgt te horen dat hij een tweede termijn krijgt als eurogroepvoorzitter.
 • Premier Tsipras is dan al aangekomen in Athene, waar hij met zijn ministerploeg en later met coalitiepartij Onafhankelijke Grieken spreekt. Die laatste geeft bij monde van partijleider Panos Kammenos aan het akkoord niet te zullen steunen, maar wel in de coalitie blijft.
 • In een persconferentie schetst eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem de agenda voor de komende dagen. Woensdag stemt het Griekse parlement over het akkoord, waarna de eurogroep per telefoon zal vergaderen. Als de Grieken het voorstel goedkeuren, stemmen donderdag en vrijdag zeven andere Europese parlementen over het akkoord - waaronder de Tweede Kamer. Dijsselbloem sprak de hoop uit om vrijdag een laatste telefonische eurogroepvergadering te houden.
 • Daarmee zijn de onderhandelingen nog niet voorbij. Dijsselbloem schat dat de onderhandelingen over het steunpakket op eerder vier dan twee weken konden duren. 'En daarmee ben ik nog optimistisch'. Voor vandaag lijkt een definitieve Grexit dus afgewend, maar de onderhandelingen over een Griekse deal zijn voorlopig nog niet afgelopen.

Hiermee sluiten we voor vandaag het liveblog.

Ministerie van Financiën: Banken blijven definitief dicht tot en met woensdag

De Griekse banken blijven definitief tot en met woensdag gesloten. Dat bevestigt het Griekse ministerie van Financiën aan persbureau Reuters. Eerder vandaag maakten twee bankiers al aan het persbureau bekend dat de banken tot en met woensdag dicht blijven, het ministerie hield het bij 'onbepaalde tijd'.

'Griekse parlementsvoorzitter treedt morgen af'

Bronnen melden de Griekse krant Kathimerini dat parlementsvoorzitter en Syriza-parlementslid Zoe Konstantopoulou morgen haar aftreden bekend maakt. Eerder ging het bericht al de rondte dat Konstantopoulou de stemming wilde traineren omdat ze het niet eens is met de deal van premier Tsipras.

Twitter avatar ekathimerini Kathimerini English Sources suggest Zoe Constantopoulou may resign as parl't speaker tomorrow #Greece

Volgens New York Times-journalist Nikki Kitsantonis heeft een collega-parlementslid van Syriza gedreigd haar motie te blokkeren, tenzij Konstantopoulou opstapt.

Twitter avatar NikiKitsantonis NikiKitsantonis Amid fears Parlt Speaker Constantopoulou may obstruct votes on bills, Syriza MP Papadopoulos threatens censure motion if she doesn't resign.

Ambtenaren kondigen staking aan

De vakbond van Griekse ambtenaren heeft vandaag een 24-uurs staking aangekondigd. Dat meldt persbureau AFP. De ambtenaren kunnen niet leven met de Griekse deal en zullen daarom woensdag het werk neerleggen.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #UPDATE Greek civil servants' union calls 24-hour strike for Wednesday http://t.co/z7enTzXHGw

Coalitiegenoot Tsipras steunt Griekse deal niet

Coalitiepartij Onafhankelijke Grieken van Panos Kammenos heeft bevestigd dat het de deal die premier Tsipras mee naar Athene heeft genomen, niet steunt. Met 149 zetels heeft Tsipras' partij Syriza geen meerderheid in het parlement, daar had hij Onafhankelijke Grieken voor nodig. Nu moet Tsipras aankloppen bij de oppositie, iets wat hem afgelopen week al lukte.

Kammenos zei dat hij de deal met de schuldeisers afwijst, maar dat hij wel in de regeringscoalitie blijft zitten. Kammenos is minister van Defensie in de regering Tsipras (ANP)

Dijsselbloem: vrijdag laatste telefonische vergadering eurogroep

Mits de Griekse deal door alle parlementen wordt goedgekeurd, kan er aan het einde van de week een definitieve telefonische vergadering plaatsvinden tussen de ministers van Financiën in de eurozone. Dat maakte de vanavond herkozen eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zojuist bekend op een persconferentie. De eurogroep zal woensdagavond of donderdagochtend een eerste telefonische vergadering houden, als het Griekse parlement gestemd heeft over de deal die die vanmorgen is gesloten. Daarna kan er gestemd worden door zeven nationale parlementen, waaronder de Tweede Kamer.

Dijsselbloem herkozen als eurogroepvoorzitter

Jeroen Dijsselbloem is tijdens de eurogroep in Brussel herkozen als voorzitter. Hij krijgt een nieuwe termijn van 2,5 jaar, dat maakte Luxemburg dat het roulerende voorzitterschap van de EU houdt.

Twitter avatar J_Dijsselbloem Jeroen Dijsselbloem I thank my colleagues for their support and cooperation and look forward to a second term as President of the #Eurogroup

IMF klaar om te praten met Griekenland

In een verklaring heeft het Internationaal Monetair Fonds laten weten dat het klaarstaat om in gesprek te gaan met de Griekse autoriteiten en de Europese schuldeisers. IMF-baas Christine Lagarde heeft bij het kredietfonds verslag uitgebracht van de nachtelijke vergadersessie in Brussel. Het fonds hoopt snel vooruitgang te kunnen boeken.

