Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Leger Irak begint operatie om provincie Anbar op IS te heroveren

Leden van de shi'itische militie Kitab al-Abbas, die meevechten met het Iraakse regeringsleger, bidden voor hun militaire training begint.
Leden van de shi'itische militie Kitab al-Abbas, die meevechten met het Iraakse regeringsleger, bidden voor hun militaire training begint. Foto EPA / ALAA AL-SHEMAREE

De Iraakse regering is vandaag een langverwachte militaire operatie begonnen om de door Islamitische Staat (IS) bezette provincie Anbar weer in handen te krijgen. Dat heeft een legerwoordvoerder laten weten in een televisietoespraak.

Dat meldt persbureau AP. Volgens de zegsman wordt de krijgsmacht gesteund door shi’itische en sunnitische strijders die Bagdad steunen. Het werd niet duidelijk of de operatie ook gesteund wordt door de door de VS geleide coalitie, die in Irak bombardementen uitvoert op stellingen van IS.

Niet de eerste operatie

Het is niet de eerste keer dat de Iraakse regering een dergelijke campagne aankondigt. In mei werd ook al een grootschalige militaire operatie in Anbar aangekondigd. Sindsdien is er echter vooruitgang in de regio geboekt. Wel heroverden soldaten en strijders loyaal aan Bagdad vorige maand de belangrijke stad Tikrit.

Terreurbeweging IS veroverde begin 2014 grote delen van de West-Iraakse provincie, waaronder de regionale hoofdstad Ramadi. De afgelopen weken is het leger al begonnen met het afsnijden van de aanvoerroutes van IS naar Anbar. Ook wordt gewerkt aan het omsingelen en insluiten van de steden Fallujah en Ramadi.

De ligging van Anbar: