Italiaan Basso verlaat Tour vanwege teelbalkanker

Ivan Basso (rechts) wacht samen met Alberto Contador op de teampresentatie in Utrecht voor aanvang van de Tour op donderdag 2 juli.
Ivan Basso (rechts) wacht samen met Alberto Contador op de teampresentatie in Utrecht voor aanvang van de Tour op donderdag 2 juli. Foto AP/Christophe Ena

De Italiaanse wielrenner Ivan Basso, uitkomend voor de ploeg Tinkoff-Saxo, stapt uit de Tour omdat bij hem teelbalkanker is geconstateerd. Basso kwam in de vijfde etappe ten val en had na afloop last van zijn teelbal. In het ziekenhuis werd na onderzoek een kwaadaardig gezwel ontdekt.

De renner maakte het nieuws zelf bekend op de persconferentie van zijn ploeg, melden veschillende media.

“We hebben dit twee uur geleden ontdekt. Ik moet nu stoppen.”

Basso, inmiddels 37, gold als een belangrijke helper van tourfavoriet Alberto Contador in de bergen. In zijn topjaren won hij tweemaal de Giro d’Italia, de witte trui in de Tour en een touretappe. In de Tour van 2005 werd hij tweede; de twee anderen op het podium, Lance Armstrong (1e) en Jan Ullrich (3e) zijn sindsdien geschrapt uit het klassement vanwege dopinggebruik.

Twitter avatar albertocontador Alberto Contador Tough day,doctors have discovered a serious health problem to @ivanbasso.Everything will go well,see you in Paris! http://t.co/sTyBv3MZO3
Twitter avatar lancearmstrong Lance Armstrong Thinking about @ivanbasso and wishing him the very best as he embarks on his cancer journey. #IvanSTRONG!!

In 2007 werd Basso zelf voor twee jaar verbannen uit het peloton vanwege vermeend dopinggebruik nadat hij had samengewerkt met de beruchte Spaanse dokter Fuentes.