'Parlementsvoorzitter vertraagt stemming'

Volgens Zeit-journalist Zacharias Zacharakis probeert parlementsvoorzitter Zoe Konstantopoulou de stemmingsprocedure in Athene te vertragen. Konstantopoulou, tevens parlementslid voor Tsipras' partij Syriza, liet al weten niet akkoord te gaan met de Europese schuldeisers, die zij als 'afpersers' wegzette.

Twitter avatar zacys Zacharias Zacharakis I hear that Syriza-MP & president of parliament Zoe Konstantopoulou is delaying the procedure for the vote. It's a "madhouse" says a source.

Tsipras overlegt met ministers

Premier Tsipras is terug in Athene en overlegt momenteel met zijn ministerploeg over het akkoord dat vanmorgen gesloten is. Later vandaag spreekt hij coalitiepartner Panos Kammenos, leider van de partij Onafhankelijke Grieken.

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis #Greece PM Tsipras meeting with Mins and close associates now. To meet ANEL's Kammenos later.

Dit moet Griekenland nog betalen in 2015

De deal die de Grieken vanmorgen sloten, doet niets af aan de nog openstaande schulden van Griekenland. De Griekse overheid is nog een behoorlijk bedrag verschuldigd aan andere schuldeisers, waaronder een in 1995 uitgeschreven lening in Japanse Yens, ter waarde van 146 miljoen euro die morgen moet worden betaald. Lukt dit niet, dan wordt gevreesd dat ook andere leningen niet kunnen worden afbetaald. Een week later volgt een terugbetaling aan de ECB van 3,5 miljard euro.

Lees hier het overzicht dat de Britse krant The Telegraph maakte.

NAVO-chef: deal goed voor Europese veiligheid

Ook Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft gereageerd op de Griekse deal. Tijdens een werkbezoek aan Slovenië sprak Stoltenberg met persbureau AP.

De deal is goed voor Griekenland, Goed voor de EU en Europa, voor de NAVO - voor iedereen dus. Dit gaat niet alleen om stabiliteit en vooruitgang, maar ook om veiligheid.

Griekse deal valt goed op beurzen wereldwijd

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten is opgelucht gereageerd op de deal tussen Griekenland en de Europese schuldeisers. De Amsterdamse AEX opende vanmorgen 1,6 procent hoger en houdt die koers voorlopig vast. In Frankfurt en Parijs werd respectievelijk 1,1 en 1,8 procent winst behaald. De Amerikaanse Dow Jonesindex noteerde bij opening een plus van 0,8 procent. Technologie-index Nasdaq opende eveneens 0,8 procent in de plus.

Eurogroep begonnen

Zojuist is de eurogroep weer begonnen. Tijdens de vergadering van ministers van Financiën wordt de deal met Griekenland besproken. Ook wordt er gestemd over wie de nieuwe eurogroepvoorzitter wordt. Onder meer de huidige voorzitter Jeroen Dijsselbloem en de Spaanse minister Luis de Guindos hebben zich kandidaat gesteld.

Twitter avatar alexstubb Alexander Stubb #Eurogroup begins.

Griekse banken zeker tot woensdag dicht

De Griekse banken blijven zeker tot woensdag dicht. Dat melden twee Griekse bankiers aan persbureau Reuters, na een gesprek met de Griekse minister van Financiën Euclidis Tsakalotos. Eerder vandaag maakte het Griekse ministerie van Financiën al bekend dat de banken voor onbepaalde tijd dicht zullen blijven.

Tijdlijn: Dijsselbloem als eurogroepvoorzitter

Er wordt dus toch gestemd over wie de nieuwe eurogroepvoorzitter wordt. Daarbij bestaat de kans dat de huidige voorzitter Jeroen Dijsselbloem wordt herkozen. Politico zette Dijsselbloem's eerste termijn als eurogroepvoorzitter uiteen in een tijdlijn.

Bekijk die hier.

Dijsselbloem: verkiezing gaat door

De verkiezing van het voorzitterschap van de eurogroep gaat vandaag gewoon door. Dat meldt Jeroen Dijsselbloem zelf, zo meldt NOS-correspondent Arjan Noorlander. Over zijn kansen is Dijsselbloem positief, naar eigen zeggen maakt hij kans om herkozen te worden.

Twitter avatar noorlanderarjan Arjan Noorlander Dijsselbloem "Vandaag praten we vooral over de brugfinanciering. En de verkiezing gaat door. Ik denk dat ik kans maak"

Er leek eerst sprake van een uitgestelde verkiezing, omdat twee ministers van de eurogroep al uit Brussel vertrokken waren.

