Janneke Vreugdenhil. NINA Saint-Tropez

Het is allemaal de schuld van Jonathan Karpathios. Nadat hij me vorige week had meegenomen naar Frankrijk – nou ja, niet letterlijk dan hè, maar met de recepten uit zijn boek Echt eten 2 – wilde ik er niet meer weg. Frans eten voelt een beetje als vakantie hebben, zelfs als je thuis hard aan het werk bent. En dus heb ik besloten nog even te blijven. We gaan er een Franse maand van maken in deze rubriek.

Komende week staat NINA Saint-Tropez op het

menu, het eerste boek van de Engelse chef en culinair ondernemer Nina Parker. Haar ouders leerden elkaar kennen op de stranden van Saint Tropez. Als kind bracht ze er iedere zomer door. Als volwassene werkte ze er bij de gerenommeerde patissier Senequier. Parker is verliefd op de Franse Rivierà en in het bijzonder op dit ene, zoals ze het zelf nogal romantiserend noemt, „prachtige vissersplaatsje”.

In haar voorwoord belooft ze haar lezers kennis te laten maken met de traditionele, wat minder bekende kant van Saint Tropez, „ver weg van de enorme jachten en de knallende champagnekurken”. En dat doet ze. Hoewel een adressenlijst achterin ontbreekt – dat zou echt handig zijn geweest – kun je het boek bijna als een reisgids gebruiken. Ik heb in elk geval alvast op mijn to-do-lijst voor de eerstvolgende keer dat ik in de buurt ben genoteerd:

Ontbijten bij Café de l’Ormeau in Ramatuelle. Crêpes eten op het kastanjefestival in Collobrières. Witte perziken kopen bij het stalletje langs de kant van de weg richting Gassin. Plat fruit de mer bestellen bij La Table du Mareyeur in Port Grimaud. Pizza eten bij Elvis, de man-met-vetkuif die befaamd is wegens de knapperige bodems die hij bakt in zijn oude blauwe vrachtwagen langs de weg naar Sainte-Maxime.

Ja ja, je zou voor elk van die zaken zo het eerste het beste vliegticket naar de Cote d’Azur boeken. Maar dat doen we dus niet. We gaan lekker koken uit Parkers boek. Haar recepten zijn elegant en niet overdreven ingewikkeld. Een omelet met zomerpaddestoelen, brochettes van sintjacobsmosselen en chorizo, tongfilet met een sauce vierge, honinglavendelroomijs; als het weer een beetje meewerkt kunt u zich komende dagen in Zuid-Frankrijk wanen in uw eigen achtertuin.