Na 338 jaar eindelijk legaal: aannemen zilveren leeuwendaalder

Leeuwendaalder uit de Republiek
Leeuwendaalder uit de Republiek

Eindelijk legaal in Ierland: het beledigen van het huwelijk van Henry VIII met Anne Boleyn (1533), het aannemen van zilveren leeuwendaalders uit de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, het eten van aardappelen en havermout voor diegenen die niet tot de laagste klasse horen, en het bouwen van een huis in Dublin dat niet uit stenen bestaat.

De wetten zijn – na respectievelijk 482, 338, 198 en 345 jaar – herroepen als onderdeel van een poging het Ierse rechtsstelsel te ontdoen van overbodige regelgeving. Ditmaal zijn er bijna 6.000 wetten, afkondigingen en bevelen geschrapt. Het ging de afgelopen jaren om 60.000 bepalingen.

Het gaat om wetten die vóór de stichting van de Ierse Vrijstaat in 1922 zijn uitgevaardigd, veelal door het Britse parlement. Toen besloot het Ierse parlement in één keer alle weten die in voorgaande eeuwen van toepassing waren te overerven. Maar veel „dienen geen enkel ander doel dan het vertroebelen van en het in de war brengen van degenen die de wetten bestuderen”, zei minister van Overheidsuitgaven en Hervorming Simon Harris in het parlement.

Bij een eerdere schrapsessie bleek dat Ierse kinderen al 700 jaar verplicht waren pijl en boog bij zich te dragen, en dat de koning van Engeland automatisch de koning van Ierland was.

Ditmaal kan de negende markies van Waterford als nazaat van Hugh O’Neill, de graaf van Tyrone, opgelucht ademhalen. De beloning voor O’Neills vangst en dood is nu ook geschrapt. Hij leidde eind zestiende eeuw een opstand tegen de Engelsen, de meest serieuze tot die van 1916 die uiteindelijk tot de Ierse onafhankelijkheid zou leiden.

De lijst geeft verder een mooi beeld van de Europese verhoudingen in de afgelopen eeuwen. Verschillende malen wordt de bevolking bedankt voor hun bijdrage aan de „overwinning op zee tegen de Nederlanders” – tot op 24 augustus 1667 vrede wordt gesloten met de Nederlandse Republiek, Denemarken en Frankrijk. In 1721 worden de Ierse havens weer – nu uit angst voor de pest – gesloten voor Nederlandse schepen. Die proclamatie werd tot nu nooit ingetrokken.