Tsipras in verklaring: het was een zwaar gevecht

De Griekse premier Tsipras heeft in een verklaring laten weten dat het een zwaar gevecht was, maar dat de deal die vanmorgen werd gesloten ervoor zal zorgen dat de Griekse overheidsfinanciën weer op orde komen. Tsipras schreef dat er weer potentieel gegroeid kan worden, mits alle maatregelen worden doorgevoerd. Juist dat gaat volgens Tsipras een zware klus worden; de maatregelen in het akkoord gaan voor een recessie zorgen.

'Tusk behoedde Griekenland en Europa voor Grexit'

De Britse krant Financial Times geeft een opmerkelijk inkijkje in de onderhandelingen. Volgens de krant was een Grexit rond de klok van zes vanmorgen haast onvermijdelijk. De Duitse bondskanselier Merkel en de Griekse premier Tsipras lagen op ramkoers en konden het na al die uren vergaderen niet eens worden. Uiteindelijk was het de Poolse voorzitter van de Europese Commissie Donald Tusk die de dag redde.

Twitter avatar eurocrat Gergely Polner The coming of age of Donald Tusk as European Council president - great detail http://t.co/qrYifQDY4y #Greecebailout

Stap ECB toont voorzichtigheid richting deal

Volgens NRC-economieredacteur Maarten Schinkel is de stap van de Europese Centrale Bank, die het steunplafond aan de Griekse banken gelijk liet, verrassend.

"De verwachting was dat de ECB de steun aan de Griekse banken iets zou verhogen, zodat de banken iets meer voor de Griekse burgers zouden kunnen doen. Dat het steunplafond nu wordt gehandhaafd is daarom best opvallend, en toont aan met hoeveel voorzichtigheid de ECB de deal tegemoet treedt."

'ECB handhaaft steunplafond Griekse banken'

De Europese Centrale Bank laat het Griekse steunpakket onveranderd. Dat meldt Bloomberg-correspondent Mark Barton.

Twitter avatar markbartontv Mark Barton *ECB SAID TO KEEP GREEK EMERGENCY LIQUIDITY CEILING UNCHANGED

'Stemming voorzitterschap eurogroep uitgesteld'

De stemming over het voorzitterschap van de eurogroep wordt misschien uitgesteld. Dat meldt Financial Times-correspondent Peter Spiegel op basis van een hooggeplaatste EU-functionaris. Omdat twee ministers, waaronder de Griekse, Brussel zouden hebben verlaten zou er geen stemming mogelijk zijn. De huidige voorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft al laten weten open te staan voor een tweede termijn.

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Sr #EU off'l says #eurogroup may postpone tonite's scheduled vote on @J_Dijsselbloem successor. @tsakalotos & at least 1 other member gone

Griekse banken blijven voor onbepaalde tijd dicht

Een woordvoerder van het Griekse ministerie van Financiën heeft bekendgemaakt dat de Griekse banken tot nader order dicht blijven. Dat meldt persbureau Reuters. De woordvoerder kon niet zeggen hoelang deze 'bank holiday' nog gaat duren. Veel hangt af van de Europese Centrale Bank, die de Griekse banken van noodkrediet moet voorzien om geld te kunnen leveren. Eind juni werden de Griekse banken voor onbepaalde tijd gesloten, nadat Griekse spaarders miljarden van de bank hadden gehaald en banken failliet dreigden te gaan.

Duitse parlement stemt vrijdag

Het Duitse parlement debatteert en stemt waarschijnlijk vrijdagochtend over het Europese akkoord met Griekenland. Dat heeft de voorzitter van het Duitse parlement, Norbert Lammert, gezegd tegen persbureau DPA. De Duitsers wachten eerst het debat en de stemming in het Griekse parlement woensdag af. Als het Griekse parlement akkoord gaat, wordt het Duitse parlement teruggeroepen van het zomerreces voor een speciale bijeenkomst over Griekenland.

Duitsland is één van de zes eurolanden waarvoor geldt dat het nationale parlement moet instemmen met de Griekse deal. De andere vijf landen zijn Nederland, Oostenrijk, Finland, Slowakije en Estland. De Tweede Kamer debatteert in principe woensdag over de deal, maar dat kan ook donderdag worden met het oog op de discussie in het Griekse parlement woensdag.

Varoufakis: 'we hadden net zo goed het Zweedse volkslied kunnen zingen'

In zijn eerste interview na zijn vertrek, heeft Yanis Varoufakis laten merken dat hij zijn wrok jegens de eurogroep niet met zijn ambt heeft neergelegd. In het interview aan de New Statesman liet de voormalige minister van Financiën weten hoe de besprekingen volgens hem verliepen. Volgens Varoufakis was de eurogroep geen plek om over economische verschillen te spreken. 'We hadden net zo goed het Zweedse volkslied kunnen zingen, dat had dezelfde reactie ontlokt.'

Twitter avatar TheStalwart Joseph Weisenthal Varoufakis says talking econ at eurogrup is as useful as singing the Swedish national anthem. http://t.co/YMSWcuJGKj http://t.co/uH0TfV8A6O

Tsipras praat vandaag met coalitiepartner

De Griekse premier Tsipras ontmoet later vandaag Panos Kammenos, minister van defensie en tevens leider van coalitiepartner Onafhankelijke Grieken. Dat meldt de Griekse krant Kathimerini.

