Iran: nucleair akkoord zit er vandaag toch nog niet in

Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.
Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. Foto Reuters/Leonhard Foeger

Een historisch akkoord over het omstreden programma van Iran zou ophanden zijn, maar de deadline van middernacht vandaag lijkt er toch niet in te zitten. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, zei dat de onderhandelingen vandaag nog niet afgerond zullen zijn.

De voor vanavond geplande “belangrijke” bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van de betrokken landen gaan waarschijnlijk ook niet door, zo zei een Iraanse diplomaat tegen het Iraanse persbureau ISNA. Westerse functionarissen waren volgens persbureau Reuters niet op de hoogte dat er überhaupt zo’n bijeenkomst gepland stond.

VS: geen akkoord vandaag, dan langere interimdeal

Als er vandaag inderdaad nog geen akkoord komt, dan wordt de interimdeal die er momenteel met Iran is verlengd. Dat zei Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis, vanavond. Hij zei verder volgens Reuters dat het Amerikaanse onderhandelingsteam net zolang in Wenen blijft als dat nuttig is.

Al jaren onderhandelen ze

De internationale gemeenschap - in dit geval de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland - en Iran praten al tien jaar over het omstreden nucleaire programma van de islamitische republiek, waarvan westerse landen vrezen dat het bedoeld is voor het ontwikkelen van atoomwapens, iets wat Iran met kracht ontkent. Begin april werd er een raamwerk voor een akkoord gesloten in Lausanne. In ruil voor aanpassing van zijn nucleaire programma (met name de verrijkingscapaciteit van Iran wordt gereduceerd), worden de zware economische sancties tegen Iran opgeheven.

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, kon volgens Reuters eerder vandaag geen antwoord geven op de vraag of de deadline wederom kon wordenm uitgesteld. Zarif zei eerder dat er “geen verlenging zou moeten zijn”, maar ook dat er zolang als nodig gepraat zou kunnen worden.

Opvallende tweet

De Iraanse president Hassan Rouhani liep op Twitter vanmiddag al een beetje op de zaken vooruit. Hij plaatste een tweet waarin hij verheugd reageerde op een akkoord, dat hij een “overwinning van de diplomatie en wederzijds respect op het gedateerde paradigma van uitsluiting en onderdrukking” noemde. Noemde, want de tweet is inmiddels verwijderd.

Twitter avatar moneyries Brian Ries This was Rouhani’s tweet (now deleted) http://t.co/RvOG0Ndj5a