Bizar verhaal van twee paar eeneiige tweelingen, bij geboorte verwisseld

Het begon in de zomer van 2013, met een bezoek van twee jonge vrouwen aan een slagerij in Bogotá. Achter de toonbank stond een man die een van de vrouwen kende van werk. “Dat is Jorge!”, zei ze tegen haar vriendin. Maar de man heette toch echt William. Hij herkende haar ook niet. Het zat namelijk heel anders.

Het begon in de zomer van 2013, met een zoektocht in Bogotá van twee jonge vrouwen naar varkenskrabbetjes voor op de barbecue. Achter de toonbank bij de slagerij stond een man die Laura Vega Garzón kende van haar werk bij een ingenieursbedrijf. “Dat is Jorge!”, zei ze tegen haar vriendin, Janeth. Maar de man heette toch echt William, verzekerde Janeth, die hem via via kende. William herkende Laura ook totaal niet.

De maandag daarna vertelde Laura haar collega Jorge over het gekke voorval. Grappig, vond hij, want hij had wel een tweelingbroer, Carlos, maar die leek totaal niet op hem. Andere bouw, andere gelaatskenmerken, andere karakters.

De foto met het shotglas

Ongeveer een maand na het verwarrende slagersbezoek, regelde Laura voor Janeth een baan bij het ingenieursbedrijf. Janeth kende tot dan toe alleen William, en had Jorge nog nooit gezien. Toen zij die laatste voor het eerst zag, begreep ze direct waarom Laura zo overtuigd was geweest. William en Jorge leken als twee druppels water op elkaar.

Het was pas in het najaar van 2014, dat Jorge een foto van William te zien kreeg. Jorge was verbijsterd en begon het Facebook-profiel van William door te nemen. Foto’s van William bij de slagerij, of met een shotglaasje in zijn hand. En toen kwam het bizarste moment. Jorge bleef hangen bij de foto met het shotglas. William stond naast een andere man. Een man die exact leek op zijn tweelingbroer Carlos. Alleen heette de man op de foto Wilber. Alle vier - Jorge, William, Carlos en Wilber - waren eind december 1988 geboren. Naar later bleek, in hetzelfde ziekenhuis. En daar was iets misgegaan.

Dit is slechts een korte schets van de introductie van The Mixed-Up Brothers of Bogotá, het ongelooflijke verhaal van The New York Times Magazine over de tweelingbroers. Wat volgt is een onthutsende zoektocht naar wat er is gebeurd en hoe het is om op te groeien - zelfs al wisten Carlos en William het niet - in de ‘verkeerde’ familie. De foto’s bij het artikel zeggen ook al genoeg.