Twitter avatar ekathimerini Kathimerini English PM Tsipras to meet defense minister, Independent Greeks leader, Panos Kammenos Monday afternoon

Griekse parlementsvoorzitter kan aannemen voorstel bemoeilijken

De Griekse parlementsvoorzitter Zoi Konstantopoulou kan het aannemen van de Griekse deal nog knap lastig maken. Konstantopoulou, lid van Tsipras' partij Syriza, liet eerder al weten dat ze de Europese schuldeisers 'afpersers' vond en dat ze de schulden van haar land 'volstrekt illegaal, hatelijk en onhoudbaar' vind.

In Beeld: Zeventien uur wachten (en vergaderen) in Brussel

Het was een ongewoon lange nacht in Brussel. We maakten er het volgende beeldoverzicht van.

[inbeeld]/inbeeld/2015/07/13/zeventien-uur-lang-praten-en-wachten-en-nog-meer-praten-in-brussel/[/inbeeld]

Cameron: blij om deal

De Britse premier David Cameron heeft via een woordvoerdster laten weten blij te zijn dat er een deal bereikt is. Dat meldt persbureau Reuters. De Britse premie zei dat niet onderschat moet worden hoe zwaar het wordt om de deal ook daadwerkelijk te implementeren. Cameron laat zich regelmatig kritisch uit over Europese samenwerking.

Speech Rutte

Kijk hier de speech van Rutte terug.

Samenvatting van de ochtend:

Het is 12.00 uur geweest, lunchtijd. Een korte samenvatting van de gebeurtenissen vanochtend:
- Na 17 uur onderhandelen kondigden leiders van de Eurozone vanochtend aan dat ze een deal hadden bereikt met Griekenland.
- De hoofdpunten uit het akkoord lekten al snel uit: de geëiste btw-, belasting- en pensioenhervormingen komen er. Ook wordt een fonds in het leven geroepen dat moet worden gebruikt om schulden af te betalen, investeringen te doen en banken te herkapitaliseren.
- Het bestuur van de Europese Centrale Bank besluit later vandaag over handhaving danwel verhoging van de liquiditeitssteun.
- De Eurogroep kiest een nieuwe voorzitter, het AD meldde vanochtend dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vandaag waarschijnlijk kan rekenen op een tweede termijn. Dat concludeerde de krant na een rondgang langs alle negentien leden.
- De Eurogroep, bestaande uit ministers van Financiën vergadert vandaag verder over het bereikte akkoord. Ook woensdag, na cruciale stemmingen in het Griekse parlement, overleggen de ministers weer. Dat wordt een telefonisch gesprek, blijkt uit de verklaring van Dijsselbloem.
- Woensdag wordt een belangrijke dag: het Griekse parlement moet dan instemmen met het gehele plan, alsook met verschillende wetswijzigingen die hervormingen moeten mogelijk maken
- Vervolgens moeten verschillende nationale parlementen nog instemmen met het akkoord: Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Finland, Slowakije en Estland.
- Woensdag debatteert ook de Tweede Kamer over het akkoord.
- De Grieken hebben voor maandag volgende week 7 miljard euro nodig (voor betalingen aan de ECB, rente en IMF)

Griekenland heeft nu 7 miljard nodig

De deal tussen de internationale schuldeisers (Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds) en Griekenland moest er snel komen om een nog grotere crisis te voorkomen, zo veel was duidelijk. En nu weten we ook precies waarom: Griekenland heeft tegen maandag 20 juli 7 miljard euro nodig. Halverwege volgende maand komt daar nog eens 5 miljard euro bij, zo is te lezen op pagina 5 in de verklaring van de Eurozone. Weer geeft Peter Spiegel van de Financial Times nuttige duiding:

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Think I figured why #Greece needs €7bn by Mon: €3.5bn @ECB bond, €0.6bn interest on that bond; €1.5bn #IMF arrears, €1.6bn owed IMF in July

Twee deadlines deze maand

Twee belangrijke dagen, deze maand: 15 en 22 juli.

Tegen woensdag moet het volgende zijn gedaan:
- de vereenvoudiging van het btw-systeem en het verbreden van de belastinggrondslag om de belastinginkomsten te vergroten.
- pensioenen versoberen om het pensioensysteem toekomstbestendig te maken.
- het garanderen van de volledige onafhankelijkheid van het Griekse bureau voor statistiek ELSTAT.
- het introduceren van semi-automatische uitgavebeperkingen wanneer gestelde doelen voor het bereiken van begrotingsoverschotten niet gehaald dreigen te worden.

