In China zijn dit keer de advocaten aan de beurt

Advocatuur moet politiek gevoelige zaken mijden.

Met de aanhouding van ruim 100 juristen en medewerkers van advocatenkantoren hebben de Chinese autoriteiten de advocatuur gewaarschuwd zich niet te bemoeien met politiek gevoelige rechtszaken. De gearresteerde ‘radicale advocaten’ worden ervan beschuldigd strafzaken te hebben gepolitiseerd, cliënten te hebben aangezet tot het organiseren van demonstraties en in het algemeen campagne te voeren tegen de Communistische Partij van China.

Onder de gedetineerde advocaten bevinden zich Zhou Shifeng en Wang Yu, de raadslieden van kunstenaar Ai Weiwei, de Chinese medewerkster van het Duitse weekblad Die Zeit en de tot levenslang veroordeelde Oeigoerse wetenschapper Ilham Tohti. Volgens Chinese Human Rights Lawyers Concern (CHRLC) in Hongkong zijn van de 100 aangehouden juristen en juridische medewerkers er weliswaar 82 vrijgelaten, maar vervolgens onder huisarrest of verzwaard toezicht geplaatst.

Volgens Amnesty International en Human Rights Watch is de arrestatiegolf zonder precedent.

Directe aanleiding lijkt een door honderd advocaten ondertekende petitie te zijn tegen de aanhouding, donderdag, van Zhou Shifeng en Wang Lu. Zij leiden samen het in mensenrechten gespecialiseerde kantoor Fengrui in Beijing, dat in 2007 werd opgericht. Het kantoor staat niet alleen bekend om de verdediging van dissidenten, activisten en in moeilijkheden geraakte advocaten, maar ook van leden van de verboden Falungong-beweging en indieners van klachten tegen gedwongen ontruimingen, landconfiscaties en politiegeweld. Advocaat Zhou is een luis in de pels van de kongsi’s van grote projectontwikkelaars en lokale overheden.

Zhou verdedigde ook Zhang Miao, de assistent-journalist van Die Zeit, die negen maanden geleden werd gearresteerd na terugkeer van de grote demonstraties in Hongkong. Die zaak trok door een campagne van Die Zeit wereldwijd de aandacht en leidde op het hoogste niveau tot spanningen in de Chinees-Duitse relaties. Toen de journaliste donderdag was vrijgelaten, werd advocaat Zhou gearresteerd. De juriste Wang Lu was kort daarvoor al aangehouden, net als haar man en zoontje. In een sms zei zij dat in haar huis plotseling het internet en de elektriciteit werden afgesloten en dat zij op de deur hoorde bonzen. Waar zij en Zhou nu verblijven is onbekend.

Volgens de Chinese autoriteiten vormen de aangehouden advocaten een „suspecte, criminele organisatie” die uit zou zijn op het verstoren van de orde, het uitlokken van incidenten en het bewust „creëren van sociale chaos”. De Chinese media citeren anonieme bronnen die de advocaten beschuldigen van het aannemen van buitenlands geld – een duidelijk signaal dat met name Zhou Shifang en Wang Yu zware straffen te wachten staan.