Tegen volgende week woensdag moet het volgende zijn bereikt:
- aanpassing van het burgerlijk wetboek om het wetsproces te bespoedigen en kosten te besparen.
- meewerken aan de richtlijn Bankherstel en -resolutie (BBRD). Deze richtlijn schrijft volgens de Nederlandse Vereniging van Banken onder meer voor dat banken herstel- en afwikkelplannen moeten opstellen waardoor zij in een crisis op zodanige wijze kunnen worden ontmanteld, dat dit geen effect heeft op de financiële stabiliteit en de overheid niet (weer) hoeft bij te springen.

Nick Malkoutzis van de Engelstalige versie van de Griekse krant Kathimerini:

Twitter avatar NickMalkoutzis Nick Malkoutzis #Tsipras gov't has to pass 4 bills by Wed & another 2 by July 22, which is probably more than its legislated since Jan election win #Greece

Officiële verklaring

De Europese Commissie heeft een verklaring van de Eurozone over het akkoord gepubliceerd. Lees het hieronder (of via deze link naar het pdf-bestand)

En ja hoor, het lekt

Je kunt het een traditie noemen: na elke top over de Griekse crisis, lekken weer onderhandelingsteksten uit. Nu dus ook. De goed ingevoerde Peter Siegel van de Financial Times gaf bij opvallende passages ook gelijk wat duiding:

Twitter avatar Suanzes Pablo Rodríguez Greek fund details http://t.co/qGNdZhjvrJ

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Just got leaked version of final #Greece agreement. Here's the language on then new €50bn fund. http://t.co/H0g4ib1G5W

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel The #Greece deal recognises need to reopen banks...but "comprehensive assessment" is "after the summer"?!? http://t.co/ZMtHdqGpiV

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Remember debt relief? We'll get to that later. Much later. #Greece http://t.co/2J0egaLCRI

De hoofdpunten

We hebben een bericht gemaakt over de tot nu toe bekende hoofdpunten uit het akkoord. Lees hier hier

De reacties

Hoe reageerden de leiders van de Eurozone vanochtend? Bondskanselier Merkel bleef voorzichtig, president Hollande prees premier Tsipras voor zijn “moedige besluit”. Premier Rutte sprak van “een heel ingewikkelde bevalling”. Lees hier de reacties tot nu toe.

Kamerdebat gepland

Nederland is een van de landen van de Eurozone waarvoor geldt dat het parlement eerst moet instemmen met de deal die is bereikt. De Tweede Kamer debatteert woensdag over de voorgestelde plannen, schrijft politiek journalist Jos Heymans (RTL Nieuws):

Twitter avatar JosHeymans Jos Heymans Woensdag debatteert de Tweede Kamer over Grieks akkoord.

Andere lidstaten waar het akkoord nog door nationale parlementen moet zijn Duitsland, Oostenrijk, Finland, Slowakije en Estland.

Zijn Grieken beter af?

BBC-journalist Duncan Weldon heeft een aantal interessante observaties. Vooral zijn derde punt wordt door verschillende mensen gemaakt: waren de Grieken niet beter af geweest als er vijf maanden geleden een akkoord was gekomen? De Griekse economie heeft de afgelopen weken erg geleden onder de crisis. Terwijl die vorig jaar juist net herstel liet zien:

Twitter avatar DuncanWeldon Duncan Weldon 1. Based on what I've seen so far: tough deal for Greece but not as tough as some of the options on the table last night.

Twitter avatar DuncanWeldon Duncan Weldon 2. One key issue: this feels harder than some of the options on the table over last 5 months.

Twitter avatar DuncanWeldon Duncan Weldon 3. There'll be a lot of people asking what the last 5 months of uncertainty & the last two weeks of closed banks was really for?

Twitter avatar DuncanWeldon Duncan Weldon 4. IMF continually ignoring its own rules and lending without firm debt restructuring commitments.

Twitter avatar DuncanWeldon Duncan Weldon 5. ECB got dragged into the politics risking image as an independent central bank.

Twitter avatar DuncanWeldon Duncan Weldon 6. And once again - the Greek people are the real losers of it all.

Frans lof voor Tsipras

De Franse president François Hollande verwelkomde de “historische beslissing” van de Europese Unie en prees de Griekse premier Tsipras voor zijn “moedige besluit”. Volgens Hollande heeft Europa vandaag gewonnen:

Twitter avatar fhollande François Hollande Un accord a été trouvé. La France le cherchait, le voulait. La Grèce reste dans la zone euro. L'Europe a gagné.

Een knuffel

Na een recordsessie vergaderingen kwamen de leiders van de Eurozone eruit. Je kunt je voorstellen dat sommigen elkaar even niet meer kunnen harden. Dat gold in elk geval niet voor Hollande en Tsipras:

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel On his way to his car, @atsipras gets a hug from @fhollande http://t.co/2wRBUWDN5F

Tsipras reageert

De maatregelen uit het vanochtend bereikte akkoord zullen "onvermijdelijk" een recessie tot gevolg hebben, zei de Griekse premier Tsipras. Maar hij zei ook dat de Grieken hun verantwoordelijkheid hebben genomen in het afwijzen van de meest extreme eisen van conservatieven in Europa. (Reuters)

Reacties Hollande en Merkel

Ook de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande hebben inmiddels gereageerd op het zojuist gesloten akkoord. Merkel zei dat het vertrouwen met Griekenland “opnieuw moet worden opgebouwd”. Ze steunt verdere onderhandelingen met “volle overtuiging”, maar waarschuwde dat het pad naar herstel “lang en moeizaam” zal worden.

Hollande was positiever in zijn woordkeuze. Hij verwelkomde de “historische beslissing” van de Europese Unie en prees de Griekse premier Tsipras voor zijn “moedige besluit”.

3 punten

Griekenland moet het volgende doen, zei premier Rutte tijdens een persconferentie:

 • uiterlijk woensdag 4 wetten aannemen (bijvoorbeeld btw- en pensioenmaatregelen)
 • het parlement moet akkoord gaan met het pakket aan maatregelen dat voor het Griekse referendum op tafel lag(privatisering energiemarkt, modernisering van arbeidsmarkt)
 • Daarnaast moet zo snel mogelijk worden begonnen met de verkoop van staatsbezittingen met een uiteindelijke opbrengst van 50 miljard euro.

  De Europese Commissie gaat toezien op versterking van het Griekse overheidsapparaat. Deze lijst met maatregelen is "zonder meer stevig", maar wel noodzakelijk, zegt Rutte. Het is de enige manier om staatsfinanciën op orde te krijgen. Het is mogelijk om dit voor elkaar te brengen. We zijn niet bereid om te tornen aan de beginselen van onze muntuntie.

Opgelucht is Rutte niet echt. "Het was een heel ingewikkelde bevalling". Het reddingsplan kost naar verwachting 82-86 miljard euro, inclusief bedrag voor herkapitalisatie banken (maximaal 25 miljard).

Opluchting op beurzen

De Europese beurzen reageerden zojuist na de opening om 9.00 uur opgelucht op de Griekse deal. De AEX opende 1,3 procent hoger op 487,86 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,8 tot 1,7 procent vooruit.

Korte samenvatting Dijsselbloem

Er komt dus een fonds waar geld dat wordt verdiend met privatiseringen op binnenkomt. Bij het fonds moet naar schatting 50 miljard euro binnenstromen. Ongeveer de helft daarvan zal worden gebruikt voor het herkapitaliseren van Griekse banken. Later vandaag vergadert de Eurogroep over de overbruggingsfinanciering die Griekenland nodig heeft.

Twitter avatar mathieuvonrohr Mathieu von Rohr .@J_Dijsselbloem: Fund will privatize or manage the Greek state assets to make money; also needed for bank recapitalization

Twitter avatar mathieuvonrohr Mathieu von Rohr .@J_Dijsselbloem: Fund size targeted at 50 billion, based in Greece (not Luxemburg)

Twitter avatar MxSba Maxime Sbaihi Dijsselbloem: #Eurogroup today, then #Greece Paliament needs to legislate Tuesday/Wednesday, followed by other Parliaments. Long week ahead.

Twitter avatar mathieuvonrohr Mathieu von Rohr .@J_Dijsselbloem: Eurogroup will return to the issue of bridge financing this afternoon

Twitter avatar MacroPolis_gr MacroPolis Eurogroup chief Dijsselbloem says privatisation fund will manage 50 bln in assets, will be based in #Greece & headed by experts

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem

Dijsselbloem geeft meer details over het bereikte akkoord. De Griekse voorstellen moeten op bepaalde punten, bijvoorbeeld op het gebied van productmarkten, nog worden aangescherpt.

Fondsen worden opgericht, waar geld op binnenkomt uit privatiseringen. Het geld wordt aangewend om schulden terug te betalen. Daarnaast moeten banken worden geherkapitaliseerd. Dat laatste alleen al gaat zo'n 25 miljard euro kosten.

Tusk had ook lof voor Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Juncker sprak de pers toe in het Frans. Hij zei dat er hard is gewerkt, en dat het van belang is dat de economische groei in Griekenland terugkomt.

Donald Tusk

"Vandaag hadden we maar een doel: een akkoord bereiken. Dat is na 17 uur gelukt. Sommigen zeggen: we hebben een "Agreekment"

Sommige nationale parlementen moeten nog stemmen over het akkoord. Zo ook het Griekse parlement."

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Following national procedures, the #Eurogroup will work with the Institutions to swiftly take forward the negotiations. #Greece

Persconferentie Eurotop begonnen

Volg de aankondigingen hieronder live:

'Roadmap'

De Estse premier Taavi Rõivas is wat voorzichtiger. Het akkoord waarover vanochtend overeenstemming is bereikt in Brussel, moet gezien worden als een 'roadmap'. Of de stappen die erin staan worden geïmplementeerd, is afwachten:

Twitter avatar TaaviRoivas Taavi Rõivas Europe has decided on a roadmap. Now everything depends on implementation. #EuroSummit #Greece

Deze analist hield vanochtend al een slag om de arm:

Twitter avatar nickkounis Nick Kounis The risk of a #Grexit will remain high even if there is an agreement when (if) the #EuroSummit ends #Greece

Unaniem

Donald Tusk, Europees president:

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk EuroSummit has unanimously reached agreement. All ready to go for ESM programme for #Greece with serious reforms & financial support

Hoe lang heeft het geduurd?

Ian Traynor, journalist bij The Guardian, telt de onderhandelingsuren van afgelopen weekend bij elkaar op en komt hier op uit:

Twitter avatar traynorbrussels Ian Traynor #greece deal done, don't know what, 16hr40mins preceded by 5 hrs of finmins

Race nog niet gelopen

Andere betrokkenen - de Maltese premier Joseph Muscat en zijn Luxemburgse ambtgenoot Bettel Xavier - zeggen dat een deal dichtbij is. De regeringsleiders van eurolanden gaan nu in Brussel de laatste ronde van onderhandelingen in.

Twitter avatar JosephMuscat_JM Joseph Muscat #EuroSummit final lap on -JM

Twitter avatar Xavier_Bettel Bettel Xavier after 17h of negotiations we are close to an agreement. Europe is strong.

'Agreement'

In Brussel lijkt overeenstemming te zijn bereikt over een deal met de Grieken. De Belgische premier Charles Michel twitterde:

Twitter avatar CharlesMichel Charles Michel Agreement

Een woordvoerder van de Cypriotische regering schrijft:

Twitter avatar Christodulides NikosChristodoulides #Eurozone Summit about to start... seems we have a deal... #Europe deserves some good news, #Greece

De voorpagina's

Hoe zien de voorpagina's van Europese kranten er vanochtend uit? Klik hier voor een overzicht.

Cartoon

Een mooie, treffende variant op het iconische beeld van straatkunstenaar Banksy:

Nationale eenheid

Skourletis vervolgt dat er twee scenario's zijn voor een deal: stemmen lenen bij andere partijen of een regering vormen van nationale eenheid. Hij vindt dat de parlementariërs die tegen nieuwe onderhandelingen met de trojka waren, moeten opstappen. Hij vindt de contouren van het plan dat nu voorligt niet werkbaar. Niemand had verwacht dat het op dit punt zou komen, geeft hij toe.

De Griekse oppositiepartij To Potami heeft alvast laten weten dat zij een regering van nationale eenheid niet ziet zitten, maar is wel bereid een oplossing te steunen die in het belang is van Griekenland. (foto Reuters)

'Nog dit jaar verkiezingen '

De regering van premier Tsipras dreigt haar meerderheid in het parlement te verliezen, zei de Griekse minister voor Werkgelegenheid Panos Skourletis vanochtend. Hij toonde begrip voor parlementariërs die niet met het pakket vergaande hervormingen en controles van schuldeisers akkoord gaan. Het is duidelijk dat de deal, als die er komt, niet staat voor wat de Grieken willen, zei hij. Hij verwacht nog dit jaar verkiezingen (informatie via Reuters)

en ook nog een record

Volgens verslaggever Ryan Heath van de politieke nieuwssite Politico hebben de regeringsleiders zojuist een record gevestigd: de top zou het negentiende uur ingaan.

Twitter avatar PoliticoRyan Ryan Heath LONGEST EU SUMMIT EVER - beating Nice Treaty marathon in 2000, #EuroSummit hits 19th hour in #Brussels ... #Greece hopes it's worth the wait

'almost'

Ook president Dalia Grybauskaitė van Litouwen vertrekt.

Twitter avatar Efkouts Efi Koutsokosta Slovenian PM just left #EuroSummit saying "one issue still open". The Lithuanian president also left saying "almost done". #Greece

Twitter avatar PoliticoRyan Ryan Heath FIRST WOMAN DOWN! Lithuanian President @Grybauskaite_LT is out and confirms a deal is very close #EuroSummit #Greece

'geen tijdelijke grexit'

Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, zegt dat het idee van een tijdelijke Grexit van de baan is, meldt persbureau Reuters. In het voorstel van de eurogroep werd nadrukkelijk de optie voor een tijdelijke Grexit genoemd, dus dat Griekenland de eurozone verlaat bij wijze van 'time-out'. Die optie werd opengelaten voor het geval het Griekse parlement niet wilde meewerken.

gerucht: toch inmenging imf en fonds

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis MT @OlafGersemann #Greece: Tsipras fails to get rid of #IMF. Fund will remain involved, sources say. #EuroSummit

premier slovenië vertrekt

De Sloveense premier Miro Cerar vertrekt: hij moet naar een afspraak met Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO. Premier Rutte zal hem gedurende de rest van het overleg vertegenwoordigen. Tegen de toegestroomde journalisten zegt Cerar dat er nog één zaak op tafel ligt.

Twitter avatar EmilyPurser Emily Purser Slovenian PM leaves early. One issue still open, he says https://t.co/rI5C4zQVEq

Leaving #EuroSummit early due to @jensstoltenberg visit in Sl. One open issue left. NL PM Rutte will represent SI. pic.twitter.com/ztv45YcaYc

— dr. Miro Cerar (@MiroCerar) July 13, 2015

meekijken

Net aan het ontbijt? Via Periscope kun je nu live meekijken met journalisten bij de eurotop.

#thisisacoup

Op Twitter is er zowel Grieks als non-Grieks verzet tegen de harde eisen vanuit Brussel. Inmiddels is de protesthashtag #ThisIsACoup (dit is een staatsgreep) ook in Nederland trending topic. Een andere populaire hashtag: #TsiprasLeaveEUSummit (Tsipras, verlaat de Eurotop).

NRC-correspondent Marloes de Koning:

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Als je ongeveer wilt begrijpen hoe de Europese eisen in #Griekenland worden ervaren dan zegt trending #ThisIsACoup alles.

intussen in de perszaal

Verveling..

Twitter avatar dannyctkemp Danny Kemp Journalist takes picture of cameraman filming journalist sleeping http://t.co/0TKfVl2SSP

..en ontbijt.
Twitter avatar EmilyPurser Emily Purser The croissants have arrived at #EuroSummit #Greece http://t.co/TB8xYw73xp

viertal in gesprek

Ryan Heath, verslaggever voor de politieke nieuwssite Politico, meldt dat "de grote vier" het overleg voortzetten: voorzitter van de Europese raad Donald Tusk, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Griekse premier Alexis Tsipras en de Franse president François Hollande.

Twitter avatar PoliticoRyan Ryan Heath LATEST #Eurosummit - EU official: big 4 back into separate meeting on €50bn asset fund issue. That's Tusk, Tsipras, Merkel, Hollande #Greece

voorpagina

De spotprent op deze krant (pro-Syriza) behoeft geen verdere toelichting. Binnen regeringspartij Syriza heeft de Griekse premier Alexis Tsipras te maken met dissidenten die de hervormingen en bezuinigingen in het land niet zien zitten en er wordt gespeculeerd dat deze mogelijk weggestuurd en vervangen zullen worden. NRC-correspondent Marloes de Koning schrijft in nrc.next dat het "voor de hand ligt" dat Tsipras die parlementariërs zal wegsturen. Lees hier het hele verhaal.

Twitter avatar eelcohiltermann Eelco Hiltermann Grieken worden tot zinken gebracht door Europa (en dan vooral Duitsland). Vindt deze pro-Syriza-krant. http://t.co/MudjPYXwsk

wachten op informatie

NRC-redacteur Wilmer Heck wacht al uren in Brussel zonder dat er veel informatie naar buiten komt. Ook hij spreekt van problemen rond het privatiseringsfonds van 50 miljard en de inmenging van het IMF.

"EU-president Tusk heeft een compromis voorgelegd en daar zijn ze nu weer over aan het praten. Wat dat compromis precies is, weten we niet. Grieken zouden vallen over IMF-bemoeienis met het eventuele derde hulppakket en dat privatiseringsfonds van 50 miljoen. Volgens andere berichten zijn Tusk, Tsipras, Merkel en Hollande eruit, maar moet nu de rest nog instemmen."

grapje tussendoor

Intussen circuleert dit compromisvoorstel op Twitter. De authenticiteit ervan is nog niet bevestigd.

knelpunten

Stefan Leifert van de Duitse publieke omroep ZDF spreekt van twee knelpunten. Eén: Duitsland dringt erop aan dat Griekenland pas steun krijgt als er voor 50 miljard euro aan nog te privatiseren staatseigendommen worden ondergebracht in een apart, nieuw op te zetten fonds (een onderpand), dat Athene zou beheren, maar waarbij “relevante Europese instellingen” zouden fungeren als toezichthouder. Twee: de rol van het IMF.

Twitter avatar StefanLeifert Stefan Leifert Gipfel wieder unterbrochen. Streitpunkte: Deutschlands Forderung nach einem Treuhandfonds und die Rolle des IWF. #Eurogipfel

gerucht: tsipras niet akkoord met imf

Twitter avatar PoliticoRyan Ryan Heath LATEST: Tsipras has come back to room and says he can't agree to #IMF staying involved #EuroSummit #Greece

slaperig journaille

Journalisten gebruiken de ruimte voor persconferenties inmiddels als slaapzaal, zegt NRC-redacteur Wilmer Heck vanuit Brussel. En zo ziet dat eruit:

Twitter avatar WilmerHeck Wilmer Heck Voorlopig geen persconferentie hier. Wel afgehaakte journalisten. #EuroSummit #eurotop http://t.co/pJRCnEfpKD

En opnieuw..

..lijkt de vergadering geschorst. Het zou de derde schorsing zijn sinds het overleg begon, gisterenmiddag om 16.00 uur, tenzij het hier om een korte onderbreking gaat. Joseph Muscat, premier van Malta:

Twitter avatar JosephMuscat_JM Joseph Muscat #EuroSummit intermission for final consultations -JM

Goedemorgen!

Twitter avatar Maria_Tejero María Tejero Martín Here comes the sun #EuroSummit #Greece #Grecia - Brussels 5:34 http://t.co/z95KE3VJCS